18.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tetxu).
Je ľahko stráviteľný, odkysľuje organizmus a poskytuje mnoho cenných živín. Cmar je tiež jedným z najmenej kalorických mliečnych výrobkov. Oplatí sa ho piť nielen počas redukčnej diéty, ale aj v prípade slabosti alebo zníženej imunity. Nezasýti, dlho vydrží a posilňuje črevá. Je vhodný do mnohých jedál poľskej kuchyne. Zistite, prečo je cmar taký cenný a ako ho zaradiť do svojho jedálnička.

Foto: shutterstock/tetxu
Čo je cmar a čo obsahuje?
Cmar je ľahký a osviežujúci nápoj, ktorý je vedľajším produktom výroby masla. Vyrába sa z odstredeného mlieka, pasterizuje sa a potom sa doň pridávajú kmene baktérií mliečneho kvasenia. Vyznačuje sa jemnou, orechovou a krémovou chuťou. Cmar obsahuje mnoho cenných živín, predovšetkým veľké množstvo vápnika, draslíka a fosforu. Poskytuje tiež bielkoviny s vysokou biologickou hodnotou a vitamíny skupiny B. Nápoj je nízkokalorický – pozostáva prevažne z vody a v 100 g obsahuje len 45 kcal.
Ako cmar pôsobí na organizmus?
Pravidelná konzumácia cmaru má priaznivý vplyv na kosti a zuby – posilňuje ich a podporuje mineralizačné procesy. Už jeden pohár cmaru dodáva 20 % dennej potreby vápnika a znižuje riziko osteoporózy. Je skvelou voľbou pre ľudí, ktorí neznášajú samotné mlieko – cmar sa v tele odbúrava dokonca 2 – 3-krát rýchlejšie. Ľahko stráviteľný nápoj obsahuje aj kyselinu mliečnu, ktorá stimuluje vylučovanie žalúdočnej kyseliny, zlepšuje trávenie a odkysľuje organizmus. Zabraňuje tiež páleniu záhy.
Prospešné kmene baktérií obsiahnuté v cmaru podporujú činnosť čriev (zlepšujú peristaltiku, chránia pred zápchou a hnačkou) a stimulujú imunitný systém. V dôsledku toho máme väčšiu pravdepodobnosť, že sa ochránime pred infekciami.

Foto: shutterstock/Hvarts
Cmar je prospešný aj pre srdce a nervový systém. Obsahuje významné množstvo lecitínu, ktorý sa podieľa na odbúravaní tukov a cholesterolu, má pozitívny vplyv na pamäť a koncentráciu a spomaľuje procesy starnutia buniek nášho tela. Vitamíny skupiny B zasa podporujú správne fungovanie nervového systému.
Ako používať cmar v každodennej strave
Cmar je ľahký a osviežujúci nápoj ideálny na horúce dni. Nielenže uhasí smäd, ale aj dlhodobo vyživuje a zasýti. Pôsobí aj ako prírodné izotonikum – rehydratuje a dopĺňa elektrolyty. Z tohto dôvodu sa odporúča najmä ľuďom na redukčnej diéte, seniorom, deťom a športovcom.
Cmar sa môže použiť ako základ ovocných koktailov a môže sa pridávať do polievok, chladiacich nápojov a omáčok. Možno ním úspešne nahradiť mlieko v palacinkách a koláčoch a smotanu v sladkých jedlách. Je vhodné aj na marinovanie mäsa pred pečením – vďaka tomu zostane chutné a vláčne.

Foto: shutterstock/Akin Ozcan
Cmar a laktóza
Je potrebné pripomenúť, že cmar obsahuje laktózu – mliečny cukor, ktorý u ľudí s neznášanlivosťou na túto látku môže spôsobiť množstvo ťažkostí: nadúvanie, bolesti brucha, tráviace ťažkosti, hnačku. V takýchto situáciách je najlepšie vybrať si cmar bez laktózy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kefír vs. cmar: Ktorý nápoj je kráľom zdravia? Odborníci prezradili prekvapivú pravdu!
Konzumujte v konkrétnom čase. Vaše črevá budú fungovať dokonale
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.