12.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Creative Family).
Jednou z prísad, ktoré si Slováci najčastejšie vyberajú nielen na grilovanie, je určite horčica. Na pultoch obchodov si môžete vybrať z mnohých druhov, ale ich zloženie nie je vždy ideálne. Preto máme skvelé riešenie! Tu je recept na domácu horčicu, ktorú si môžete pripraviť za pár minút a bude lepšia ako akákoľvek z obchodu.

Foto: shutterstock/Creative Family
Domáca horčica – prísady
Silnou stránkou tohto receptu je, že sa dá upraviť takmer ľubovoľným spôsobom.
Na výrobu základnej domácej horčice, ktorá je chutná aj samostatne, potrebujete:
- 150 ml teplej vody
- 25 g cukru
- 5 g soli
- 80 g horčičných semienok
- 80 ml vínneho octu
Pri výbere octu sa rozhodnite pre vínny variant s obsahom kyseliny octovej 5 %. Ak pridáte jablčný ocot, počítajte s tým, že tento príchuť bude výrazná.
Do horčice môžete pridať aj svoje obľúbené prísady:
- cibuľu
- cesnak
- med
- ovocie (maliny alebo brusnice)
- alebo čerstvé bylinky (napríklad rozmarín alebo tymián)
Ako pripraviť domácu horčicu?
Na prípravu domácej horčice budete okrem uvedených surovín potrebovať aj veľkú (najlepšie litrovú) uzatvárateľnú nádobu a mixér.
- Do vyvareného pohára nasypte horčičné semienka, pridajte cukor a soľ, potom všetko zalejte vodou a vínnym octom.
- Uzavrite nádobu a vložte ju na 48 hodín do chladničky, aby horčičné semienka napučali.
- Po dvoch dňoch môžete začať pripravovať horčicu. Ak chcete pridať ďalšie ingrediencie, práve v tomto momente ich do pohára pridajte.
- Všetko mixujte, kým nezískate správnu konzistenciu.
Ak dávate prednosť horčici, ktorá sa podobá francúzskej verzii, vynechajte niektoré horčičné semienka. Na druhej strane, ak ste fanúšikom hladkej horčice, budete ju musieť silno rozmixovať. Hotovo!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Poklad indickej kuchyne – spoznajte horčicový olej
Recept na čučoriedkový dezert bez pečenia. Nikto mu neodolá.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.