11.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/G.MARTYSHEVA).
Mexická kuchyňa má medzi Slovákmi naozaj veľa priaznivcov. Milujeme jej výrazné, mierne pikantné chute a radi si pripravujeme mexickú polievku, chilli con carne a v reštauráciách si objednávame burritos alebo quesadillas. Z mexických jedál nám však asi najviac chutí zelená hustá nátierka na nachos alebo toasty. Ako si pripravíte chutné mexické guacamole? Samotné avokádo a cibuľa nestačia. Hodí sa ešte jedna zelená prísada.

Foto: shutterstock/G.MARTYSHEVA
Popri talianskej a ázijskej kuchyni je medzi Slovákmi najobľúbenejšia mexická kuchyňa. Mexické reštaurácie nájdete po celom svete v každom väčšom meste a jednou z hlavných položiek na jedálnom lístku je bezpochyby avokádová pasta alebo známe guacamole. Guacamole má tri nesporné výhody – je naozaj chutné, veľmi ľahko a rýchlo sa pripravuje a výborne dopĺňa chuť rôznych pochutín. Je tiež zdravé, pretože sa vyrába len z prírodných surovín a avokádo sa považuje za superpotravinu.
Ako teda pripraviť túto slávnu pastu, aby chutila ako v najlepšej mexickej reštaurácii? Nesmiete zabudnúť na koriander. Mexická kuchyňa bez koriandra neexistuje, a ak chcete vytvoriť pravú chuť guacamole, nemôžete ho vynechať. Okrem toho stačí len pár doplnkov a môžete sa najesť do sýtosti.
Guacamole recept. Mexický charakter je zvýraznený zelenou prísadou
Ingrediencie:
- 1 veľké a zrelé avokádo
- 1 malá červená cibuľa
- šťava z polovice limetky
- 2 malé strúčiky cesnaku (alebo jeden veľký)
- 1 lyžička nasekaného koriandra
- soľ, korenie, štipka chilli vločiek, štipka rímskej rasce
- prípadne 1 malá paradajka
Mexické guacamole – ako na to:

Foto: shutterstock/New Africa
- Avokádo opatrne rozkrojte pozdĺžne na polovicu. Odstráňte kôstku (ale nevyhadzujte ju) a lyžicou vydlabte dužinu zo šupky. Vložte do misky a vidličkou roztlačte na hladkú kašu.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a cesnak prelisujte. Pridáme do misky s roztlačeným avokádom.
- Pridajte nasekaný koriander, nakrájanú paradajku (predtým odstráňte semienka, aby ste nerozriedili dužinu) a korenie podľa chuti.
- Dobre premiešajte a vložte do uzatvárateľnej nádoby. Dovnútra vložte aj avokádové semienko, ktoré zabráni tmavnutiu zmesi.
Je to klasický a základný recept na mexické guacamole. Nič vám však nebráni v tom, aby ste si recept trochu upravili a pripravili si vlastnú jedinečnú verziu. Môžete pridať uvarené a nakrájané vajce na tvrdo – skvelý doplnok k rannému toastu. Skúste tiež pridať trochu omáčky Sriracha alebo štipku omáčky Tabasco. Dobre poslúži aj mäsový akcent v podobe nadrobených slaninových lupienkov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Spojte kašu s čokoládou a pripravte si na raňajky zdravý Nesquik. Potrebujete len 4 prísady
Poklad indickej kuchyne – spoznajte horčicový olej
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.