11.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vladyslav Lehir).
Asi neexistuje Slovák, ktorý by nemal rád fašírky. Samozrejme, môžu vám chutiť menej, môžu vám chutiť viac, ale keď ich uvidíte na tanieri, pravdepodobne vás nebude sprevádzať sklamanie. Dnes však máme mierne upravený recept na mleté mäso, ktorý si podmaní vaše chuťové poháriky. Bravčové mäso? Nechajte si ho na inokedy. Teraz je čas na morčacie.

Foto: shutterstock/Vladyslav Lehir
Fašírky robili naše prababičky, babičky, mamy a samozrejme ich robíme aj my a pravdepodobne ich budú robiť aj naše deti. Recept na fašírky je veľmi jednoduchý a zvládne ho v podstate ktokoľvek. Už sme písali o mnohých fašírkach, či už s hubami alebo syrom, ale všetky predpokladali použitie bravčového mäsa. Samozrejme, nie je to chyba, ale mleté morčacie mäso je oveľa lepšie, trochu ľahšie, hoci veľmi šťavnaté. Väčšina z nás sa bojí robiť mleté morčacie mäso a fašírky zo strachu, že mäso vyjde suché. Nie je to tak pri tomto recepte.
Ako pripraviť najlepšie morčacie fašírky? Zapamätajte si dôležité pravidlo
Jedna rada na začiatok – nekupujte balené mleté mäso. Najlepšie je, ak si morčacie mäso pomeliete sami a vyberiete si stehno, najlepšie s kožou.
- Morčacie stehno má viac spojivového tkaniva a koža má viac tuku, ktorý nielenže nesie chuť mäsa, ale aj spôsobuje, že rezne sú také šťavnaté, až sa z nich tuk tečie.
Aby ste však fašírkam dodali chuť, nezabudnite na správne ochutenie. K mletému morčaciemu mäsu vždy pridávam nasekanú petržlenovú vňať a červenú papriku. Moja rodina si už ani nepýta klasické mleté bravčové mäso.
Morčacie fašírky. Šťavnaté a plné chuti vďaka prísadám
Zloženie:
- 1 kg mäsa z morčacieho stehna vrátane kože
- 1 malá cibuľa
- polovica zväzku petržlenovej vňate
- 1 podlhovastá červená paprika
- 2 vajcia
- cesnak – 2 strúčiky alebo podľa vašej chuti
- 2 plátky chleba alebo žemle namočené v mlieku alebo vývare
- soľ a korenie
- pol čajovej lyžičky sladkej červenej papriky
- pol čajovej lyžičky kari korenia
- strúhanka na obalenie
- olej na vyprážanie
Mleté morčacie rezne s petržlenovou vňaťou a paprikou – ako na to:

Foto: shutterstock/Kseniia Mnasina
- Mäso opatrne odrežeme od kostí. Kosti môžete zamraziť a pridať ich napríklad do vývaru. Mäso pomeľte na hrubšom mlynčeku a vložte do misy.
- Cibuľu nakrájajte na kocky, papriky na kocky a orestujte na troche masla, kým cibuľa nezmäkne a papriky sa nerozvaria.
- Cesnak rozdrvte a petržlenovú vňať nasekajte nadrobno. Pridajte k mletému mäsu.
- Do misy rozbijte vajcia a pridáme chlieb alebo žemle. Podľa chuti ochuťte koreninami a zmes intenzívne premiešajte. Mala by byť pevná a trochu lepkavá.
- Mokrými rukami odtrhávajte kúsky zmesi a v dlaniach z nich vytvarujte fašírky. Potom každú z nich poriadne obaľte v strúhanke a pritlačte ju, aby sa strúhanka na panvici nepripálila.
- Rozpáľte olej (mal by pokrývať celú plochu panvice) a fašírky potom opečte z oboch strán dozlatista. Nezabudnite udržiavať panvicu horúcu, ale výkon horáka by nemal byť veľmi vysoký. Nezabudnite tiež, že morčacie mäso sa rýchlo pripraví, preto dávajte pozor, aby ste ho „neprepiekli“.
- Podávajte s obľúbenými prílohami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Babička nakrájala na plátky a dvakrát opiekla, ja pridávam ešte niečo. Najlepšia večera
Sezóna tejto zeleniny sa práve začína. Hoďte ju do rúry s korením a máte hotovú večeru.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.