11.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RESTOCK images).
Milujete špargľu, ale jej horká chuť vám kazí pôžitok? Nemusíte sa vzdávať tejto jarnej delikatesy! Jednoduchý trik s ingredienciou, ktorú určite máte doma, premení aj tie najhorkejšie výhonky na lahodnú pochúťku.

Foto: shutterstock/RESTOCK images
Špargľa je bohatá na vitamíny A, C, E a kyselinu listovú. Je ľahko stráviteľná, nízkokalorická a plná antioxidantov. Jej chuť však nie je vždy ideálne vyvážená. Horkosť vyplýva z prírodných látok ako saponíny a flavonoidy. Na jej intenzitu vplýva spôsob pestovania aj čas skladovania – čím dlhší, tým bude chuť intenzívnejšia.
Čo robiť, keď je špargľa horká? Dva jednoduché spôsoby na zjemnenie chuti
Jedným z najúčinnejších spôsobov je pridať lyžičku cukru do vody, v ktorej ju varíme. Sladkosť účinne vyvažuje chuť bez negatívneho vplyvu na jedlo. Cukor neutralizuje horkosť a vytvára harmonickejší chuťový profil.
Ďalším skvelým trikom je použitie mlieka. Stačí pridať do hrnca jednu alebo dve lyžice a zelenina získa jemnejšiu, krémovejšiu arómu. Mliečne bielkoviny sa viažu na horké zlúčeniny a zmierňujú ich vnímanie. Oba spôsoby sú obzvlášť vhodné pre bielu špargľu, ktorá má častejšie horkú pachuť.
Čo zmierňuje horkosť špargle? Použite správne varenie a nezabudnite na ľad
Rovnako účinnou metódou je pridanie citrónovej alebo pomarančovej šťavy do vriacej vody. Kyselina neutralizuje horkosť a dodá zelenine osviežujúci akcent. Citrusové šťavy navyše pomáhajú zachovať jasnú farbu zelenej špargle.
Kľúčové je aj správne varenie. Zelené výhonky vyžadujú približne 6-8 minút, biele až 12 minút, ale bez pridania soli, ktorá môže zosilniť horkú chuť. Soľ pridávajte až po uvarení.
Po uvarení špargľu schlaďte v miske s ľadovou vodou. Tento proces zastaví varenie a zlepší štruktúru a jemnosť zeleniny. Špargľa si zachová svoju chrumkavosť a jasnejšiu farbu.

Foto: shutterstock/DenisProduction.com
Tajomstvo dokonalej špargle: Príprava začína už pred varením
Kvalita špargle závisí aj od jej správnej prípravy. Vždy odlomte drevnaté konce, ktoré sú hlavným zdrojom horkosti. Bielu špargľu olúpte, keďže má hrubšiu šupku obsahujúcu horké látky.
Pred varením špargľu dôkladne umyte a môžete ju na 10-15 minút namočiť do studenej vody, čo pomáha odstrániť časť horkých látok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Špargľa už nikdy nebude horká. Stačí pridať 3 polievkové lyžice do vody a problém je vyriešený
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.