7.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NADKI).
Jar je čas, keď sa príroda prebúdza k životu. V tomto období sa oplatí zvýšiť zastúpenie zeleniny na vašom stole. Najmä preto, že je nielen dostupnejšia, ale aj oveľa chutnejšia ako v zime. Jednou z nich je určite karfiol. Objavte tento recept na pečený karfiol, ktorý je ideálny na rýchlu jarnú večeru.

Foto: shutterstock/NADKI
Pečený karfiol – prísady
V máji sa začína sezóna karfiolu. Práve v tomto období je táto zelenina najchutnejšia a oplatí sa to využiť. Jedným zo spôsobov, ako to urobiť, je tento recept.
Na prípravu pečeného karfiolu budete potrebovať:
- 1 karfiol
- 2 vajcia
- 2 PL strúhanky
- 2 PL múky
- 3 PL repkového oleja
- korenie – chilli, granulovaný cesnak, kurkuma, korenie, soľ
Samozrejme, uvedená zmes korenín je príklad a dá sa upraviť. Môžete pridať napríklad bazalku, oregano alebo tymián alebo iné obľúbené bylinky a prísady.
Ako pripraviť pečený karfiol?
- Začnite umytím a osušením karfiolu. Potom ho nakrájajte na menšie kúsky – môžu to byť ružičky alebo väčšie kúsky à la steaky. V druhom prípade nezabudnite karfiol nakrájať na tenšie kúsky alebo upravte čas pečenia.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia so zapnutým ventilátorom.
- V miske vyšľahajte vajcia, strúhanku a múku spolu s koreninami. Všetko dôkladne premiešajte a potom v nej dôkladne obaľte karfiol.
- Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie, nalejte naň repkový olej a rozotrite. Karfiol položte na plech a pečte 30 – 40 minút na hornej platni. Po tomto čase vypnite rúru a nechajte karfiol v rúre asi 20 minút, aby zmäkol.
Pečený karfiol pokvapkaný citrónovou šťavou a posypaný petržlenovou vňaťou je skvelý nápad na jarnú večeru. Stačí ho podávať s obľúbenou omáčkou – skvelá by bola cesnaková alebo jogurtová – a je hotovo. Môžete ho použiť aj ako chrumkavú prílohu k šalátom alebo polievkam, alebo dokonca ako základ sendvičovej nátierky – stačí ho rozmixovať s majonézou alebo prírodným jogurtom, aby ste získali menej kalorickú verziu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vezmite vajcia, špenát a pripravte krémovú omáčku. Raňajky hodné drahého hotela
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.