7.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Tetiana Chernykova).
Tento guláš je veľmi jednoduchý na prípravu a výborne chutí s pohánkovými krúpami, zemiakmi alebo rezancami. Recept je triviálny a jedlo dodáva telu množstvo cenných vitamínov a minerálov.

Foto: shutterstock.com/Tetiana Chernykova
Ak hľadáte nápad na netradičnú večeru pre celú rodinu, odporúčame vyskúšať nasledujúci recept na dusené kuracie srdce. V základnej verzii pokrmu sa používa len niekoľko surovín, ale jeho chuť môžete obohatiť o prísady typické pre guláš – mrkvu a huby. Vďaka tomu je pokrm sýtejší a pestrejší.
Kuracie srdcia – prečo zaradiť vnútornosti do svojho jedálnička?
Počas socialistickej éry boli vnútornosti veľmi obľúbené, vrátane pečene, kuracích sŕdc, žalúdkov a pľúc. Boli obľúbené nielen pre ich ľahkú dostupnosť, ale aj pre bohatstvo minerálnych látok, ktoré obsahovali. Medzi ne patria:
- ľahko stráviteľné železo, ktoré zabraňuje vzniku anémie v tele;
- vitamíny skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie ľudského nervového systému;
- vitamín A, ktorý zohráva veľmi dôležitú úlohu pri správnom fungovaní zrakového orgánu;
Okrem toho vnútornosti obsahujú veľké množstvo kompletných bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre tvorbu a regeneráciu tkanív.
Dusené kuracie srdce – recept na chutnú večeru. Zoznam ingrediencií
Na prípravu guláša zvyčajne používame bravčové alebo hovädzie mäso, ale odporúčame vyskúšať chutný guláš z kuracieho srdca. Recept začneme prípravou surovín. Na prípravu pokrmu budete potrebovať:
- 1 kg hydinových srdiečok
- 500 ml hydinového alebo zeleninového vývaru
- 1 veľká cibuľa
- 1 PL pšeničnej múky
- 2 PL rastlinného oleja
- 2-3 PL kyslej smotany
- korenie: soľ, korenie, 3 zrnká nového korenia, 2 bobkové listy, 1 lyžička majoránky, 1 lyžička sladkej papriky, 1/2 lyžičky granulovaného cesnaku
- 1 vrchovatá polievková lyžica nasekanej petržlenovej vňate alebo kôpru.

Foto: shutterstock.com/Radu Sebastian
Kuracie srdcia – recept krok za krokom na chutnú večeru. Ako ich pripraviť?
Ako pripravíte kuracie srdiečka z uvedených surovín? Tu je recept s podrobným návodom:
- Kuracie srdcia opláchnite pod tečúcou vodou
- Odstráňte žily a prebytočný tuk (nepovinné), potom rozrežte na polovice
- Na panvici rozohrejte olej a srdiečka na ňom 5 minút opekajte.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a pridajte na panvicu
- Prikryjeme a dusíme ďalších 5 minút
- Pridajte korenie a zalejte vývarom
- Varte na miernom ohni 30 minút (zakryté), kým kuracie srdcia nezmäknú
- V pohári zmiešajte kyslú smotanu a múku
- Pridajte trošku bujónu a potom do panvice nalejte rozmiešanú zmes múky a kyslej smotany
- Priveďte do varu a varte 2 minúty
- Pridajte petržlenovú vňať alebo kôpor a dôkladne premiešajte
- V prípade potreby dochuťte.
Dusené kuracie srdce s hubami a mrkvou. Ako obohatiť chuť jedla?
Uvedený recept je základnou verziou pokrmu, ale ak chcete obohatiť chuť jedla, môžete pripraviť dusené kuracie srdce s hubami (šampiňónmi) a mrkvou. Ako? Je to veľmi jednoduché:
- Ošúpte a nakrájajte mrkvu (1 veľkú). Dusíme ju na panvici spolu s hydinovými srdiečkami;
- Očistite a nakrájajte huby (200 g). Niekoľko minút smažte na samostatnej panvici, aby sa uvoľnila prebytočná voda. Ku koncu varenia ich pridáme do duseného mäsa.
Takto pripravený pokrm má nielen výraznejšiu chuť, ale na tanieri vyzerá veľmi lákavo.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Marinády, ktoré robia s hydinou zázraky – 4 recepty na dokonalé kurča
Takéto kurča sa rozplýva v ústach. Je také dobré, že ho zjete rovno z panvice
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.