6.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Drazen Zigic).
Avokádová nátierka môže byť vynikajúca alebo úplne nevýrazná. Stačí len trochu zlé dávkovanie a stane sa z nej kulinárska katastrofa, ktorá vám na tanieri leží ako výčitky svedomia. Neviete, ako pripraviť dobré guacamole? Máme recept, ktorý sa vždy podarí.

Foto: shutterstock/Drazen Zigic
K avokádu som musela dorásť. V priebehu rokov som sa s ním snažila spriateliť, ale väčšinou som skončila sklamaná a vyhodila som ďalšiu nevydarenú várku guacamole. Všetko sa zmenilo jeden víkend, keď som vyskúšala pastu, ktorú pripravila moja švagriná. Už po prvej lyžičke som vedela, že je to ono. Keď videla, ako mi chutí, okamžite sa podelila o svoj recept. Odvtedy ju pripravujem pravidelne a zelená nátierku sa stala trvalou súčasťou mojich kulinárskych rituálov.
Je avokádo zdravé? Stojí za to zaradiť ho do svojho jedálneho lístka
Avokádo nie je len módnym doplnkom na Instagrame, ale predovšetkým cennou súčasťou zdravej stravy.
- 100 g tohto zeleného plodu obsahuje až 30 g tukov, predovšetkým nenasýtených. Práve tie podporujú srdce, znižujú zlý cholesterol a dodávajú energiu.
- Avokádo je síce pomerne kalorické (približne 200 kcal/100 g), ale vďaka vysokému obsahu vlákniny poskytuje dlhý pocit sýtosti a je výborné v jedálničku ľudí s cukrovkou.
Je to tiež skutočná vitamínová bomba.
- Ovocie poskytuje vitamíny A, C, K, biotín a vitamíny skupiny B, ako aj cenné minerály – draslík, vápnik a železo.
- Podporuje nervový systém, urýchľuje regeneráciu organizmu a zároveň zlepšuje stav pokožky a vlasov.
Hoci nepatrí medzi najlacnejšie, oplatí sa siahnuť po avokáde, keď je správne zrelé. Vtedy sa ľahko natiera na chlieb a úspešne nahrádza maslo.
Ako pripraviť avokádovú pastu na raňajky? Najchutnejšie guacamole za pár okamihov
Guacamole, ktoré zaujme, by malo byť zamatové a pikantné. Jemná krémovosť avokáda, rozbitá nádychom limetky, ľahký náznak pikantnosti a niečo na chrumkanie – to je to, čo robí nátierku, ktorá neomrzí ani po stýkrát. Je skvelá nielen ako dip, ale aj ako nátierka na sendviče. V sprievode šalátu, šunky a poriadneho krajca chleba tvorí dokonalý raňajkový set.
Na prípravu 3-4 porcií budete potrebovať:
- 2 zrelé avokáda
- 2 malé paradajky
- 50 g fety
- polovica červenej cibule
- šťava z polovice limetky
- soľ a korenie podľa chuti,
- niekoľko chilli vločiek
Skôr ako sa pustíte do miešania ingrediencií, je vhodné dbať na kvalitu základných produktov.
- Avokádo musí byť naozaj zrelé – mäkké, krémové a maslové, ale nepriehľadné. Čiernym škvrnám na šupke sa treba vyhýbať ako toxickému vzťahu.
- Paradajku je naopak dobré vopred spariť a olúpať. Vďaka tomu získa jemnejšiu chuť a lepšie sa spojí so štruktúrou pasty.

Foto: shutterstock/New Africa
Sú ingrediencie pripravené? Poďme začať.
- Avokádo rozrežte na polovicu, odstráňte semienka a vydlabte dužinu.
- V miske ho roztlačte vidličkou na krémovú hmotu spolu so syrom feta.
- Pridajte potom nadrobno nakrájané paradajky a cibuľu.
- Pokvapkajte limetkovou šťavou, pridajte soľ, korenie a aj chilli vločky.
- Všetko dôkladne premiešajte. Nerobte to príliš dlho, aby zmes nebola vodnatá.
- Pastu ihneď podávajte.
Avokádo má tendenciu pri kontakte so vzduchom stmavnúť, takže pasta rýchlo stratí svoj svieži, chutný vzhľad. Hoci limetková šťava tento proces spomaľuje, nezastaví ho úplne. Preto je najlepšie konzumovať ju hneď po príprave, keď chutí a vyzerá najlepšie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento koláč robím vždy na jar. Prvý podnos zmizne v ten istý deň
Kysnuté cesto počas pečenia klesá? Pravdepodobne robíte túto chybu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.