6.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kajohnwat Srikulthanakij).
Hovorí sa, že prekonáva tradičný tvaroh, ktorý je v slovenských domácnostiach tak obľúbený. Jeho skutočná sláva však ešte len príde. Kozí syr, ako sa mu hovorí, sa na našich stoloch objavuje sporadicky alebo ako kulinárska kuriozita, čo je škoda, pretože má čo ponúknuť. Poďme sa pozrieť na to, prečo by sme kozí syr mali aspoň raz v živote ochutnať.

Foto: shutterstock/Kajohnwat Srikulthanakij
Silný charakter – ide o kozí syr
Predpokladá sa, že kozí syr pochádza z Blízkeho východu, ale v skutočnosti je známy po celom svete. Zďaleka však nie je taký obľúbený ako pochúťky z kravského mlieka. Okrem toho nie každému vyhovuje chuť kozieho syra, ktorá je veľmi intenzívna, mierne pikantná a pre citlivejšie chuťové poháriky má mierne orieškový nádych. Je pravda, že čerstvý kozí syr je zvyčajne mäkký, nadýchaný a jemný, ale vyzretý kozí syr má výrazný charakter, čo však neznamená, že si nenájde svojich priaznivcov.
Kozí syr je ľahko dostupný v obchodoch – buď ako nátierka na chlieb (s príchuťou alebo sólo), alebo napríklad ako syrová rolka. K dispozícii sú aj plesňové syry, ktoré sú ideálne na občerstvenie alebo ako jedna z prísad do šalátov.
Lepší ako tvaroh? Zistite, čo ponúka kozí syr
Mnohí ľudia porovnávajú tradičný tvaroh s kozím syrom a nachádzajú obrovské rozdiely.
- Je známe, že druhý menovaný výrobok obsahuje stopové množstvo laktózy, a preto môže byť vhodný pre tých, ktorí trpia intoleranciou laktózy a alergiami.
Čo ešte charakterizuje kozí syr?
- Určite sa zaraďuje medzi výrobky s nízkym glykemickým indexom (GI = 30).
Čo to znamená?
- V prvom rade nezvyšuje rýchlo hladinu inzulínu v tele, takže je bezpečný pre diabetikov, ale nielen pre nich. Rýchle výkyvy jeho hladiny môžu spôsobiť aj rýchly pocit hladu, ale v prípade kozieho syra to nie je badateľné.
- Na druhej strane treba povedať, že tradičný tvaroh sa tiež zaraďuje medzi výrobky s nízkym glykemickým indexom.
Môže sa kozí syr konzumovať pri diéte?
- Je pravda, že tento mliečny výrobok je jedným z najkalorickejších (365 kcal na 100 g), takže pri chudnutí by sa mal konzumovať opatrne.
Treba však vedieť, že aj tak by ste mali zvážiť zaradenie kozieho syra do svojho jedálnička, pretože ponúka mnoho ďalších cenných živín.
Čo sa nachádza v kozom syre?
Ako každý mliečny výrobok, aj kozí syr poskytuje potrebné bielkoviny, ktoré sú zdrojom svalovej hmoty, ale aj dôležitým zdrojom energie a katalyzátorom kľúčových procesov v tele. Okrem toho kozí syr obsahuje tuky.
Okrem toho kozí syr obsahuje aj cenné minerálne látky. Čo všetko sa v ňom nachádza?
- vápnik – tvorca kostí a zubov
- fosfor – podporuje mineralizáciu kostí, ale aj acidobázickú rovnováhu v tele
- horčík – nevyhnutný pre efektívne fungovanie nervového systému: mozog pracuje na plný výkon
- draslík – najlepšie pôsobí na kardiovaskulárny systém, pomáha pri hypertenzii a zlepšuje činnosť srdca
- železo – dôležité na prevenciu anémie, ale tiež posilňuje imunitný systém
- zinok – ideálny, keď chceme zlepšiť stav pokožky, vlasov a nechtov.
Kozí syr je tiež zdrojom cenných vitamínov.
- Mliečne výrobky v tejto forme poskytujú vitamín A, ktorý je dôležitý pre zrak, ale tiež zlepšuje stav pokožky a podporuje jej regeneráciu.
- Treba tiež spomenúť, že kozí syr nám poskytuje solídnu dávku vitamínu D. Ten je zasa zodpovedný za imunitu, ale tiež zabraňuje degradácii minerálov.
- Zoznam vitamínov v kozom syre uzatvára vitamín K, ktorý je zodpovedný za zrážanie krvi.
Ako by sme mali konzumovať kozí syr? Tu je niekoľko návrhov
Je jasné, že kozí syr je zdravý, mal by byť súčasťou jedálnička a oplatí sa po ňom aspoň občas siahnuť. Niekedy však od jeho kúpy upustíme, pretože netušíme, ako ho jesť.
Kým kúpa nátierky z kozieho syra je skvelý nápad, pretože si ho môžete jednoducho natrieť na sendvič a pridať obľúbené prílohy, rolka alebo syr s modrou plesňou sa môžu ukázať ako väčšia kulinárska výzva.
Ako jesť kozí syr vy?
- Najlepšie je jednoducho ho použiť tam, kde sa používajú tradičné syry: napr. do nákypov, pizze, sendvičov atď.
- Kozia náhrada sa môže ľahko podávať na syrovej doske spolu s vynikajúcimi prílohami, ako sú napríklad figy, hrozno alebo olivy.
- Už bolo spomenuté, že sa výborne hodí na prípravu šalátov – stačí ho nakrájať na plátky, pridať opečenú červenú repu na kocky, zmes šalátov, slnečnicové semienka a domácu zálievku. Všetko stačí len premiešať a ľahká desiata je hotová.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jedzte ho každý deň a pocítite rozdiel. Voľnejšie nohavice sú len začiatkom výhod
Táto zelenina čistí črevá a neobsahuje takmer žiadne kalórie. Ich sezóna sa práve začína
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.