5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Morčacie mäso sa nevyberá tak často ako kuracie, najmä preto, že sa ho dosť ľudí bojí. Morčacie mäso je krehkejšie, a preto stačí len chvíľka, aby sa počas spracovania vysušilo takmer do chrumkava. Dnes pre vás máme tip, ako na to. Povieme vám, ako pripraviť dokonale šťavnatú a jemnú morku, či už ju budete smažiť alebo grilovať. Kľúčom je marináda. Zabudnite na posypanie mäsa suchým korením.

Foto: shutterstock/New Africa
Morčacie mäso je plné výživových hodnôt a určite by sme po ňom mali siahať častejšie. Bohužiaľ, najmä prsné filety majú tento problém – stačí, aby ste doslova na minútu odtrhli oko od panvice alebo grilu a sú suché a šupinaté. Tento problém som mala aj ja, ale našťastie som ho vyriešila vynikajúcou marinádou.
Ako pripravíte šťavnaté morčacie rezne? Na začiatok je potrebné mäso „utesniť“. Pomôže vám s tým prírodný jogurt, ktorý obsahuje prírodné baktérie mliečneho kvasenia, kyslú citrónovú šťavu a cesnak. Tieto prísady uzavrú všetky šťavy vo vnútri mäsa, vďaka čomu budú rezne jemné a chutnejšie ako kedykoľvek predtým. Dochuťte ho len trochou soli a bylinkového korenia a môžete sa tešiť na pochvaly od svojich blízkych.
Šťavnatý morčací rezeň. Marináda je zárukou úspechu
Ingrediencie:
- 1 kg morčacích pŕs nakrájaných na rezne
- 1 veľký citrón
- 500 g prírodného jogurtu
- 3-4 väčšie strúčiky cesnaku
- soľ a bylinkové korenie podľa chuti
Morčacie rezne marinované v jogurte – ako ich pripraviť:

Foto: shutterstock/Jacek Chabraszewski
- Začnite nakrájaním mäsa na plátky. Filé nakrájajte naprieč vláknami na rezne hrubé asi 2-2,5 cm. Potom kúsky mäsa posypte soľou a bylinkovým korením. Rezne zľahka roztlačte päsťou (nepoužívajte tĺčik).
- Citrón nakrájajte na plátky, cesnak potom ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Pripravte si misu a na dno položte špičky citróna a aj niekoľko plátkov cesnaku. Navrstvite kúsky mäsa a na každý položte plátok citróna (môžete ich prekrojiť na polovicu).
- Všetko zalejte jogurtom a vmasírujte ho do kúskov mäsa. Misku zatraste a pevne zabaľte do potravinovej fólie. Umiestnite do chladničky aspoň na 12 hodín.
- Na druhý deň vyberte mäso z chladničky dostatočne skoro, aby potom dosiahlo izbovú teplotu. Pred varením odstráňte prebytočnú marinádu a začnite obaľovať vo vajíčku a strúhanke.
- Smažené rezne potrebujú dve minúty z každej strany na dobre rozpálenej panvici, zatiaľ čo grilované rezeňe potrebujú tri minúty na rozpálenej panvici.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pridajte ho do omáčky a tá bude mať perfektnú konzistenciu. Bude krémová a lahodná. Bez múky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.