5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Razvan Ciuvelic).
Roky sme ich považovali za nepriateľa štíhlej línie, no pravda o zemiakoch je úplne iná. Tieto bežné hľuzy ukrývajú prekvapivé množstvo živín a majú menej kalórií než biela ryža. Nastal čas na rehabilitáciu zemiakov v našom jedálničku?

Foto: shutterstock/Razvan Ciuvelic
Hoci ich povesť nebola dlhé roky najlepšia, zemiaky získavajú čoraz väčšie uznanie v kontexte zdravého stravovania. Napriek rozšíreným mýtom tieto populárne hľuzy skrývajú množstvo výživných hodnôt a zároveň obsahujú menej kalórií než dlhozrnná biela ryža. Je čas prehodnotiť ich miesto v našej strave?
Prekvapivá pravda o kalóriách: Zemiaky vs. ryža
Mnohí ľudia mylne pripisujú zemiakom schopnosť prispievať k nadváhe. Kalorické údaje však hovoria niečo iné. Populárna obedová príloha – biela ryža – obsahuje v 100 g až 130 kcal, zatiaľ čo zemiaky sa môžu pochváliť obsahom od 70 kcal (skoré odrody) do 85 kcal (neskoré odrody).
Výživoví odborníci odporúčajú vyberať zemiaky varené vo vode, na pare alebo pripravované „v šupke“, čo umožňuje zachovať ich výživové hodnoty. Takto pripravené zemiaky sú nielen chutné, ale aj výrazne menej kalorické než iné prílohy.
Čo všetko skrývajú zemiaky? Poklady v bežnej hľuze
Zemiaky, zelenina patriaca do rodiny ľuľkovitých, zdieľajú svoju kategóriu s takými produktmi ako paradajky, paprika či baklažán. Na slovenskom trhu je dostupných viac ako 130 odrôd zemiakov, hoci ich bohatstvo sa nie vždy premieta do uznania.
Odborníci však zdôrazňujú, že táto zelenina je dôležitým zdrojom minerálnych látok vrátane draslíka, horčíka a zinku. Ako poznamenávajú špecialisti, zemiaky pomáhajú udržiavať kyselino-zásaditú rovnováhu v organizme a podporujú zdravie čriev.
Zemiaky obsahujú aj významné množstvo vitamínu C. V závislosti od odrody sa množstvo kyseliny askorbovej pohybuje od 3 do 30 mg na 100 g čerstvého produktu. Tento vitamín, kľúčový pre imunitu a syntézu kolagénu, robí zo zemiakov výnimočnú prílohu, ktorá prospieva nášmu celkovému zdravotnému stavu.

Foto: shutterstock.com/Mirko Graul
Sacharidy v zemiakoch: Priateľ alebo nepriateľ?
V neprospech zemiakov nehovorí ani ich zloženie — z veľkej časti založené na sacharidoch. Práve tie predstavujú cenný zdroj energie, najmä pre ľudí vedúcich aktívny životný štýl. Na rozdiel od mnohých iných sacharidových produktov zemiaky dodávajú energiu spôsobom, ktorý nepreťažuje tráviaci systém.
Vďaka prítomnosti odolného škrobu zemiaky podporujú správnu činnosť čriev a rozvoj priaznivej mikroflóry. V 180 g varených zemiakov nájdeme tiež približne 3 g vlákniny, čo pokrýva viac ako 10 percent našej dennej potreby tohto komponentu. Zo zdravotných dôvodov môžu byť zemiaky cennou podporou pre ľudí, ktorí sa potýkajú s tráviacimi problémami.
Takmer dokonalá potravina pre tých, ktorí sledujú váhu
V kategórii obsahu tukov možno zemiaky považovať za takmer dokonalé. Len 0,1 g tuku na 100 g ich robí ideálnou voľbou pre ľudí, ktorí dbajú na nízkotučnú stravu. Ich ďalšou výhodou je obsah potravinovej vlákniny — hlavného zdroja balastných látok. Pre zdravie čriev je to vynikajúca voľba, o čom informujú lekári aj výživoví poradcovia.
Hoci sa pre mnohých hľuzy zemiakov zdajú byť každodenným a pomerne obyčajným prvkom kuchyne, ich zloženie stále dokáže prekvapiť. Zostáva otázka — zmeníme spôsob, akým sa pozeráme na túto zeleninu, a docením jej skutočnú hodnotu?
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kedy sadiť zemiaky? Podľa záhradkárov je najlepšou odpoveďou „pravidlo 8 – 10“
Zemiaky pečené v rúre nemusia byť kašovité. Je pravda, že je tu dobrá metóda. A tu je
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.