3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Martina Unbehauen).
Dokonca aj dokonale pripravené mäso môže stratiť všetku svoju chuť a vôňu, ak sa podáva s nie veľmi dobrou omáčkou. To isté platí aj opačne. Preto sa oplatí používať osvedčené nápady, najmä ak ich môžete pripraviť zo surovín, ktoré rastú na lúkach. Objavte recept na šťaveľovú omáčku, ktorá je ideálna ku grilovanému mäsu.

Foto: shutterstock/Martina Unbehauen
Prísady na šťaveľovú omáčku
Na prípravu šťaveľovej omáčky, ktorá sa výborne hodí ku grilovanému mäsu, budete potrebovať:
- 1 lyžičku medu
- 1 lyžičku dijonskej horčice
- 1 lyžicu masla
- 1 lyžicu olivového oleja
- 1 malú cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- ½ šálky hovädzieho vývaru
- 2 hrste čerstvého šťaveľa (asi 100 g)
- soľ a korenie
Ak chcete, aby bola omáčka krémovejšia, ale aj tučnejšia, môžete do nej pridať 2 polievkové lyžice 30-percentnej smotany.

Foto: shutterstock/Timolina
- Šťavel obsahuje veľké množstvo vitamínov A a C, ako aj železa. Vďaka tomu pôsobí protizápalovo, zlepšuje trávenie a podporuje imunitu.
Šťaveľová omáčka – ako pripraviť
- Cibuľu nakrájajte na malé kocky. Cesnak prelisujte alebo nakrájajte nadrobno. Nakrájajte aj šťaveľ.
- Na panvici zohrejte lyžicu masla s lyžicou olivového oleja. Na rozpálenom tuku orestujte cibuľu a na konci smaženia pridajte cesnak.
- Pridajte šťaveľ a za stáleho miešania smažte 2-3 minúty, kým nezmenší svoj objem.
- Do panvice nalejte vývar a všetko varte 5 minút.
- Zmes rozmixujte a pridajte med, horčicu a smotanu (ak ju používate).
- Podľa chuti dochuťte soľou a korením. Omáčku jemne zohrejte a podávajte s grilovanými rebierkami alebo mäsom. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť dokonalú grilovanú rybu? Hotové marinády sú takmer zločin, potrebujete len tri veci
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.