2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Olej, ktorý zoxidoval a rozložil sa, je horký alebo kyslý, má nepríjemný zápach, tmavšiu farbu a hustú alebo zakalenú konzistenciu. Takýto olej by sa nemal konzumovať ani v najmenšom množstve, pretože obsahuje mnoho škodlivých látok. Spája sa aj s vyšším rizikom Alzheimerovej choroby a iných závažných ochorení.

Foto: shutterstock/New Africa
Podľa webovej stránky Tasting Table je tento olej zdrojom voľných radikálov, ktoré poškodzujú naše bunky a spôsobujú oxidačný stres.
- Konzumácia pokazeného oleja môže skončiť nielen podráždením tráviaceho traktu a spôsobením tráviacich problémov, ale aj rozvojom cukrovky, rakoviny alebo Alzheimerovej choroby.
Prečo olej tmavne?
Škodlivé látky v oleji sa objavujú okrem iného aj po uplynutí doby jeho spotreby.
- Predpokladá sa, že neotvorený olej možno bezpečne skladovať dva roky, teda šesť mesiacov po jeho otvorení.
- Iná situácia je v prípade olivového oleja, ktorý v uzavretej fľaši vydrží až tri roky.
Po otvorení fľaše oleja alebo olivového oleja nezabudnite, že by sa mal skladovať v pôvodnom obale na chladnom a tmavom mieste. V opačnom prípade môže olej rýchlo žltnúť a stať sa pre nás toxickým.
- Rybí alebo orechový olej by sme naopak mali skladovať v chladničke.
- Treba tiež pamätať na to, že oleje vyrobené zo semien, napríklad slnečnicový, by sa nemali používať na pečenie alebo vyprážanie, pretože pri vysokých teplotách začínajú produkovať škodlivé, karcinogénne látky.
Zoxidovaný olej a Alzheimerova choroba
Zoxidovaný olej stráca svoje výživové vlastnosti a hromadia sa v ňom látky, ktoré majú škodlivý vplyv na náš organizmus. Voľné radikály, ktoré obsahuje, zvyšujú oxidačný stres a zápal.
- Výsledkom môžu byť vážne zdravotné problémy, od chronickej bolesti a problémov s kĺbmi až po srdcové ochorenia a rakovinu.
Webová stránka The Tasting Table informuje o výskume, ktorý dokázal, že zoxidovaný olej môže mať vplyv na vznik Alzheimerovej choroby.
- Je to preto, že oxidované omega-3 mastné kyseliny namiesto toho, aby chránili mozog a podporovali jeho zdravie, podporujú tvorbu amyloidu beta, ktorý sa považuje za hlavnú príčinu Alzheimerovej choroby.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako kúpiť kvalitný olivový olej? Naučte sa praktické rady
Bolo vybrané najzdravšie ovocie na svete. Niektorí ju prirovnávajú k jablku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.