1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yevhen Prozhyrko).
Pistáciové dezerty si v posledných rokoch získali veľkú popularitu. Pistáciový krém sa používa do rôznych pochúťok, ale je dobré si uvedomiť, že pistácie sú chutnou, chrumkavou pochúťkou, ktorú sa oplatí zaradiť do pestrého jedálnička. Aké sú výhody ich konzumácie?

Foto: shutterstock/Yevhen Prozhyrko
Sú pistácie zdravé? Uplatnite jedno pravidlo
Naše úvahy začneme zaujímavým faktom. Pistácie sú schopné dosiahnuť výšku 10 metrov a dožiť sa až 300 rokov. Pôsobivé? Nie tak pôsobivé ako vlastnosti orechov. Sú zdrojom mnohých cenných živín vrátane zdravých tukov, vlákniny, vitamínov a minerálov. Napriek tomu sú, ako väčšina takýchto potravín, pomerne kalorické. Ak zjete 100 g pistácií, získate približne 550 kcal.
Aby ste sa vyhli preháňaniu, odporúča sa jedno pravidlo. Pri ochutnávaní nechajte prázdne škrupiny na očiach. Vďaka tomu budete mať prehľad o tom, koľko ste toho vlastne zjedli, a predídete tomu, aby ste sa naraz prejedli.
Výživové vlastnosti pistácií. Prečo by ste ich mali jesť?
Vyznačujú sa nielen charakteristickou sladkou a slanou chuťou, ale aj výživovou hodnotou, vďaka ktorej sú cenným doplnkom každodenného jedálnička. V prvom rade sú pistácie rastlinným zdrojom bielkovín, čo je dôležité pre fyzicky aktívnych ľudí aj pre zástancov vegetariánskej stravy. Z hľadiska tejto zložky patria medzi najlepšie orechy. Okrem toho obsahujú mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca.
Sú bohaté na vlákninu, ktorá napomáha tráveniu a udržiava zdravú črevnú mikroflóru. Vďaka tomu sú sýtym občerstvením, ktoré zbavuje chuti na nezdravé občerstvenie. „Usmiate oriešky“ sú zdrojom prírodných antioxidantov, najmä luteínu a zeaxantínu. Obe látky podporujú zdravie očí tým, že chránia pred poškodením sietnice a ovplyvňujú jasné videnie.

Foto: shutterstock/Tati Liberta
Pistácie dodávajú telu vitamín B1, ktorý reguluje metabolické procesy a podmieňuje správnu premenu sacharidov na energiu. Má priaznivý vplyv na svaly, celý kardiovaskulárny systém a podporuje znižovanie únavy. Chrumkavé orechy obsahujú aj vitamín E, horčík, fosfor, draslík a meď.
Kedy je lepšie sa pistáciám vyhnúť? Kontraindikácie
Alergia na orechy je zjavnou kontraindikáciou konzumácie pistácií. Kedy ešte by ste k nim mali pristupovať opatrne? Hoci sú cenným doplnkom stravy, ľudia s nadváhou a obezitou by mali byť striedmi. Prehnaná konzumácia pistácií oslabí úsilie, ktoré vynakladáme na zníženie hmotnosti.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.