Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Ako pripraviť dokonalú grilovanú rybu? Hotové marinády sú takmer zločin, potrebujete len tri veci

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR). Slováci radi grilujú a hneď ako sa začne otepľovať, stretávame sa s priateľmi pri vyhrievaných griloch a vychutnávame si rôzne pochúťky. Pri...

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR).

Slováci radi grilujú a hneď ako sa začne otepľovať, stretávame sa s priateľmi pri vyhrievaných griloch a vychutnávame si rôzne pochúťky. Pri grilovaní stále dominujú klobásy a bravčová krkovička, ale čoraz častejšie sa venujeme rybám. Ako pripraviť čo najchutnejšie grilované ryby a ako ich dobre marinovať? Nech vám ako príklad poslúži recept na kráľa horských potokov, recept na pstruha.

Ako pripraviť čo najchutnejšie grilované ryby a ako ich dobre marinovať? Nech vám ako príklad poslúži recept na kráľa horských potokov, recept na pstruha.
Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR

Ak plánujete na rozložiť gril a pozvať susedov a priateľov na spoločné hodovanie v záhrade alebo na pozemku, máme pre vás niečo, čo vás určite zaujme.

Grilovanie je stále v mysliach väčšiny Slovákov – klobásky, krkovička, niekedy chutný čierny nákyp a krídla. Z nejakého dôvodu sa však bojíme grilovať ryby, a to je veľká chyba, pretože niektoré druhy sú priam stvorené na to, aby sa dali na gril. Jednou z takýchto rýb je pstruh, kráľ slovenských potokov.

Čerstvého pstruha dostanete na všetkých väčších trhoch a v dobrých rybárňach. Je to ryba s chudým, jemným mäsom, ktoré sa však rýchlo vysuší. Dnes vám povieme, ako pripraviť dokonalého pstruha na grile. Samozrejme, veľmi dôležitá je marináda. Zabudnite na hotové zmesi korenia, postačí vám bylinkové maslo, citrón a ligurček (sušené maggi).

Ako pripraviť šťavnatého grilovaného pstruha? Začnite marinádou

Zlaté pravidlo pri grilovaní väčšiny rýb znie „menej je viac“. Pstruh chutí skvele aj sám o sebe, takže netreba veľa, aby si ho všetci vaši hostia pri grilovaní pochvaľovali. Samozrejme, na začiatku sa musíte uistiť, že ryba je naozaj čerstvá.

@roerestaurant

When buying fish, it’s often hard to know exactly where, when or even how it was caught…🎣 While it’s always best to buy from a trusted merchant, here are three tips to to choose the freshest cuts wherever you source your fish: 1️⃣ For a whole fish, check the skin—glossy and taut is the gold standard. The eyes should be bright, black, and convex, not dull or flattened. An intact fish’s belly should be neither swollen nor soft. 2️⃣ When it comes to fillets, a full, glossy appearance is key; watch out for brown edges indicating drying and off-flavors. 3️⃣ Whether it’s pre-cut or whole, the scent should resemble fresh sea air, with only a slight fishiness. Strong fishiness signals prolonged bacterial activity, while musty, stale or rotten odors indicate more advanced age and spoilage. #LondonFoodies #LondonDiningScene #LondonRestaurants

♬ Pop Star – Coco & Clair Clair
  • Spoznáte to podľa lesklých očí a ružových žiabier.

Potom si pripravte domáce bylinkové maslo a potrite ním rybu zvnútra aj zvonka. Dovnútra dajte niekoľko plátkov citróna a vetvičku ligurčeka na dochutenie. Potom už stačí len položiť rybu na gril a sledovať čas.

  • Pstruh potrebuje tri až štyri minúty z každej strany, v závislosti od veľkosti ryby a od toho, aký horúci je gril.

Dokonalý grilovaný pstruh – ako ho pripraviť:

  1. Začnite bylinkovým maslom. Do hrnca vložte kocku masla, pridajte 2 malé strúčiky cesnaku pretlačené cez lis, lyžicu nasekaného ligurčeka, soľ, korenie a štipku sušeného oregana. Potom maslo zohrievajte, kým sa úplne nerozpustí a cesnak a bylinky neprestanú voňať. Tekuté maslo odložíme bokom.
  2. Teraz pripravte pstruha (alebo pstruhy, ak sa ich chystáte pripraviť viac). Mäso dôkladne osušte papierovou utierkou zvnútra aj zvonka. Potom pomocou štetca potrite pstruha chladnúcim maslom aj zvnútra. Do vnútra ryby vložte 2 plátky citróna a vetvičku čerstvého ligurčeka. Rybu zabaľte do alobalu a vložte na niekoľko hodín do chladničky.
  3. Asi hodinu pred plánovaným grilovaním vyberte rybu z chladničky, aby mala izbovú teplotu. Potom ju odbaľte z alobalu a položte na dobre rozohriaty gril. Grilujte tri minúty z oboch strán. Počas grilovania môžete rybu potrieť bylinkovým maslom, aby ste zvýraznili jej chuť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tofu na grile v thajskej marináde. Za pár okamihov vykúzlite občerstvenie, ktorému sa dá len ťažko odolať

Špargľová polievka vo verzii „dám si kúsok“. Trik s maslom ju vylepší


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Tieto účesy opticky odčítajú 10 rokov. Ideálna voľba pre dámy 60+. Vhodné aj na svadbu

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Parilov). Správny účes dodáva lesk a zároveň uberá roky. Preto nie je prekvapením, že toľko žien vyhľadáva účesy, ktoré…

Alternatíva k preplneným letoviskám. Grécky ostrov láka zlatými plážami a azúrovou vodou

01.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/saiko3p). Toto je miesto, ktoré uchvacuje krásou svojej prírodnej krajiny. Malý ostrov je známy svojou krištáľovo čistou vodou, piesočnatými…

Tajomstvo hustého a zeleného trávnika: Bez dosievania a zbytočnej námahy

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/1000 Words). Hustý, sýtozelený trávnik už nemusí byť len snom profesionálnych záhradníkov. S jednoduchými trikmi a správnou starostlivosťou ho…

Tu sa dozviete, čo sa stane s vaším telom, keď budete jesť semienka chia. Zoznam je dlhý

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ana_Malee). Sú malé, moderné a… veľmi výživné! Chia semienka sú absolútnou nevyhnutnosťou v kuchyni a jednou z najobľúbenejších diétnych…

Auto Trendy

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Noc v oblakoch: Najvyššie položená hotelová izba na Slovensku vás dostane do kolien

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte vo výške 2634 metrov nad morom, otvoríte oči a prvé, čo uvidíte, sú majestátne štíty Tatier zaliate zlatým svetlom…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov