Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Ako pripraviť dokonalú grilovanú rybu? Hotové marinády sú takmer zločin, potrebujete len tri veci

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR). Slováci radi grilujú a hneď ako sa začne otepľovať, stretávame sa s priateľmi pri vyhrievaných griloch a vychutnávame si rôzne pochúťky. Pri...

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR).

Slováci radi grilujú a hneď ako sa začne otepľovať, stretávame sa s priateľmi pri vyhrievaných griloch a vychutnávame si rôzne pochúťky. Pri grilovaní stále dominujú klobásy a bravčová krkovička, ale čoraz častejšie sa venujeme rybám. Ako pripraviť čo najchutnejšie grilované ryby a ako ich dobre marinovať? Nech vám ako príklad poslúži recept na kráľa horských potokov, recept na pstruha.

Ako pripraviť čo najchutnejšie grilované ryby a ako ich dobre marinovať? Nech vám ako príklad poslúži recept na kráľa horských potokov, recept na pstruha.
Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR

Ak plánujete na rozložiť gril a pozvať susedov a priateľov na spoločné hodovanie v záhrade alebo na pozemku, máme pre vás niečo, čo vás určite zaujme.

Grilovanie je stále v mysliach väčšiny Slovákov – klobásky, krkovička, niekedy chutný čierny nákyp a krídla. Z nejakého dôvodu sa však bojíme grilovať ryby, a to je veľká chyba, pretože niektoré druhy sú priam stvorené na to, aby sa dali na gril. Jednou z takýchto rýb je pstruh, kráľ slovenských potokov.

Čerstvého pstruha dostanete na všetkých väčších trhoch a v dobrých rybárňach. Je to ryba s chudým, jemným mäsom, ktoré sa však rýchlo vysuší. Dnes vám povieme, ako pripraviť dokonalého pstruha na grile. Samozrejme, veľmi dôležitá je marináda. Zabudnite na hotové zmesi korenia, postačí vám bylinkové maslo, citrón a ligurček (sušené maggi).

Ako pripraviť šťavnatého grilovaného pstruha? Začnite marinádou

Zlaté pravidlo pri grilovaní väčšiny rýb znie „menej je viac“. Pstruh chutí skvele aj sám o sebe, takže netreba veľa, aby si ho všetci vaši hostia pri grilovaní pochvaľovali. Samozrejme, na začiatku sa musíte uistiť, že ryba je naozaj čerstvá.

@roerestaurant

When buying fish, it’s often hard to know exactly where, when or even how it was caught…🎣 While it’s always best to buy from a trusted merchant, here are three tips to to choose the freshest cuts wherever you source your fish: 1️⃣ For a whole fish, check the skin—glossy and taut is the gold standard. The eyes should be bright, black, and convex, not dull or flattened. An intact fish’s belly should be neither swollen nor soft. 2️⃣ When it comes to fillets, a full, glossy appearance is key; watch out for brown edges indicating drying and off-flavors. 3️⃣ Whether it’s pre-cut or whole, the scent should resemble fresh sea air, with only a slight fishiness. Strong fishiness signals prolonged bacterial activity, while musty, stale or rotten odors indicate more advanced age and spoilage. #LondonFoodies #LondonDiningScene #LondonRestaurants

♬ Pop Star – Coco & Clair Clair
  • Spoznáte to podľa lesklých očí a ružových žiabier.

Potom si pripravte domáce bylinkové maslo a potrite ním rybu zvnútra aj zvonka. Dovnútra dajte niekoľko plátkov citróna a vetvičku ligurčeka na dochutenie. Potom už stačí len položiť rybu na gril a sledovať čas.

  • Pstruh potrebuje tri až štyri minúty z každej strany, v závislosti od veľkosti ryby a od toho, aký horúci je gril.

Dokonalý grilovaný pstruh – ako ho pripraviť:

  1. Začnite bylinkovým maslom. Do hrnca vložte kocku masla, pridajte 2 malé strúčiky cesnaku pretlačené cez lis, lyžicu nasekaného ligurčeka, soľ, korenie a štipku sušeného oregana. Potom maslo zohrievajte, kým sa úplne nerozpustí a cesnak a bylinky neprestanú voňať. Tekuté maslo odložíme bokom.
  2. Teraz pripravte pstruha (alebo pstruhy, ak sa ich chystáte pripraviť viac). Mäso dôkladne osušte papierovou utierkou zvnútra aj zvonka. Potom pomocou štetca potrite pstruha chladnúcim maslom aj zvnútra. Do vnútra ryby vložte 2 plátky citróna a vetvičku čerstvého ligurčeka. Rybu zabaľte do alobalu a vložte na niekoľko hodín do chladničky.
  3. Asi hodinu pred plánovaným grilovaním vyberte rybu z chladničky, aby mala izbovú teplotu. Potom ju odbaľte z alobalu a položte na dobre rozohriaty gril. Grilujte tri minúty z oboch strán. Počas grilovania môžete rybu potrieť bylinkovým maslom, aby ste zvýraznili jej chuť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tofu na grile v thajskej marináde. Za pár okamihov vykúzlite občerstvenie, ktorému sa dá len ťažko odolať

Špargľová polievka vo verzii „dám si kúsok“. Trik s maslom ju vylepší


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pravidlo 50-30-20: Konečne prestanete žiť od výplaty k výplate!

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jaroslav Moravčík). Jednoduchý finančný trik, ktorý vám zmení život. Zabudnite na prázdnu peňaženku pred výplatou a naučte sa šetriť…

Mokrý halloumi už nikdy viac! Šéfkuchárka odhalila trik pre dokonale chrumkavý syr

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/riazahmed124). Britská blogerka ukázala, ako premeniť obyčajný halloumi na chrumkavý zázrak pripomínajúci rezeň. Stačí jeden jednoduchý krok a výsledok…

Vložte lyžicu do vody a ponorte do nej nohy. Okamžitá úľava.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/InFocus.ee). V lete sú naše nohy vystavené mimoriadne náročným podmienkam. Vysoké teploty, dlhé prechádzky, nepohodlná obuv alebo dlhé státie…

Rozplýva sa v ústach a poteší každého. Čokoládový zvodca zvádza od prvého sústa.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zoryanchik). Čokoládový zvodca je - ako už názov napovedá - naozaj silne čokoládový koláč. Je o niečo nadýchanejší ako…

Nastavujete v lete radiátor na nulu? Táto chyba vás môže na jeseň stáť veľa!

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrew Angelov). Odborníci varujú: Bežný zvyk, ktorý praktizuje väčšina domácností počas letných mesiacov, môže spôsobiť vážne problémy pri štarte…

Auto Trendy

Aký typ vodiča si? Rýchly psychotest odhalí tvoju pravú povahu za volantom

04.07.2025 Redakcia Auto trendy - Akým typom vodiča si? Nejde o znalosť predpisov, počet pokút na konte ani to, koľkokrát si parkoval "na tri razy". Urob si krátky test osobnosti,…

Záchrana pred horúčavami: Omotaj kartón týmto a zanes do auta. Vo vnútri bude chladnejšie

04.07.2025 Redakcia Auto trendy Predpoveď počasia nezanecháva pochybnosti. Do našej krajiny sa blíži vlna horúčav, preto sa oplatí predchádzať nielen prehrievaniu bytu, ale aj automobilu. Je to otázka pohodlia a…

Hrozí zatvorenie továrni so spaľovacími motormi a prepúšťanie

04.07.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilový koncern Stellantis môže čeliť pokutám až do výšky 2,5 miliardy eur, ak nedosiahne nové emisné limity stanovené Európskou úniou. Európsky riaditeľ skupiny varuje pred…

Mazda CX-5: Prichádza nová generácia obľúbeného SUV

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Mazda CX-5 je už od svojho uvedenia na trh jedným z najdôležitejších modelov značky Mazda. Od roku 2013, kedy debutovala prvá generácia, si tento model…

Renault Duster šokuje cenami: V Austrálii je lacnejší ako Dacia u nás

3.07.2025 Redakcia Auto trendy - Francúzska automobilka Renault prekvapila automobilový svet uvedením modelu Duster na austrálsky trh s cenami, ktoré sú výrazne atraktívnejšie ako tie, za ktoré sa predáva Dacia…

Efekt zebry: Ako slnko a tieň ovplyvňujú vašu jazdu

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Počas celého roka sa vodiči stretávajú s rôznymi prírodnými javmi, ktoré môžu sťažiť jazdu. Jedným z menej známych, ale nebezpečných javov je tzv. efekt zebry,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov