16.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/La Huertina De Toni).
Kolujú okolo neho mýty, že vôbec nie je taký zdravý, ako sa zdá a že pri konzumácii za tepla stráca všetky svoje vlastnosti. A že vôbec nie je najlepšou voľbou ako doplnok železa. Je načase tieto fámy vyvrátiť. A pritom odhaliť recept na najlepšie smoothies a zelené palacinky.

Foto: shutterstock/La Huertina De Toni
Zdravotné výhody špenátu
Okolo týchto nenápadných zelených listov vzniklo mnoho mýtov a nevypovedaných príbehov. Zreprodukované mnohými ľuďmi začali „žiť svojím životom“, takže popularita a uznanie rozprávkovej pochúťky Pepka námorníka výrazne poklesla, a to je chyba!
Špenát obsahuje:
- vitamín C
- vitamín B6
- kyselinu listovú
- vitamín E, K a A
- vápnik
- železo
- horčík
- fosfor
- draslík
- sodík
- zinok
Toto je skutočná vitamínová bomba.
- Vďaka antioxidantom a flavonoidom obsiahnutým v špenáte je telo lepšie chránené pred voľnými radikálmi a znižuje sa úroveň zápalov spôsobených rôznymi chorobami.
- Všetky tieto látky v kombinácii s vitamínmi zohrávajú ochrannú úlohu pre náš kardiovaskulárny systém, starajú sa o normálny krvný tlak, poskytujú základné živiny a pôsobia aj ako obranný štít proti chorobám, ako je ateroskleróza.
- Okrem toho luteín a karotenoidy obsiahnuté v listoch zabezpečujú správne fungovanie orgánu zraku.
Ako pripraviť špenát, aby nestratil vitamíny?
Zo všetkých strán sa ozývajú hlasy, že špenát vraj nie je taký zdravý, ako sa zdá. Pozrite sa na najčastejšie mýty s ním spojené.
1. Špenát po tepelnej úprave stráca svoje vlastnosti
V čerstvom špenáte skutočne nájdete vysoký obsah vitamínu C a železa, ktorý sa po tepelnej úprave – dusení alebo varení – znižuje. Tieto živiny však nezmiznú úplne!
- Vplyvom teploty sa množstvo týchto dvoch mikroživín znižuje, ale nezabúdajte, že špenát počas varenia výrazne zmenšuje svoj objem, takže ho môžeme zjesť viac, takže strata železa nebude taká závažná.
- Okrem toho, hoci sa niektoré znižujú, po tepelnej úprave špenátu sa zvyšuje množstvo iných vitamínov. Patria medzi ne vitamíny A, K a B6.
Takže tento mýtus možno považovať za vyvrátený. Kľúčom k úspechu je krátke dusenie alebo varenie v pare. Prevarená zelenina bude vždy chudobná na živiny.
2. Mrazený špenát nemá žiadne vitamíny.
To je úplný nezmysel.
- Početné štúdie jasne preukázali, že správne zmrazený špenát má takmer rovnaké množstvo všetkých vitamínov a stopových prvkov ako čerstvý špenát, takže ho možno konzumovať po celý rok.
- Odborníci odporúčajú, aby sa stal trvalou súčasťou vášho jedálnička, a to nielen kvôli dôležitým vitamínom, ale aj kvôli chlorofylu obsiahnutému v zelenej zelenine, ktorý napomáha detoxikácii, zlepšuje trávenie a posilňuje imunitu.
3. Cesnak, ktorý sa ľahko pridáva do špenátu, „odstraňuje“ vitamíny zo špenátu
Ďalší vyvrátený mýtus.
- Nie je dokázané, že by špenát „znehodnocoval“ akékoľvek zdraviu prospešné vlastnosti, ak ho konzumujeme v spoločnosti cesnaku.
Obľúbená kombinácia na zlepšenie chuti je teda nielen chutná, ale aj bezpečná. Získame tak vitamíny obsiahnuté v zelených listoch, ako aj prospešné látky z cesnaku.
Lahodný špenátový koktail
Ak chcete získať dostatočné množstvo železa, oplatí sa vyskúšať najjednoduchší spôsob so surovým špenátom a to zelené smoothie.
Zloženie:
- hrsť umytých čerstvých špenátových listov
- 1 ošúpané kivi (železo sa vstrebáva spolu s vitamínom C)
- 1 lyžička tahini pasty (ďalší zdroj železa)
- pol pohára vody alebo pomarančového džúsu

Foto: shutterstock/Katarzyna Hurova
Príprava:
- Všetky prísady dôkladne rozmixujte a máte hotovo!
Zelené špenátové palacinky
Skvelým spôsobom, ako využiť čerstvý aj mrazený špenát, je pridať ho do cesta na palacinky. Tieto palacinky môžete plniť tvarohom s korením, paradajkami s fetou alebo akoukoľvek mäsovou náplňou.
Zloženie:
- 2 šálky hladkej múky
- 1 pohár perlivej vody
- 1 pohár mlieka
- 2 vajcia
- 2 PL mletého špenátu (ak používate mrazený – rozmrazte ho a zbavte prebytočnej vody)

Foto: shutterstock/irina2511
Príprava:
- Všetky ingrediencie rozmixujte v kuchynskom robote na kašu. Podľa chuti pridajte soľ.
- Opečte na dobre rozohriatej panvici z oboch strán.
- Naplňte plnkou podľa vlastného výberu. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Špenát už nikdy nebude horký. Pripravte ho takto a každý bude žiadať o dupľu.
Už žiadne hovädzie mäso, ktoré je tvrdé ako podrážka. Podľa týchto pravidiel bude jemné a šťavnaté
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.