Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zdravie,

Kedy pridávať cesnak do varenia? Načasovanie ovplyvňuje chuť a vlastnosti

1.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MaraZe). Cesnak je jednou z najčastejšie používaných ingrediencií pri varení, ale jeho potenciál závisí nielen od množstva, ale aj od toho, kedy sa do...

1.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MaraZe).

Cesnak je jednou z najčastejšie používaných ingrediencií pri varení, ale jeho potenciál závisí nielen od množstva, ale aj od toho, kedy sa do pokrmu pridá. Nesprávne použitie môže oslabiť jeho chuť alebo ho pripraviť o cenné zdravotné vlastnosti. Vysvetlíme vám, kedy je najlepšie pridávať cesnak počas varenia, aby ste naplno využili jeho arómu a účinky.

Vysvetlíme vám, kedy je najlepšie pridávať cesnak počas varenia, aby ste naplno využili jeho arómu a účinky.
Foto: shutterstock/MaraZe

Kedy pridať cesnak do jedla? Na načasovaní záleží

Výber okamihu, kedy sa cesnak vloží do panvice alebo hrnca, má priamy vplyv na jeho chuť a biologické vlastnosti.

Ak sa pridá na začiatku varenia, najmä pri dusení cibule, jeho aróma sa zjemní a jeho zdravotné účinky sa znížia.

  • Je to spôsobené vlastnosťami alicínu, zlúčeniny zodpovednej za baktericídne a protizápalové účinky cesnaku, ktorá sa pri vysokých teplotách ľahko rozkladá.

Ak si pokrm vyžaduje dlhšie varenie, je oveľa lepšie pridať cesnak až v poslednej fáze varenia. Tento postup sa osvedčil pri omáčkach, dusených jedlách, polievkach alebo jedlách pripravovaných v jednom hrnci, do ktorých sa strúčiky dajú vhodiť niekoľko minút pred dokončením procesu.

  • Vďaka tomu si zachovajú výraznú chuť a väčšinu svojej výživovej hodnoty. Allicín sa tak menej rozkladá a pokrm získa výrazný cesnakový akcent, ktorý neprekrýva ostatné prísady.

Ešte účinnejší spôsob, ako zachovať maximum zdraviu prospešných látok cesnaku, je konzumovať ho surový. Rozdrvené alebo nadrobno nasekané strúčiky môžete pridať priamo do pripraveného pokrmu, napríklad do šalátov, zálievok, zeleninových pást alebo hummusu.

  • V tejto forme je cesnak biologicky najaktívnejší, ale aj chuťovo oveľa ostrejší.

Treba si tiež uvedomiť, že na to, aby sa allicín plne vyprodukoval, sa cesnak musí najprv rozdrviť a nechať asi 10 minút odstáť, kým sa začne jesť alebo zohrievať.

Prečo pridávať cesnak do jedál?

Jedným z hlavných dôvodov, prečo je cesnak neoddeliteľnou súčasťou mnohých kuchýň na celom svete, je jeho schopnosť zintenzívniť chuť. Ostrý, mierne pálivý aromatický profil tohto korenia pôsobí ako prirodzený zvýrazňovač a dokáže zvýrazniť hĺbku aj tých najjednoduchších ingrediencií.

Obzvlášť dobre sa kombinuje s tukmi, ako je olivový olej alebo maslo, ktoré pôsobia ako nosiče chuti, čo vysvetľuje jeho rozšírené používanie v stredomorskej a blízkovýchodnej kuchyni. Z tohto dôvodu sa cesnak často stáva základom omáčok, marinád a dusených pokrmov, či už ide o zeleninu, mäso alebo morské plody.

Nemenej dôležitý je aj jeho vplyv na zdravie.

  • Cesnak obsahuje množstvo zlúčenín síry, ktoré sa uvoľňujú pri drvení alebo sekaní strúčikov. Tieto zlúčeniny podporujú správne fungovanie kardiovaskulárneho systému, znižujú krvný tlak a hladinu LDL cholesterolu.
  • Okrem toho cesnak vykazuje silnú antimikrobiálnu aktivitu, vďaka čomu je prirodzenou podporou v boji proti infekciám, najmä počas jesene a zimy.

V tradičnej kuchyni dodáva táto prísada chuť jedlám, ale rovnako dobre sa uplatní aj v moderných jedlách. Je kľúčovou zložkou hummusu, pesta a mnohých vegánskych pást, ktorým dodáva hĺbku a pikantnosť bez použitia živočíšnych produktov. Dobre sa hodí ako súčasť pečených, grilovaných a vyprážaných jedál, ktorým dodáva intenzívnu chuť a charakter.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Môžete jesť naklíčený cesnak? Mnoho ľudí to stále nevie. Tieto údaje hovoria jasne

Balíte takto mäso pred pečením? Preto sa pečie nerovnomerne!


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Tieto účesy opticky odčítajú 10 rokov. Ideálna voľba pre dámy 60+. Vhodné aj na svadbu

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Parilov). Správny účes dodáva lesk a zároveň uberá roky. Preto nie je prekvapením, že toľko žien vyhľadáva účesy, ktoré…

Alternatíva k preplneným letoviskám. Grécky ostrov láka zlatými plážami a azúrovou vodou

01.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/saiko3p). Toto je miesto, ktoré uchvacuje krásou svojej prírodnej krajiny. Malý ostrov je známy svojou krištáľovo čistou vodou, piesočnatými…

Tajomstvo hustého a zeleného trávnika: Bez dosievania a zbytočnej námahy

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/1000 Words). Hustý, sýtozelený trávnik už nemusí byť len snom profesionálnych záhradníkov. S jednoduchými trikmi a správnou starostlivosťou ho…

Šťava z bratranca exotickej čerešne podporuje funkciu pečene. Má tiež pozitívny vplyv na srdce

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Emerson Glauber). Nazýva sa „zdravé ovocie“, ale nie je také obľúbené ako napríklad čierne ríbezle alebo maliny. Vo forme…

Auto Trendy

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Noc v oblakoch: Najvyššie položená hotelová izba na Slovensku vás dostane do kolien

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte vo výške 2634 metrov nad morom, otvoríte oči a prvé, čo uvidíte, sú majestátne štíty Tatier zaliate zlatým svetlom…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov