Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zdravie,

Kedy pridávať cesnak do varenia? Načasovanie ovplyvňuje chuť a vlastnosti

1.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MaraZe). Cesnak je jednou z najčastejšie používaných ingrediencií pri varení, ale jeho potenciál závisí nielen od množstva, ale aj od toho, kedy sa do...

1.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MaraZe).

Cesnak je jednou z najčastejšie používaných ingrediencií pri varení, ale jeho potenciál závisí nielen od množstva, ale aj od toho, kedy sa do pokrmu pridá. Nesprávne použitie môže oslabiť jeho chuť alebo ho pripraviť o cenné zdravotné vlastnosti. Vysvetlíme vám, kedy je najlepšie pridávať cesnak počas varenia, aby ste naplno využili jeho arómu a účinky.

Vysvetlíme vám, kedy je najlepšie pridávať cesnak počas varenia, aby ste naplno využili jeho arómu a účinky.
Foto: shutterstock/MaraZe

Kedy pridať cesnak do jedla? Na načasovaní záleží

Výber okamihu, kedy sa cesnak vloží do panvice alebo hrnca, má priamy vplyv na jeho chuť a biologické vlastnosti.

Ak sa pridá na začiatku varenia, najmä pri dusení cibule, jeho aróma sa zjemní a jeho zdravotné účinky sa znížia.

  • Je to spôsobené vlastnosťami alicínu, zlúčeniny zodpovednej za baktericídne a protizápalové účinky cesnaku, ktorá sa pri vysokých teplotách ľahko rozkladá.

Ak si pokrm vyžaduje dlhšie varenie, je oveľa lepšie pridať cesnak až v poslednej fáze varenia. Tento postup sa osvedčil pri omáčkach, dusených jedlách, polievkach alebo jedlách pripravovaných v jednom hrnci, do ktorých sa strúčiky dajú vhodiť niekoľko minút pred dokončením procesu.

  • Vďaka tomu si zachovajú výraznú chuť a väčšinu svojej výživovej hodnoty. Allicín sa tak menej rozkladá a pokrm získa výrazný cesnakový akcent, ktorý neprekrýva ostatné prísady.

Ešte účinnejší spôsob, ako zachovať maximum zdraviu prospešných látok cesnaku, je konzumovať ho surový. Rozdrvené alebo nadrobno nasekané strúčiky môžete pridať priamo do pripraveného pokrmu, napríklad do šalátov, zálievok, zeleninových pást alebo hummusu.

  • V tejto forme je cesnak biologicky najaktívnejší, ale aj chuťovo oveľa ostrejší.

Treba si tiež uvedomiť, že na to, aby sa allicín plne vyprodukoval, sa cesnak musí najprv rozdrviť a nechať asi 10 minút odstáť, kým sa začne jesť alebo zohrievať.

Prečo pridávať cesnak do jedál?

Jedným z hlavných dôvodov, prečo je cesnak neoddeliteľnou súčasťou mnohých kuchýň na celom svete, je jeho schopnosť zintenzívniť chuť. Ostrý, mierne pálivý aromatický profil tohto korenia pôsobí ako prirodzený zvýrazňovač a dokáže zvýrazniť hĺbku aj tých najjednoduchších ingrediencií.

Obzvlášť dobre sa kombinuje s tukmi, ako je olivový olej alebo maslo, ktoré pôsobia ako nosiče chuti, čo vysvetľuje jeho rozšírené používanie v stredomorskej a blízkovýchodnej kuchyni. Z tohto dôvodu sa cesnak často stáva základom omáčok, marinád a dusených pokrmov, či už ide o zeleninu, mäso alebo morské plody.

Nemenej dôležitý je aj jeho vplyv na zdravie.

  • Cesnak obsahuje množstvo zlúčenín síry, ktoré sa uvoľňujú pri drvení alebo sekaní strúčikov. Tieto zlúčeniny podporujú správne fungovanie kardiovaskulárneho systému, znižujú krvný tlak a hladinu LDL cholesterolu.
  • Okrem toho cesnak vykazuje silnú antimikrobiálnu aktivitu, vďaka čomu je prirodzenou podporou v boji proti infekciám, najmä počas jesene a zimy.

V tradičnej kuchyni dodáva táto prísada chuť jedlám, ale rovnako dobre sa uplatní aj v moderných jedlách. Je kľúčovou zložkou hummusu, pesta a mnohých vegánskych pást, ktorým dodáva hĺbku a pikantnosť bez použitia živočíšnych produktov. Dobre sa hodí ako súčasť pečených, grilovaných a vyprážaných jedál, ktorým dodáva intenzívnu chuť a charakter.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Môžete jesť naklíčený cesnak? Mnoho ľudí to stále nevie. Tieto údaje hovoria jasne

Balíte takto mäso pred pečením? Preto sa pečie nerovnomerne!


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vyberte si značku. Hovorí viac ako váš vodičský preukaz. Zistíte, aký vodič skutočne ste

5.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/soul kitchen). Aký ste typ vodiča? Nejde o to, či poznáte pravidlá, koľko pokút máte v registri alebo koľkokrát…

Účes bob je minulosťou. Tieto strihy budú hitom pre dámy po päťdesiatke

4.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/megaflopp). Leto je ideálny čas na zmenu imidžu. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov to však nie je bob, ktorý…

V horúcom počasí pite okrem vody aj iné nápoje. Budete prekvapení, ale dokonale vás ochladia

4.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/goodluz). Počas horúcich dní radi siahame do chladničky po studených nápojoch, aby sme si aspoň na chvíľu uľavili od…

Na spáleniny od slnka dobre pôsobí nielen aloe vera. Čo prinesie rýchlu úľavu?

4.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tonytao). Najmä v lete je užitočné vedieť, ako sa rýchlo zbaviť spálenia od slnka. V dovolenkovej sezóne dochádza k…

Hovorí sa, že je podobné Santorini. Tu si môžete oddýchnuť bez davov a bez toho, aby ste minuli veľa peňazí

04.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iurii Dzivinskyi). Santorini je nádherné, no aj poriadne drahé a počas sezóny preplnené. Ak hľadáte podobný zážitok v pokojnejšom…

Auto Trendy

Ostrov hrôzy a ostrov smrti: Prečo sú tieto miesta uzavreté pre verejnosť

5.7.2025 Redakcia Auto trendy Zdalo by sa, že v roku 2025 už neexistujú žiadne miesta neprístupné pre vedcov a každý kút sveta bol dôkladne preskúmaný. To však nie je pravda.…

Hyundai Ioniq 6 N má oficiálny dátum debutu: 10. júla na Goodwood Festival of Speed

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Ázijský výrobca oznamuje oficiálny debut nového Ioniq 6 N. Udalosť sa uskutoční 10. júla pri príležitosti Goodwood Festival of Speed. Hyundai pripravuje uvedenie nového Ioniq…

Tieto veci nikdy nenechávajte v aute počas horúčav: Môžu sa stať nebezpečnými alebo sa zničiť

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Keď sa teplota vzduchu blíži k 30 stupňom Celzia, interiér zaparkovaného auta sa dokáže rozohriať bleskovo - až na 65-70 stupňov, a niektoré prvky dosahujú…

Kedy by ste nemali šoférovať: Zdravotné stavy a situácie, ktoré ohrozujú bezpečnosť na ceste

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Každý vodič má zákonnú povinnosť zabezpečiť, aby bol schopný bezpečne šoférovať. Tehotenstvo, zdravotné problémy, lieky či pokročilý vek môžu výrazne ovplyvniť vašu schopnosť riadiť vozidlo.…

Jazda v strednom pruhu: Nebezpečný návyk, ktorý rozčuľuje vodičov po celom svete

05.07.2025 - Redakcia Auto trendy Každý vodič to pozná - jazdíte po diaľnici a pred vami sa "usadil" niekto v strednom pruhu, hoci pravý pruh je úplne voľný. Tento problém…

Čínsky paradox: Bohatí jazdia na benzín, chudobní si kupujú elektromobily

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - V Číne polovica áut predaných minulý rok bola elektrická. V ázijskom svete prešli od jazdy na bicykli na jazdu s elektromobilmi. V Číne sa odohráva…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov