Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Už nemusíte siahať po kupovanom Ragu alla Bolognese. Najobľúbenejšiu omáčku na svete si môžete pripraviť doma

29.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Candice Bell). Ragu alla Bolognese je pravdepodobne najobľúbenejšia omáčka na svete a je najznámejšia vďaka špagetám bolognese, ale možno ju úspešne použiť aj pri...

29.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Candice Bell).

Ragu alla Bolognese je pravdepodobne najobľúbenejšia omáčka na svete a je najznámejšia vďaka špagetám bolognese, ale možno ju úspešne použiť aj pri príprave lasagní. A hoci existuje veľa receptov na Ragu alla Bolognese, oplatí sa držať sa klasiky, priamo z talianskej Bologne.

Hoci existuje veľa receptov na Ragu alla Bolognese, oplatí sa držať sa klasiky, priamo z talianskej Bologne. Z čoho sa skladá originálne Ragu alla Bolognese?
Foto: shutterstock/Candice Bell

Z čoho sa skladá originálne Ragu alla Bolognese?

Ak chcete ochutnať túto lahodnú omáčku, siahnite po niekoľkých základných surovinách a zistíte, že už nikdy nebudete kupovať „hotovú“. Je to úplne iná chuť, ktorú si zamilujete.

Ak si chcete vychutnať dokonalú bolonézsku omáčku, musíte dbať na niekoľko vecí.

  • V prvom rade hľadajte v obchode pancettu alebo taliansku slaninu, ktorá dodá pokrmu brilantnú vôňu a chuť. Nájdete ju na väčšine obľúbených trhov. Takúto slaninu Taliani nepridávajú vždy, ale určite sa oplatí, aby bola súčasťou omáčky.
  • Ďalším bodom je výber cestovín. V Taliansku sa bolonská omáčka podáva so špagetovými cestovinami, ale to platí pre typické turistické reštaurácie. Taliani vo svojich domácnostiach používajú kvalitné cestoviny pappardelle a tagliatelle.
  • Výslednú chuť výrazne ovplyvňuje aj to, aké paradajky použijete. Môžete si pokojne kúpiť konzervované paradajky, ale hľadajte paradajky, ktoré sa vyhrievajú na talianskom slnku, a najlepšie pelati, ktoré sú o niečo sladšie.
  • A samozrejme mäso – malo by byť tiež kvalitné a musí byť hovädzie a bravčové. Je lepšie nájsť si v obchode pekné kusy mäsa a požiadať personál, aby ich pomlel, alebo si ich pomlieť doma, než si do košíka vkladať vopred pomleté balené mäso.
  • Zamatovú konzistenciu nášmu Ragu alla Bolognese dodá mlieko. Možno si myslíte, že táto ingrediencia sa k ostatným nehodí, ale buďte si istí – vaše chuťové bunky vám za ňu poďakujú. Dajte sa do práce!

Ragu alla Bolognese – prísady

  • Slanina – 50 g pancetty alebo inej kvalitnej slaniny
  • 300 g mletého hovädzieho mäsa
  • 150 g mletého bravčového mäsa
  • 2 vetvičky zeleru
  • 1 cibuľa
  • 1 a pol mrkvy
  • pohár suchého bieleho vína
  • pohár mlieka
  • 800 g paradajkovej passaty alebo 3 konzervy paradajok – najlepšie pelati
  • 1 polievková lyžica kvalitného talianskeho paradajkového pretlaku (nepovinné)
  • 1 bobkový list
  • korenie
  • soľ
  • cestoviny pappardelle alebo tagliatelle
  • strúhaný syr parmigiano reggiano
  • olej

Ragu alla Bolognese – recept

  1. Začneme prípravou soffritta, zeleniny, ktorá sa musí pridať do omáčky. Mrkvu a zeler ošúpeme a nakrájame nadrobno. Cibuľu tiež nakrájame nadrobno. V hrnci alebo na vysokej panvici zohrejeme trochu olivového oleja a zeleninu na ňom orestujeme. Po chvíli pridáme na kocky nakrájanú pancettu. Všetko opečieme a pravidelne miešame.
  2. Mäso pridáme k zelenine, ochutíme štipkou soli a opečieme na miernom ohni. Smažte, kým sa voda a šťava z mäsa nezredukujú. Pridajte víno, premiešajte a varte, kým sa z vína neodparia „percentá“ a kým sa celok mierne nezredukuje.
  3. Teraz je čas pridať mlieko, ktoré dodá nášmu jedlu zamatový nádych. Mlieko môžeme pridať v tejto fáze alebo na samom konci varenia, približne 10 minút pred podávaním. Keď mlieko zovrie a zredukuje sa, pridáme paradajky a bobkový list. Prípadne môžeme pridať aj lyžicu kvalitného talianskeho paradajkového pretlaku. Pridáme pohár vody. Premiešame.
  4. Znížte výkon horáka na nízky a omáčku varte 5-6 hodín. Omáčka sa časom začne redukovať, preto môžete občas pridať trochu vody. Nezabudnite obsah hrnca premiešať približne raz za hodinu. Omáčka nesmie príliš intenzívne vrieť, len „bublať“. Na konci varenia skontrolujte, či je potrebné pridať soľ. Oplatí sa pridať aj trochu mletého korenia.
  5. Cestoviny uvarte al dente a do vody pridajte lyžičku soli. Cestoviny preložte do druhej panvice, prilejte trochu vody z cestovín a pridajte omáčku. Celú zmes dôkladne premiešajte v panvici nastavenej na slabý horák a minútu zohrievajte. Preložte na tanier a posypte parmigiano reggiano. Buon appetito!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pripravujete plnenú kapustu? Nezabudnite ich pridať do ryže a chuť poteší každého.

Takýto vývar ste ešte nemali. Stačí len trochu, aby získal výnimočnú arómu.


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tento trik s papierom na pečenie si zaslúži Nobelovu cenu. Určite sa bude hodiť

5.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Papier na pečenie je výrobok, ktorý nájdete v každej kuchyni. Je veľmi užitočný a uľahčuje prácu najmä tým,…

Vyberte si značku. Hovorí viac ako váš vodičský preukaz. Zistíte, aký vodič skutočne ste

5.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/soul kitchen). Aký ste typ vodiča? Nejde o to, či poznáte pravidlá, koľko pokút máte v registri alebo koľkokrát…

Účes bob je minulosťou. Tieto strihy budú hitom pre dámy po päťdesiatke

4.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/megaflopp). Leto je ideálny čas na zmenu imidžu. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov to však nie je bob, ktorý…

V horúcom počasí pite okrem vody aj iné nápoje. Budete prekvapení, ale dokonale vás ochladia

4.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/goodluz). Počas horúcich dní radi siahame do chladničky po studených nápojoch, aby sme si aspoň na chvíľu uľavili od…

Na spáleniny od slnka dobre pôsobí nielen aloe vera. Čo prinesie rýchlu úľavu?

4.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tonytao). Najmä v lete je užitočné vedieť, ako sa rýchlo zbaviť spálenia od slnka. V dovolenkovej sezóne dochádza k…

Auto Trendy

Uber už nevozí len autami: Teraz si môžete rezervovať let vrtuľníkom aj luxusnú plavbu loďou

5.7.2025 Redakcia Auto trendy Uber mení pravidlá hry! Známa dopravná spoločnosť teraz ponúka nielen klasické jazdy autami, ale aj úžasné dobrodružstvá vo vzduchu a na mori. Viac ako 5 miliónov…

Varovné svetlo motorového oleja: Čo robiť, keď sa rozsvieti na palubnej doske

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Varovné svetlo motorového oleja na palubnej doske vášho auta môže byť signálom potenciálne vážneho problému. Je dôležité, aby ste varovné svetlo motorového oleja neignorovali -…

Elektrické autá: Batéria vydrží dlhšie ako sme predpokladali

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Nová štúdia odhaľuje pravdu o životnosti batérií elektrických áut a ich degradácii - údaj, ktorý zaujíma všetkých. Čoraz viac ľudí má elektrické auto a paralelne…

Šéf Xiaomi chváli Elona Muska: Nečakaný kompliment od najväčšieho rivala Tesla

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Elon Musk zažíva ťažké časy s Tesla, najmä na čínskom trhu. Práve v tomto období však dostal nečakaný kompliment od svojho najväčšieho rivala. Lei Jun,…

Kód 78 na vodičskom preukaze: Čo znamená a ako sa ho jednoducho zbaviť

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Ak ste robili autoškolu na aute s automatickou prevodovkou, máte na vodičskom preukaze kód 78. Táto európska direktíva vám zakazuje šoférovať autá s manuálnou prevodovkou.…

Ostrov hrôzy a ostrov smrti: Prečo sú tieto miesta uzavreté pre verejnosť

5.7.2025 Redakcia Auto trendy Zdalo by sa, že v roku 2025 už neexistujú žiadne miesta neprístupné pre vedcov a každý kút sveta bol dôkladne preskúmaný. To však nie je pravda.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov