Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Zelenina stráca farbu? Vôbec nemusí. Stačí jedna vec, aby bola šťavnatá a potešila svojou farbou

23.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar). Ako variť zeleninu, aby nestratila farbu a potešila svojou intenzívnou farbou? Neexistuje žiadne riešenie. Existuje niekoľko osvedčených spôsobov, ako zabezpečiť, aby sa vás...

23.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar).

Ako variť zeleninu, aby nestratila farbu a potešila svojou intenzívnou farbou? Neexistuje žiadne riešenie. Existuje niekoľko osvedčených spôsobov, ako zabezpečiť, aby sa vás problém s blednutím už netýkal.

Zelenina stráca farbu? Existuje niekoľko osvedčených spôsobov, ako zabezpečiť, aby sa vás problém s blednutím už netýkal.
Foto: shutterstock/ungvar

Niet pochýb o tom, že zeleninu výrazných farieb jeme radšej, veď teplé odtiene povzbudzujú chuť do jedla. Varenie zeleniny je dôležitým krokom pri príprave mnohých jedál, ako sú polievky, obedy alebo večere. V dôsledku tohto procesu sa však jej farba často mení. Začne blednúť a blednúť. Nie každý si uvedomuje, že je to výsledok chemických reakcií.

Prečo zelenina pri varení stráca farbu? Vysoké teploty všetko zmenia

@foxxleetv

Ever wondered why your food changes color when cooked? 🍳 Let’s dive into the science! FoodScience CookingMagic ColorfulCuisine NutrientChanges

♬ original sound – Wang Tao – FoxxLeeTV
  • Ohrievanie zeleniny pri vysokých teplotách oslabuje jej bunky, takže rýchlo stráca vodu a napätie, ktoré sú zodpovedné za jej mäkkú štruktúru. Tým sa stávajú jedlejšími. Na druhej strane, dlhé varenie vedie aj k strate vitamínov a živín.
  • Vysoké teploty okrem iného ovplyvňujú aj chlorofyl (zelené farbivo) a antokyány (červené a fialové odtiene), ktoré menia farbu a strácajú svoju intenzitu.

Ako variť zeleninu, aby nestratila farbu? Niekoľko praktických tipov

Aby zelenina pri varení nestratila farbu, oplatí sa použiť niekoľko trikov:

  • Pridanie jedlej sódy do vriacej vody pomáha zachovať intenzitu zelenej farby, ale dávajte pozor, aby ste to nepreháňali, pretože to môže ovplyvniť chuť a štruktúru zeleniny.
  • Blanšírovanie zeleniny (krátke ponorenie do vriacej vody a následné rýchle ochladenie) je účinné na zachovanie farby, najmä v prípade brokolice.
@mishkamakesfood

YES I know I directly contradicted myself but I meant to say to put them in an ice bath to STOP them from cooking (you do want them cooked through oops). Spoiler alert: that $8 veggie side of the day at your favorite restaurant was probably blanched one or two days before you were served it! This is not only my favorite way to cook broccoli, but also SO convenient for meal prepping. Just blanch your broccoli with ½ tablespoon of diamond crystal kosher salt per cup of water, shock it in an ice bath, and dry completely before storing in your fridge for 5-6 days. #kitchenhack #mealprep #chickensandwich #easyrecipe #foodporn #yummy #yum #cookingtips #eeeeeats #eats #recipe #recipes #tips #veganrecipe #easyvegan #food #cooking #cookingvideo #foodphotography #foodie #feedfeed #foodporn #foodlover #instagood #foodblog #foodpics #foodgasm #delicious #foodinsider #forkfeed #buzzfeedfood #huffpostgram

♬ Daydreams – Gentle State
  • Varenie v pare minimalizuje vyplavovanie pigmentov, takže zelenina si zachováva svoju intenzívnu farbu.
  • V prípade červenej repy sa oplatí pridať do vody trochu octu alebo citrónovej šťavy, aby sa zachovala červená farba, pretože jej pigmenty sú citlivé na pH.
  • Brokolicu a cuketu je najlepšie variť krátko alebo v pare. Do vody môžete pridať aj citrónovú šťavu, ktorá pomôže zachovať zelenú farbu.
  • Zelená fazuľka si zachová svoju farbu, ak ju uvaríte krátko, najlepšie v pare a vo veľkom množstve vody. Pridanie soli do vody môže tiež pomôcť stabilizovať chlorofyl.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Varenie zemiakov – nakrájané alebo vcelku? Zistite, čo je lepšie

Geniálny trik na mrazenie rezňov: Budú ako čerstvé aj po 2 mesiacoch!


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Grécky Karibik je hit, ale Slováci to nevedia. Sú tam božské pláže a vôbec žiadne davy

02.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/leoks). Vedeli ste, že v Európe existuje miesto s božskými piesočnatými plážami a priezračnou azúrovou vodou ako v exotickom…

Ročná hladovka ich nerozhádže. Po takej hostine švehly zmiznú

02.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jakub Sulko). Švehly obyčajné, známe aj ako rybenky, žijú približne štyri roky a dokonca ani ročná hladovka ich príliš…

Ako skladovať med? Včelárka vysvetľuje raz a navždy

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/almo Creative). Med nemá dátum spotreby, no jeho kvalita závisí od správneho skladovania. Odborníčka prezrádza, ako zabrániť kryštalizácii a…

Namiesto vyhadzovania, pokrčte a pretrite rošt. Bleskovo odstránite zaschnutý tuk a spálené zvyšky

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mouse family). Grilovanie je radosť, ale čistenie roštu po ňom už menej. Vyskúšajte tieto jednoduché triky, ktoré vám ušetria…

100 g bielkovín každý deň – je to veľa alebo málo? Zistite, čo sa stane s vaším telom po takom množstve

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lee Charlie). Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo sa stane s vaším telom, ak mu dodáte poriadnu porciu…

Auto Trendy

Volkswagen vyrobil milión elektromobilov, ale viac vyrába a menej zarába

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecký automobilový gigant oslavuje výrobný míľnik, no finančné výsledky naznačujú, že prechod na elektromobilitu nie je vôbec jednoduchý. Zisk spoločnosti sa v prvom štvrťroku prepadol…

Šokujúci verdikt: Nemci porovnali elektrický Elroq a benzínový Karoq, výsledok vás prekvapí!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda Elroq mala byť výkladnou skriňou elektromobility, no aj napriek zjavnej snahe nemeckých testovačov ukázať ju v najlepšom svetle, prepadla takmer v každom porovnaní so…

Ferrari Daytona SP3: Nový klenot v exkluzívnej zbierke Țiriac Collection

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Jeden z najvzácnejších a najkrajších modelov Ferrari, Daytona SP3, sa stal súčasťou prestížnej automobilovej galérie Țiriac Collection. Tento unikátny automobil, inšpirovaný legendárnymi pretekárskymi vozidlami zo…

Harley-Davidson šokuje svet: Legendárna značka pripravuje elektrický skúter!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si situáciu: Po meste sa ticho preháňa skúter s DNA legendárnej značky Harley-Davidson. Znie to ako zlý vtip alebo nočná mora pre fanúšikov burácajúcich…

BYD mení taktiku: Elektrické autá ustúpia hybridom – Číňania prekvapujú Európu!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky automobilový gigant, ktorý vlani predbehol Teslu v predaji elektromobilov, ohlasuje prekvapivý obrat v stratégii. Do konca roka prinesie na európsky trh dva nové plug-in…

Divočina uprostred Európy: Miesto, kde sa turistika stáva umením

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde sa čas zastavil a príroda vládne v celej svojej kráse. Miesto, kde sa mohutné vodopády rútia cez strmé kaňony, kde sa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov