Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Najhoršia časť kuraťa. Práve tu sa hromadia parazity

17.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svitlyk). Kuracie mäso je obľúbenou súčasťou slovenských jedálničkov vďaka svojej všestrannosti a dostupnej cene. Nie všetky časti tohto hydinárenského produktu by však mali končiť...

17.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svitlyk).

Kuracie mäso je obľúbenou súčasťou slovenských jedálničkov vďaka svojej všestrannosti a dostupnej cene. Nie všetky časti tohto hydinárenského produktu by však mali končiť na našich tanieroch. Odborníci varujú pred konkrétnymi časťami, ktoré môžu obsahovať nebezpečné baktérie a parazity odolné aj voči tepelnej úprave.

Kuracie chvosty, známe aj ako „husičky“, sú najrizikovejšou časťou kuraťa. Odborníci odporúčajú ich vždy odstrániť a nekonzumovať.
Foto: shutterstock/Svitlyk

Skryté nebezpečenstvo v kuracích pľúcach – tepelná úprava nestačí

Hydinové mäso, hoci mimoriadne populárne, vyžaduje osobitnú pozornosť pri výbere a príprave. Niektoré jeho časti môžu byť sídlom baktérií a parazitov, pričom tepelná úprava nie vždy stačí na ich úplné odstránenie.

Kuracie pľúca patria medzi najproblematickejšie časti. Problém spočíva v prítomnosti mikroorganizmov, ktoré sú natoľko odolné, že dokonca ani vysoká teplota počas varenia ich vždy nezničí. Konzumácia kuracích pľúc môže viesť k nepríjemným príznakom, ako je nevoľnosť a celková slabosť.

Mnohí spotrebitelia si neuvedomujú, že pľúca často zostávajú súčasťou kuracích chrbtov a vnútorností, ktoré používame na prípravu vývarov a polievok. Odborníci preto odporúčajú dôkladne skontrolovať kuracie časti pred ich použitím a pľúca odstrániť.

Pravidelná konzumácia kuracích pľúc môže predstavovať dlhodobé zdravotné riziko, najmä pre ľudí s oslabeným imunitným systémom, deti a tehotné ženy. Radšej sa im úplne vyhnite a použite kvalitnejšie časti kuraťa.

Kuracie hlavy a chvosty – zásobáreň toxických látok

Ďalšie časti kuraťa si tiež vyžadujú opatrnosť. Kuracie hlavy a chvosty sú miesta, kde sa môžu hromadiť nielen parazity, ale aj škodlivé látky. Nadmerná konzumácia týchto častí môže mať nepriaznivé účinky na organizmus.

Hoci jednorazová konzumácia zvyčajne neškodí, pravidelné jedenie hláv či takzvaných „husičiek“ (kuracích chvostov) zvyšuje riziko preniknutia nežiaducich chemických zlúčenín do ľudského organizmu. Tieto časti tela hydiny fungujú ako prirodzené filtre organizmu, a preto sa v nich koncentrujú toxíny.

V niektorých kultúrach sa kuracie hlavy považujú za delikatesu, no z hľadiska bezpečnosti potravín predstavujú zvýšené riziko. Obsahujú totiž tkanivá, ktoré sa ťažšie tepelne upravujú a môžu v nich prežívať patogény.

Ak pripravujete celé kura, vždy dôkladne odstráňte tieto rizikové časti a radšej sa sústreďte na bezpečnejšie a výživnejšie časti, ako sú prsia, stehná či krídla.

Pri príprave kuracieho mäsa vždy dbajte na dôkladnú hygienu a tepelnú úpravu, aby ste predišli zdravotným rizikám spojeným s patogénmi.
Foto: shutterstock/Natallia Ploskaya

Kuracie „husičky“ – najnebezpečnejšia časť, ktorú by ste nikdy nemali jesť

Mimoriadne nebezpečenstvo sa spája s „husičkou“, teda chvostom kuraťa — miestom, cez ktoré vták vylučuje. Práve tu sa parazity môžu hromadiť v najväčších množstvách. Odborníci odporúčajú túto časť mäsa zo zdravotných dôvodov jednoducho odstrániť a nepoužívať ju pri varení.

Kuracie chvosty obsahujú žľazu, ktorá produkuje olejovitú látku na údržbu peria. Táto žľaza môže obsahovať vysoké koncentrácie toxínov a patogénov. Navyše, vzhľadom na blízkosť kloaky (vylučovacieho otvoru) je táto oblasť často kontaminovaná fekálnymi baktériami ako E. coli či salmonela.

Aj keď sa niektorí ľudia domnievajú, že kuracie chvosty sú chutné a výživné, riziko spojené s ich konzumáciou výrazne prevyšuje akékoľvek potenciálne výhody. Moderné spracovateľské závody zvyčajne túto časť odstraňujú, no pri nákupe celého kuraťa alebo pri domácom chove je potrebné venovať tejto oblasti osobitnú pozornosť.

Napriek tomu, že dôkladná tepelná úprava dokáže zničiť väčšinu patogénov, niektoré toxíny zostávajú stabilné aj pri vysokých teplotách. Preto je najlepšou prevenciou úplné odstránenie tejto rizikovej časti.

Kuracie mäso dôkladne umyte pod tečúcou vodou, ale dávajte pozor, aby ste nerozstrekovali vodu po kuchyni a nešírili tak baktérie.
Foto: shutterstock.com/Tetiana Chernykova

Ako správne pripraviť kuracie mäso, aby ste minimalizovali zdravotné riziká

Kulinárska vášeň si vyžaduje nielen kreativitu, ale predovšetkým zodpovednosť. Uvedomelé rozhodnutia v kuchyni, ako napríklad správne čistenie mäsa pred jeho prípravou, môžu výrazne znížiť riziko vystavenia sa choroboplodným baktériám či parazitom.

Pri príprave kuracieho mäsa dodržiavajte tieto zásady:

  • Vždy dôkladne odstráňte rizikové časti – pľúca, chvost a prípadne aj hlavu, ak kupujete celé kura.
  • Kuracie mäso dôkladne umyte pod tečúcou vodou, ale dávajte pozor, aby ste nerozstrekovali vodu po kuchyni a nešírili tak baktérie.
  • Používajte samostatnú dosku na krájanie a nôž určený výhradne na surové mäso.
  • Po manipulácii so surovým kuracím mäsom si dôkladne umyte ruky mydlom a teplou vodou.
  • Kuracie mäso tepelne upravujte, kým vnútorná teplota nedosiahne minimálne 75°C – ideálne použite kuchynský teplomer.
  • Nikdy nekonzumujte nedovarené alebo nedopečené kuracie mäso.

Ak máte pochybnosti týkajúce sa svojej stravy, vždy sa oplatí poradiť s odborníkom. Výživoví poradcovia a lekári vám môžu poskytnúť personalizované odporúčania založené na vašich konkrétnych zdravotných potrebách.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pečené kurča na nový spôsob. Keď ho takto nakrájate a naplníte prílohami, vyjde vám chutne

Veľmi šťavnaté kurča, to dokážeš. Kľúčom je marináda, ale nie je to len o korení


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Grécky Karibik je hit, ale Slováci to nevedia. Sú tam božské pláže a vôbec žiadne davy

02.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/leoks). Vedeli ste, že v Európe existuje miesto s božskými piesočnatými plážami a priezračnou azúrovou vodou ako v exotickom…

Ročná hladovka ich nerozhádže. Po takej hostine švehly zmiznú

02.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jakub Sulko). Švehly obyčajné, známe aj ako rybenky, žijú približne štyri roky a dokonca ani ročná hladovka ich príliš…

Červená šupka, sladká chuť a plná nebezpečných látok. Opláchnutie ovocia nestačí

02.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Čerstvé ovocie a zelenina nás sprevádzajú každý deň, pretože sú zdravou súčasťou stravy. Pesticídy neviditeľné voľným okom…

Ako skladovať med? Včelárka vysvetľuje raz a navždy

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/almo Creative). Med nemá dátum spotreby, no jeho kvalita závisí od správneho skladovania. Odborníčka prezrádza, ako zabrániť kryštalizácii a…

Namiesto vyhadzovania, pokrčte a pretrite rošt. Bleskovo odstránite zaschnutý tuk a spálené zvyšky

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mouse family). Grilovanie je radosť, ale čistenie roštu po ňom už menej. Vyskúšajte tieto jednoduché triky, ktoré vám ušetria…

Auto Trendy

Volkswagen vyrobil milión elektromobilov, ale viac vyrába a menej zarába

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecký automobilový gigant oslavuje výrobný míľnik, no finančné výsledky naznačujú, že prechod na elektromobilitu nie je vôbec jednoduchý. Zisk spoločnosti sa v prvom štvrťroku prepadol…

Šokujúci verdikt: Nemci porovnali elektrický Elroq a benzínový Karoq, výsledok vás prekvapí!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda Elroq mala byť výkladnou skriňou elektromobility, no aj napriek zjavnej snahe nemeckých testovačov ukázať ju v najlepšom svetle, prepadla takmer v každom porovnaní so…

Ferrari Daytona SP3: Nový klenot v exkluzívnej zbierke Țiriac Collection

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Jeden z najvzácnejších a najkrajších modelov Ferrari, Daytona SP3, sa stal súčasťou prestížnej automobilovej galérie Țiriac Collection. Tento unikátny automobil, inšpirovaný legendárnymi pretekárskymi vozidlami zo…

Harley-Davidson šokuje svet: Legendárna značka pripravuje elektrický skúter!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si situáciu: Po meste sa ticho preháňa skúter s DNA legendárnej značky Harley-Davidson. Znie to ako zlý vtip alebo nočná mora pre fanúšikov burácajúcich…

BYD mení taktiku: Elektrické autá ustúpia hybridom – Číňania prekvapujú Európu!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky automobilový gigant, ktorý vlani predbehol Teslu v predaji elektromobilov, ohlasuje prekvapivý obrat v stratégii. Do konca roka prinesie na európsky trh dva nové plug-in…

Divočina uprostred Európy: Miesto, kde sa turistika stáva umením

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde sa čas zastavil a príroda vládne v celej svojej kráse. Miesto, kde sa mohutné vodopády rútia cez strmé kaňony, kde sa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov