Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Nelejte olej do cestovín! Zničíte chuť a pridáte kalórie, ktoré nepotrebujete

14.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Artit Wongpradu). Myslíte si, že viete variť cestoviny? Väčšina z nás robí základné chyby, ktoré ničia chuť obľúbeného talianskeho jedla. Odborníci varujú: pridávanie oleja...

14.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Artit Wongpradu).

Myslíte si, že viete variť cestoviny? Väčšina z nás robí základné chyby, ktoré ničia chuť obľúbeného talianskeho jedla. Odborníci varujú: pridávanie oleja do vody je najväčší prehrešok, ktorý vás pripraví o dokonalý kulinársky zážitok.

Pridávanie oleja do vody pri varení cestovín je rozšírený mýtus, ktorý ničí chuť vášho jedla a bráni správnemu spojeniu cestovín s omáčkou.
Foto: shutterstock.com/Artit Wongpradu

Zdanlivo jednoduchá príprava cestovín skrýva množstvo nástrah. Mnohí z nás bojujú s lepivými cestovinami a siahajú po „osvedčených“ trikoch, ako je pridávanie oleja do vody alebo oplachovanie cestovín studenou vodou. Tieto postupy však podľa odborníkov robia viac škody ako úžitku. Prečo by ste mali zabudnúť na olej v cestovinách a čo robiť namiesto toho? Prinášame vám overené rady, ktoré zmenia váš prístup k vareniu tohto obľúbeného jedla.

Prečo olej v cestovinách ničí vašu večeru

Pridávanie oleja do vody pri varení cestovín patrí medzi najrozšírenejšie mýty v kuchyni. Mnohí veria, že olej zabráni lepeniu cestovín. Opak je však pravdou. Olej vytvorí na povrchu cestovín mastnú vrstvu, ktorá bráni priľnutiu omáčky. Výsledkom je jedlo, kde omáčka skĺzava z cestovín namiesto toho, aby ich krásne obalila.

Navyše, olej pridáva zbytočné kalórie do inak vyváženého pokrmu. Lyžica olivového oleja obsahuje približne 120 kalórií, ktoré sa môžu nepozorovane prikradnúť do vášho jedla. Pri pravidelnej konzumácii cestovín to môže znamenať stovky zbytočných kalórií týždenne.

Talianski šéfkuchári sa pri pohľade na takúto prípravu cestovín len chytajú za hlavu. V Taliansku, domovine cestovín, by vás za pridávanie oleja do vody pravdepodobne vykázali z kuchyne. Tradičná talianska kuchyňa stavia na jednoduchosti a čistote chutí, kde každá ingrediencia má svoje miesto a účel.

Studená voda: ďalší nepriateľ dokonalých cestovín

Ďalším rozšíreným omylom je oplachovanie uvarených cestovín studenou vodou. Áno, tento postup síce zastaví varenie a zabráni lepeniu, ale za akú cenu? Studená voda zmyje z povrchu cestovín škrob, ktorý je kľúčový pre správne spojenie s omáčkou.

Škrob funguje ako prirodzené spojivo, ktoré pomáha omáčke priľnúť k cestovinám a obohatiť ich chuť. Bez tejto zložky bude vaše jedlo suché a omáčka skončí na dne taniera namiesto na cestovinách. Výsledný pokrm tak stráca na chuti a celkovom gastronomickom zážitku.

Kulinárski experti zdôrazňujú, že práve škrob je tajnou ingredienciou, ktorá dodáva cestovinám s omáčkou tú správnu konzistenciu. Preto nabudúce, keď budete v pokušení opláchnuť cestoviny studenou vodou, radšej si dvakrát rozmyslite, či chcete obetovať chuť pre pohodlie.

Dokonalé cestoviny potrebujú dostatok vriacej osolenej vody a pravidelné miešanie. Zabudnite na olej a studené oplachovanie – vaše chuťové poháriky vám poďakujú!
Foto: shutterstock.com/Strigana

Päť zlatých pravidiel pre dokonalé cestoviny

Ako teda pripraviť cestoviny, ktoré sa nelepia a dokonale sa spoja s omáčkou? Držte sa týchto piatich jednoduchých pravidiel:

  1. Vždy vkladajte cestoviny do vriacej vody. Začiatok varenia v studenej vode spôsobuje nerovnomerné mäknutie štruktúry, čo vedie práve k lepeniu.
  2. Dodržiavajte správny pomer vody a cestovín. Základné pravidlo hovorí o 1 litri vody na 100 gramov cestovín. Vďaka dostatočnému množstvu vody majú cestoviny priestor pohybovať sa počas varenia.
  3. Miešajte cestoviny, najmä v prvých minútach varenia. Tento jednoduchý krok zabráni ich prilepeniu k hrncu aj k sebe navzájom.
  4. Soľte vodu pred vložením cestovín, ideálne v pomere 7 až 10 gramov soli na 100 gramov cestovín. Správne osolená voda dodá cestovinám chuť a pomôže udržať ich štruktúru.
  5. Nevarte cestoviny príliš dlho. Optimálny čas nájdete na obale, ale pravidelne kontrolujte ich mäkkosť. Ideálna konzistencia „al dente“ nielen lepšie chutí, ale aj účinne eliminuje problém lepenia po scedení.

Tajný trik profesionálov pre nelepivé cestoviny

Existuje ešte jeden trik, ktorý vám pomôže pripraviť dokonalé cestoviny. Tesne pred spojením s omáčkou ich krátko prepláchnite horúcou vodou. Tento postup zabezpečí, že cestoviny nebudú zlepené, ale zároveň nestratia cenný škrob, ktorý by zmyla studená voda.

Profesionálni kuchári často zachovávajú malé množstvo vody z varenia cestovín a pridávajú ju do omáčky. Táto voda obsahuje škrob, ktorý pomáha omáčke lepšie priľnúť k cestovinám a vytvára hodvábnu konzistenciu.

Ďalším trikom je dokončiť varenie cestovín priamo v omáčke. Scedíte ich o minútu skôr, než sú hotové, a potom ich premiešate s omáčkou v panvici. Cestoviny tak absorbujú chuť omáčky a dokonale sa s ňou spoja.

Nabudúce, keď budete pripravovať cestoviny, zabudnite na olej a studenú vodu. Namiesto toho sa riaďte týmito jednoduchými pravidlami a vaše cestoviny budú dokonalé – nelepivé, chutné a pripravené prijať akúkoľvek omáčku, ktorú si vyberiete.

Pamätajte, že skutočné umenie prípravy cestovín nespočíva v komplikovaných postupoch, ale v rešpektovaní základných princípov, ktoré Taliani zdokonaľovali stáročia. Niekedy menej znamená viac, a to platí dvojnásobne pri varení cestovín.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vôbec nie olivový olej. Práve po oleji z tejto rastliny by mali siahnuť seniori. Chráni pred aterosklerózou

Vylievate použitý olej do umývadla? Robíte obrovskú chybu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Dávate si v horúčave studenú sprchu? Ochladíte sa len naoko – vysvetľujeme, prečo

05.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ardelean Andreea). Studená sprcha počas horúcich dní sa môže javiť ako ideálny spôsob, ako schladiť telo. V skutočnosti však…

Tento trik s papierom na pečenie si zaslúži Nobelovu cenu. Určite sa bude hodiť

5.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Papier na pečenie je výrobok, ktorý nájdete v každej kuchyni. Je veľmi užitočný a uľahčuje prácu najmä tým,…

Vyberte si značku. Hovorí viac ako váš vodičský preukaz. Zistíte, aký vodič skutočne ste

5.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/soul kitchen). Aký ste typ vodiča? Nejde o to, či poznáte pravidlá, koľko pokút máte v registri alebo koľkokrát…

Účes bob je minulosťou. Tieto strihy budú hitom pre dámy po päťdesiatke

4.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/megaflopp). Leto je ideálny čas na zmenu imidžu. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov to však nie je bob, ktorý…

V horúcom počasí pite okrem vody aj iné nápoje. Budete prekvapení, ale dokonale vás ochladia

4.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/goodluz). Počas horúcich dní radi siahame do chladničky po studených nápojoch, aby sme si aspoň na chvíľu uľavili od…

Auto Trendy

Uber už nevozí len autami: Teraz si môžete rezervovať let vrtuľníkom aj luxusnú plavbu loďou

5.7.2025 Redakcia Auto trendy Uber mení pravidlá hry! Známa dopravná spoločnosť teraz ponúka nielen klasické jazdy autami, ale aj úžasné dobrodružstvá vo vzduchu a na mori. Viac ako 5 miliónov…

Varovné svetlo motorového oleja: Čo robiť, keď sa rozsvieti na palubnej doske

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Varovné svetlo motorového oleja na palubnej doske vášho auta môže byť signálom potenciálne vážneho problému. Je dôležité, aby ste varovné svetlo motorového oleja neignorovali -…

Elektrické autá: Batéria vydrží dlhšie ako sme predpokladali

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Nová štúdia odhaľuje pravdu o životnosti batérií elektrických áut a ich degradácii - údaj, ktorý zaujíma všetkých. Čoraz viac ľudí má elektrické auto a paralelne…

Šéf Xiaomi chváli Elona Muska: Nečakaný kompliment od najväčšieho rivala Tesla

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Elon Musk zažíva ťažké časy s Tesla, najmä na čínskom trhu. Práve v tomto období však dostal nečakaný kompliment od svojho najväčšieho rivala. Lei Jun,…

Kód 78 na vodičskom preukaze: Čo znamená a ako sa ho jednoducho zbaviť

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Ak ste robili autoškolu na aute s automatickou prevodovkou, máte na vodičskom preukaze kód 78. Táto európska direktíva vám zakazuje šoférovať autá s manuálnou prevodovkou.…

Ostrov hrôzy a ostrov smrti: Prečo sú tieto miesta uzavreté pre verejnosť

5.7.2025 Redakcia Auto trendy Zdalo by sa, že v roku 2025 už neexistujú žiadne miesta neprístupné pre vedcov a každý kút sveta bol dôkladne preskúmaný. To však nie je pravda.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov