Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zaujímavosti, Zdravie,

Najviac kalorická látka sveta? Toto je pravda o glutamáne sodnom

14.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anon Nernsai). Glutamát sodný alebo často glutaman sodný je už roky kontroverzný. Internetom koluje teória, že má na svedomí epidémiu obezity a je to...

14.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anon Nernsai).

Glutamát sodný alebo často glutaman sodný je už roky kontroverzný. Internetom koluje teória, že má na svedomí epidémiu obezity a je to „najviac kalorická látka na svete“. Je naozaj čoho sa báť? Alebo je to len ďalší diétny mýtus?

Je glutaman sodný zodpovedný za epidémiu obezity?
Foto: shutterstock/Anon Nernsai

Ako bol objavený glutamát sodný?

Po stáročia ľudia používajú rôzne prírodné zložky na zvýraznenie chuti svojich jedál. Najčastejšie ide o čerstvé a sušené bylinky, soľ a korenie. Výnimkou je čínska kuchyňa, kde sa huby ako Shiitake a morské riasy už dlho používajú na zvýraznenie kvalít pripravovaných jedál. Nikto sa však nečudoval, prečo pridanie týchto konkrétnych ingrediencií tak výrazne zlepšilo chuť jedál.

V roku 1908 sa japonský vedec Kikunae Ikeda rozhodol preskúmať zloženie vývaru na báze rýb a odvaru z morských rias. Vďaka tomu objavil chuť umami, ktorej názov pochádza z japonského slova pre „chutné“. Predtým vedci rozlišovali iba štyri chute – sladkú, slanú, kyslú a horkú. Japonci uznávajú umami ako piatu základnú chuť.

V roku 1909 Kikunae Ikeda vytvoril špeciálny recept na korenie, ktorého najdôležitejšou zložkou bol práve glutaman sodný. Len o rok neskôr sa začala jeho masová výroba a slávny zvýrazňovač chuti sa stal neoddeliteľnou súčasťou mnohých produktov.

Čo je vlastne glutamát sodný?

Chuť umami, ktorá sa vyznačuje hlbokou, mäsovou až vývarovou arómou, vzniká vďaka kyseline glutámovej. Je to aminokyselina prirodzene sa vyskytujúca v živočíšnych a rastlinných bielkovinách. Glutamát sodný je sodná soľ kyseliny glutámovej, t. j. kombinácia kyseliny glutámovej a sodíka.

Kyselinu glutámovú nájdete v mnohých prírodných produktoch: syr, paradajky, špargľa, huby, mäso a údeniny, ryby a morské plody.

Najvyššie koncentrácie glutamátu sa však nachádzajú v sušených morských riasach a parmezáne. Najznámejšími nositeľmi chuti umami sú však produkty typicky používané v ázijskej kuchyni, ako je rybacia omáčka, sójová omáčka alebo ustricová omáčka.

Boli však niekedy obvinené zo zodpovednosti za epidémiu obezity? Určite nie.

Kde sa vzala teória o „vykrmovaní“ glutamanom sodným?

Tvrdenie, že glutaman sodný je kalorický, je založené na štúdiách vykonaných najmä na zvieratách. V niektorých pokusoch boli hlodavcom podávané vysoké dávky glutamátu, čo viedlo k zvýšeniu telesnej hmotnosti. Bolo to vysvetlené poruchou funkcie častí mozgu, ktoré kontrolujú chuť do jedla a metabolizmus. Takéto štúdie však neodrážajú typické podmienky konzumácie glutamátu ľuďmi – dávky používané pri pokusoch boli často mnohonásobne vyššie ako dávky prítomné v ľudskej strave.

Výsledky štúdií uskutočnených na ľuďoch sú oveľa pestrejšie a nepodporujú tézu, že glutamát vedie k priberaniu. Neexistujú žiadne jasné dôkazy o tom, že by priamo spôsoboval obezitu u ľudí.

Naša telesná hmotnosť závisí od našej stravy, celkového príjmu kalórií, úrovne fyzickej aktivity, chorôb a liekov, ktoré užívame. V konečnom dôsledku k priberaniu prispieva nadbytok kalórií v strave, nie jediná chemická zlúčenina.

Glutamát sodný nie je príčinou priberania – za nadváhu môže skôr celkový kalorický príjem a životný štýl.
Foto: shutterstock/Kokhanchikov

Ako môže glutamát prispieť k priberaniu?

Jedným z možných mechanizmov spájajúcich glutamát sodný s telesnou hmotnosťou je jeho účinok na chutnosť potravín. Nachádza sa hlavne v instantných jedlách, fastfoodoch a tiež v mnohých spracovaných potravinách.

Zvýrazňovače chuti v nás vyvolávajú chuť jesť viac, viac, viac… Spracované potraviny sú také chutné, že je pre nás ťažké jedlo dojesť. Kto môže zjesť len pol vrecka lupienkov. Výsledkom je, že sa prejedáme a jednoducho konzumujeme príliš veľa kalórií, čo sa premieta do ďalších a ďalších kilogramov.

Prítomnosť glutamátu v potravinách zvyšuje apetít a zhoršuje kontrolu nad množstvom prijatej stravy.
Foto: shutterstock/beauty-box

Dá sa glutaman považovať za „najviac kalorickú látku na svete“?

Obezita je komplexný problém s multidimenzionálnymi príčinami. To zahŕňa nadmerný príjem kalórií, nedostatok pohybu, genetickú predispozíciu a faktory prostredia. Samotný glutaman sodný však nemá žiadne kalórie a priamo neovplyvňuje metabolizmus.

Je to len jedna z mnohých prídavných látok v potravinách a neexistuje dôkaz, že by sama o sebe viedla k obezite. To, na čom skutočne záleží, je celá naša strava, nie len jedna zložka. Namiesto obviňovania MSG sa pozrime bližšie na naše každodenné návyky.

Stojí za to venovať pozornosť kvalite potravín, ktoré jete, vyhýbať sa nadbytočným spracovaným výrobkom, ktoré sa ťažko konzumujú v primeraných množstvách, a dbať na zdravý životný štýl. Pamätajte, že zdravie je súčet všetkých vašich rozhodnutí, nie jedna zložka.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

To je najzdravšia časť banánov. Takmer každý ju vyhadzuje a nie je to len šupka

Takýmto orechom sa radšej vyhýbajte. Dietológovia to dávajú jasne najavo


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vyberte si značku. Hovorí viac ako váš vodičský preukaz. Zistíte, aký vodič skutočne ste

5.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/soul kitchen). Aký ste typ vodiča? Nejde o to, či poznáte pravidlá, koľko pokút máte v registri alebo koľkokrát…

V horúcom počasí pite okrem vody aj iné nápoje. Budete prekvapení, ale dokonale vás ochladia

4.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/goodluz). Počas horúcich dní radi siahame do chladničky po studených nápojoch, aby sme si aspoň na chvíľu uľavili od…

Ako pitie kolagénu ovplyvňuje telo? Prekvapujúce výsledky výskumu

04.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prathankarnpap). Pitie kolagénu, respektíve jeho perorálne užívanie, už niekoľko rokov vzbudzuje veľký záujem spotrebiteľov aj výskumníkov. Podľa štúdie publikovanej…

Dievča spadlo cez palubu, otec za ňou skočil do mora. „Bolo to desivé“

04.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Zigmunds Dizgalvis youtube.com/@BBCNews). Jedna z pasažierok výletnej lode Disney Dream spadla cez palubu. Očitým svedkom udalosti bol jej otec,…

Plánujete dovolenku v obľúbenej destinácii Slovákov? Pozor, bolo vydané varovanie

04.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BBA Photography). Chorvátsko patrí medzi najobľúbenejšie dovolenkové destinácie Slovákov. Tento krásny a rozmanitý kraj navštevujú milióny ľudí, pričom pobrežie…

Auto Trendy

Šéf Xiaomi chváli Elona Muska: Nečakaný kompliment od najväčšieho rivala Tesla

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Elon Musk zažíva ťažké časy s Tesla, najmä na čínskom trhu. Práve v tomto období však dostal nečakaný kompliment od svojho najväčšieho rivala. Lei Jun,…

Kód 78 na vodičskom preukaze: Čo znamená a ako sa ho jednoducho zbaviť

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Ak ste robili autoškolu na aute s automatickou prevodovkou, máte na vodičskom preukaze kód 78. Táto európska direktíva vám zakazuje šoférovať autá s manuálnou prevodovkou.…

Ostrov hrôzy a ostrov smrti: Prečo sú tieto miesta uzavreté pre verejnosť

5.7.2025 Redakcia Auto trendy Zdalo by sa, že v roku 2025 už neexistujú žiadne miesta neprístupné pre vedcov a každý kút sveta bol dôkladne preskúmaný. To však nie je pravda.…

Hyundai Ioniq 6 N má oficiálny dátum debutu: 10. júla na Goodwood Festival of Speed

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Ázijský výrobca oznamuje oficiálny debut nového Ioniq 6 N. Udalosť sa uskutoční 10. júla pri príležitosti Goodwood Festival of Speed. Hyundai pripravuje uvedenie nového Ioniq…

Tieto veci nikdy nenechávajte v aute počas horúčav: Môžu sa stať nebezpečnými alebo sa zničiť

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Keď sa teplota vzduchu blíži k 30 stupňom Celzia, interiér zaparkovaného auta sa dokáže rozohriať bleskovo - až na 65-70 stupňov, a niektoré prvky dosahujú…

Kedy by ste nemali šoférovať: Zdravotné stavy a situácie, ktoré ohrozujú bezpečnosť na ceste

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Každý vodič má zákonnú povinnosť zabezpečiť, aby bol schopný bezpečne šoférovať. Tehotenstvo, zdravotné problémy, lieky či pokročilý vek môžu výrazne ovplyvniť vašu schopnosť riadiť vozidlo.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov