06.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Masha Botina).
Môžete jesť klinčeky? Táto otázka môže trápiť nejedného fanúšika chuti tohto korenia. Hoci sú veľmi intenzívne, v primeranom množstve sa dajú konzumovať a použiť do mnohých jedál. Pamätajte však, že príliš veľa môže spôsobiť nežiaduce účinky.

Foto: shutterstock/Masha Botina
Klinčeky (Syzygium aromaticum) sú nezrelé kvetné puky klinčekového stromu, ktorý rastie najmä v tropických oblastiach. Pochádzajú z ostrovov Maluku vo východnej Indonézii, kde sú po stáročia cenené ako korenie aj liečivo. Stromy dosahujú výšku 8 až 12 metrov a začínajú rodiť približne štyri roky po výsadbe.
V súčasnosti sa pestujú v mnohých častiach sveta, pričom najväčšími producentmi zostávajú Indonézia, India, Malajzia, Srí Lanka, Madagaskar a Tanzánia, najmä Zanzibar. Je to jeden z najbohatších zdrojov fenolových zlúčenín, ako je eugenol, eugenol acetát a kyselina galová, ktoré dodávajú klinčekom ich zdravotné vlastnosti.
Na čo sú dobré klinčeky? Zdravie a liečivé vlastnosti
Klinčeky majú mnoho zdravotných vlastností, najmä vďaka obsahu eugenolu, ktorý je zodpovedný za ich analgetické a osviežujúce účinky. Ich žuvanie môže pomôcť zmierniť bolesť zubov a trenie práškovej verzie na čele môže poskytnúť úľavu od bolesti hlavy. Majú antibakteriálne, protizápalové a protiplesňové vlastnosti, vďaka čomu sú nápomocné v boji proti infekciám.
Pravidelná konzumácia klinčekov v malých množstvách môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu, kontrolovať hladinu cukru v krvi a znížiť riziko srdcového infarktu. Podporujú aj tráviaci systém, pri problémoch ako plynatosť, vracanie či žalúdočné vredy. Inhalácia klinčekového nálevu môže zmierniť príznaky nachladnutia a podporiť zdravie dýchacích ciest.

Foto: shutterstock/Jarun Ontakrai
Kto by sa mal vyhýbať klinčekom? Kontraindikácie konzumácie
Tehotné a dojčiace ženy a malé deti by sa mali vyhýbať konzumácii klinčekov vo veľkých množstvách. Môžu vyvolať alergické reakcie, najmä u ľudí s citlivou pokožkou alebo so sklonom k potravinovej intolerancii.
Obmedziť konzumáciu by mali aj ľudia s problémami pečene, aby nezaťažovali tento orgán. Ak máte akékoľvek obavy, odporúčame vám poradiť sa s lekárom.

Foto: shutterstock.com/Quality Stock Arts
Do akých jedál sa pridávajú klinčeky? Obohatenie chuti a vône
Pridávajú sa do mäsitých jedál, najmä do marinád na divinu, bravčové či hovädzie mäso. Obľúbené sú aj v zákuskoch, ako sú koláče, kompóty alebo v zaváraninách (džemy a zaváraniny).
V tradičnej indickej kuchyni sú dôležitou zložkou korenia kari a masala. Na Slovensku sa často používajú v zime na ochutenie nápojov, ako je varené víno, pivo a čaj.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Káva s týmito prísadami už nie je zdravá. Toto sú tie najhoršie voľby
Jedzte túto zeleninu na jeseň a v zime. Detoxikuje a posilňuje imunitu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.