Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Lievance pijú tuk ako šialení? Uhaste ich smäd jednou lyžičkou. Budú chrumkavé a nadýchané

12.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maslova Valentina). Nadýchané kysnuté lievance s jablkami sú pochúťkou, ktorú milujú deti aj dospelí. Vďaka svojej jemnej štruktúre a chuti sú ideálnou voľbou na...

12.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maslova Valentina).

Nadýchané kysnuté lievance s jablkami sú pochúťkou, ktorú milujú deti aj dospelí. Vďaka svojej jemnej štruktúre a chuti sú ideálnou voľbou na popoludňajší čaj, dezert alebo raňajky. Ako ich pripraviť, aby boli vždy dokonalé? Jedna vec je dôležitá.

Nadýchané kysnuté lievance s jablkami sú pochúťkou, ktorú milujú deti aj dospelí. Ako ich pripraviť, aby boli vždy dokonalé?
Foto: shutterstock/Maslova Valentina

Lievance sú jedným z jedál, ktoré v nás vyvolávajú spomienky na detstvo a bezstarostné chvíle strávené pri babičkinom kuchynskom stole. Tradičné lievance sa vyznačujú nadýchanou a sladkou chuťou, ktorá sa dosahuje vďaka niekoľkým kľúčovým trikom a výberu ingrediencií. Droždie namiesto prášku do pečiva im dodáva pozoruhodnú ľahkosť a mäkkosť a správne prísady zabezpečujú, že pri smažení nenasiaknu tukom.

Čo robiť, aby boli lievance nadýchané? Niekoľko kľúčových krokov k dokonalej štruktúre

V tomto recepte nie je kľúčové len droždie. Dôležité je tiež oddeliť bielka od žĺtkov a vyšľahať ich do tuhej peny – práve tento trik dodá lievancom nadýchanosť. Okrem toho, aby boli jemné, správne spojte ingrediencie a vyhnite sa prílišnému miešaniu. V opačnom prípade bude cesto tuhé.

Ingrediencie:

  • cca. 350 g múky,
  • 4 stredne veľké jablká,
  • 400 ml mlieka,
  • 4 vajcia,
  • 25 g čerstvého droždia,
  • 4 lyžičky cukru,
  • lyžica octu,
  • štipka soli,
  • olej na smaženie.

Čo pridať do lievancov, aby sa do nich nenasával tuk? Vďaka tomu budú chutnejšie

Ocot v ceste zabraňuje tomu, aby lievance počas smaženia nasiakli príliš veľa oleja.
Foto: shutterstock/SergeyKlopotov

Ocot, ktorý sa nachádza v recepte, môže spôsobiť prekvapenie. Práve táto jednoduchá zložka pôsobí ako prirodzená ochrana a zabraňuje tomu, aby lievance počas smaženia nasiakli príliš veľa oleja.

Spôsob prípravy:

1. Začnite oddelením bielkov od žĺtkov. Umiestnite ich do dvoch samostatných nádob.

2. V teplom mlieku rozpustite droždie spolu s lyžičkou cukru a nechajte ho asi 10 minút odstáť. Potom pridajte drožďovú zmes k žĺtkom a dôkladne premiešajte. Prisypte múku, zvyšný cukor a štipku soli a miešajte, kým nevznikne hladké cesto. Nakoniec prilejte ocot.

3. Jablká ošúpeme, odstránime jadrovníky a nastrúhame ich na veľkom strúhadle. Ak máte radšej väčšie kúsky ovocia, môžete ich nakrájať aj na tenké plátky.

4. Bielka spolu s cukrom vyšľahajte do tuhej peny. Uistite sa, že pena je hustá a lesklá, čo zabezpečí nadýchané cesto.

5. Do pripraveného cesta jemne vmiešajte nastrúhané jablká. Potom postupne pridávajte vyšľahané bielky a jemne miešajte, aby ste nezničili štruktúru peny.

6. Na panvici rozohrejte repkový olej na strednom ohni. Po lyžiciach dávajte cesto a smažte lievance z oboch strán dozlatista.

7. Lievance osušte na papierovej utierke a podávajte teplé, posypané práškovým cukrom alebo s obľúbenou polevou, ako je džem alebo javorový sirup. Dobrú chuť!

Dôležité je oddeliť bielka od žĺtkov a vyšľahať ich do tuhej peny – práve tento trik dodá lievancom nadýchanosť.
Foto: shutterstock/TYSB

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zabudnite na obyčajné cesto na pirohy. Ak pridáte tieto ingrediencie, bude mäkké, pružné a neskutočne chutné

Ako pripraviť palacinky, aby sa netrhali? Moja mama nikdy nepriznala, že sa mýlila


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako skladovať med? Včelárka vysvetľuje raz a navždy

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/almo Creative). Med nemá dátum spotreby, no jeho kvalita závisí od správneho skladovania. Odborníčka prezrádza, ako zabrániť kryštalizácii a…

Namiesto vyhadzovania, pokrčte a pretrite rošt. Bleskovo odstránite zaschnutý tuk a spálené zvyšky

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mouse family). Grilovanie je radosť, ale čistenie roštu po ňom už menej. Vyskúšajte tieto jednoduché triky, ktoré vám ušetria…

100 g bielkovín každý deň – je to veľa alebo málo? Zistite, čo sa stane s vaším telom po takom množstve

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lee Charlie). Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo sa stane s vaším telom, ak mu dodáte poriadnu porciu…

Ktorá strana hliníkovej fólie udržiava teplo? Vysvetlíme vám to raz a navždy

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Hliníková fólia je výrobok, ktorý sa nachádza v každej domácnosti. Široko sa používa v kuchyni. Okrem iného sa…

Nazbierajte si v parku alebo na lúke a vyrobte si marmeládu. Lacné, chutné a veľmi zdravé

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/LN team). Jar je ideálnym obdobím na to, aby ste čo najviac využili to, čo vám príroda ponúka, a…

Auto Trendy

Volkswagen vyrobil milión elektromobilov, ale viac vyrába a menej zarába

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecký automobilový gigant oslavuje výrobný míľnik, no finančné výsledky naznačujú, že prechod na elektromobilitu nie je vôbec jednoduchý. Zisk spoločnosti sa v prvom štvrťroku prepadol…

Šokujúci verdikt: Nemci porovnali elektrický Elroq a benzínový Karoq, výsledok vás prekvapí!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda Elroq mala byť výkladnou skriňou elektromobility, no aj napriek zjavnej snahe nemeckých testovačov ukázať ju v najlepšom svetle, prepadla takmer v každom porovnaní so…

Ferrari Daytona SP3: Nový klenot v exkluzívnej zbierke Țiriac Collection

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Jeden z najvzácnejších a najkrajších modelov Ferrari, Daytona SP3, sa stal súčasťou prestížnej automobilovej galérie Țiriac Collection. Tento unikátny automobil, inšpirovaný legendárnymi pretekárskymi vozidlami zo…

Harley-Davidson šokuje svet: Legendárna značka pripravuje elektrický skúter!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si situáciu: Po meste sa ticho preháňa skúter s DNA legendárnej značky Harley-Davidson. Znie to ako zlý vtip alebo nočná mora pre fanúšikov burácajúcich…

BYD mení taktiku: Elektrické autá ustúpia hybridom – Číňania prekvapujú Európu!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky automobilový gigant, ktorý vlani predbehol Teslu v predaji elektromobilov, ohlasuje prekvapivý obrat v stratégii. Do konca roka prinesie na európsky trh dva nové plug-in…

Divočina uprostred Európy: Miesto, kde sa turistika stáva umením

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde sa čas zastavil a príroda vládne v celej svojej kráse. Miesto, kde sa mohutné vodopády rútia cez strmé kaňony, kde sa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov