Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zaujímavosti,

Robíte pri príprave mäsa tieto fatálne chyby? Šéfkuchári varujú!

10.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ahanov Michael). Myslíte si, že prípravu mäsa máte v malíčku? Omyl! Väčšina z nás robí pri jeho spracovaní závažné chyby, ktoré môžu viesť nielen...

10.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ahanov Michael).

Myslíte si, že prípravu mäsa máte v malíčku? Omyl! Väčšina z nás robí pri jeho spracovaní závažné chyby, ktoré môžu viesť nielen k pokazenému obedu, ale aj k vážnym zdravotným problémom. Odborníci prezrádzajú, čo robíme zle a ako to napraviť.

Správna príprava mäsa je umenie – vyvarujte sa základných chýb a docielite dokonalý výsledok.
Foto: shutterstock.com/Ahanov Michael

Hygiena v kuchyni: Smrteľne nebezpečná hra s baktériami

Umývate surové mäso pod tečúcou vodou? Okamžite s tým prestaňte! Tento rozšírený zvyk je podľa odborníkov mimoriadne nebezpečný. Baktérie sa rozstrekujú po celej kuchyni a vytvárajú neviditeľné, ale smrteľne nebezpečné prostredie. Ešte horším prehreškom je používanie rovnakej dosky na krájanie mäsa a zeleniny. Toxoplazmóza z nedostatočne tepelne upravenej bravčoviny môže byť obzvlášť nebezpečná pre tehotné ženy. Až 70% prípadov tejto choroby vzniká práve kvôli zlej hygiene v kuchyni. Experti pritom zdôrazňujú, že samotné umývanie mäsa nie je vôbec potrebné – správna tepelná úprava spoľahlivo zničí všetky nežiaduce baktérie.

Studené mäso na panvici? Zabudnite!

Ponáhľate sa s prípravou obeda a hádžete zmrazené mäso priamo na panvicu? Robíte obrovskú chybu! Takéto mäso obsahuje škodlivé látky, ktoré môžu spôsobiť inzulínovú rezistenciu a metabolické poruchy. Navyše bude surové vo vnútri a spálené zvonku. Odborníci odporúčajú vybrať mäso z chladničky aspoň hodinu pred prípravou. Mäso izbovej teploty sa lepšie prepečie a zachová si viac živín. Vďaka tomu bude nielen chutnejšie, ale aj zdravšie.

Tajomstvo krájania: Smer rozhoduje o všetkom!

Krájate mäso len tak, ako vám príde pod ruku? Veľká chyba! Správny smer krájania dokáže zmeniť priemerný kúsok mäsa na gurmánsky zážitok. Profesionálni kuchári prezrádzajú, že mäso treba krájať vždy naprieč vláknam. Jedine tak dosiahnete dokonalú krehkosť a šťavnatosť. Pri krájaní pozdĺž vlákien zostane mäso tuhé a gumové. Navyše správne nakrájané mäso lepšie prijíma marinády a korenie.

Mýtus o predsmažení: Prečo vám ničí jedlo

Mnohí veria, že osmaženie mäsa pred pečením zaručí šťavnatý výsledok. Tento rozšírený mýtus však vyvracia moderná veda. Predsmaženie síce môže vylepšiť chuť, ale rozhodne nezabráni strate vlhkosti. Naopak – mäso bude zbytočne mastnejšie a menej zdravé. Namiesto toho radšej stavte na pomalé pečenie pri nižšej teplote. Takto pripravené mäso si zachová prirodzenú šťavnatosť bez zbytočných kalórií navyše.

Kvalitné mäso si zaslúži správnu prípravu. Naučte sa, ako na to.
Foto: shutterstock.com/Tetiana Chernykova

Smrteľný hriech: Recyklovaný olej

Používate rovnaký olej na smaženie viackrát? Riskujete svoje zdravie! Pri opakovanom zahrievaní vznikajú toxické látky ako akroleín a akrylamid. Tieto nebezpečné zlúčeniny môžu podporovať vznik rakoviny hrubého čreva. Rovnako škodlivé je aj neustále otáčanie mäsa na panvici či jeho pritláčanie. Týmto len predlžujete čas prípravy a ničíte kvalitu pokrmu.

Červené mäso: Tichý zabijak na našich tanieroch

Bravčové mäso stále kraľuje slovenským domácnostiam. Odborníci však bijú na poplach! Červené mäso obsahuje vysoké množstvo nasýtených tukov a cholesterolu – hlavných vinníkov srdcovo-cievnych ochorení. Lekári odporúčajú konzumovať červené mäso maximálne raz týždenne. Oveľa zdravšou alternatívou je hydina alebo ryby. Váš organizmus vám poďakuje!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Robím najlepšie mleté mäso v rodine. Šťavnaté, pretože sa držím zlatého pravidla

Tekutina, ktorú vylejete, robí na panvici zázraky. Mäso bude mäkké ako nikdy predtým


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto semienka fungujú lepšie ako ľanové. Zázrak pre črevá, záchrana pre pečeň

7.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Kochkina). Semená tejto rastliny sú známe a cenené už po stáročia. Obsahujú vysokú dávku vlákniny a odporúčajú sa…

Namočte do toho orchideu raz týždenne. Listy budú pevnejšie a hustejšie a na výhonkoch sa objavia nové púčiky.

7.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mariia Boiko). Na účinky tohto odvaru nebudete musieť dlho čakať - už po dvoch aplikáciách budú vaše orchidey hýriť…

Štúdia ukazuje, že jedna ovocná šťava môže znížiť krvný tlak a cholesterol

07.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rade Kovac). V nedávnej štúdii sa stovky ľudí pokúsili piť túto šťavu a viedli si denník výsledkov. Podľa nedávneho…

Bude vyzerať sviežo a vydrží dlho. Pridajte do vázy jednoduchú zmes

7.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Oslnivá vôňa kvetov je neklamným znakom toho, že jar je v plnom prúde. Pestrofarebné okvetné lístky vyzerajú nádherne,…

Pridajte do lavóra a nechajte v ňom nohy 10 minút. „Rozpustí“ to nevzhľadné zhrubnutia na pätách

7.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Suchá a popraskaná pokožka na pätách je problém, s ktorým sa stretávame najmä na jar a v…

Auto Trendy

Dacia Bigster ohromuje na nemeckej diaľnici: Rumunský hybrid ukázal, čo dokáže

7.5.2025 Redakcia Auto trendy - Najnovší prírastok do rodiny Dacia sa nebojí rýchlosti. Bigster s hybridným pohonom dosiahol na neobmedzenej Autobahn rešpektovaných 180 km/h a dokázal, že aj cenovo dostupné…

Skrytá hrozba, ktorú by mal poznať každý vodič

7.5.2025 Redakcia Auto trendy - Malá žltá kontrolka, ktorá môže signalizovať vážny problém. Čo znamená a ako reagovať, keď sa rozsvieti na vašej palubnej doske?

Žltý Výfuk ako Pocta Legendárnemu F1 Šampiónovi: Lotus Emira v Špeciálnej Edícii

7.5.2025 Redakcia Auto trendy - Lotus predstavil exkluzívnu edíciu modelu Emira venovanú dvojnásobnému majstrovi F1 Jimovi Clarkovi. Zeleno-žltá kombinácia a žlté koncovky výfukov pripomínajú jednu z najúspešnejších sezón motoršportu v…

Tajná funkcia brzdy, o ktorej nevedia ani skúsení vodiči. V zápchach je na nezaplatenie!

7.5.2025 Redakcia Auto trendy - Moderné autá skrývajú množstvo funkcií, o ktorých mnohí vodiči ani netušia. Jedna z nich dokáže výrazne uľahčiť život najmä v mestskej premávke a pri státí…

Trump a TikTok: „Mám k nemu slabosť!" Prečo prezident zmenil názor?

7.5.2025 Redakcia Auto trendy - Americký prezident zmenil svoj postoj k čínskej sociálnej sieti a priznal, že mu pomohla získať mladých voličov. Aplikácia, ktorá mala byť zakázaná, dostala ďalšiu šancu.…

Uniknite ruchu sveta v objatí hôr a vody: Nórsky fjord, Jøssingfjorden volá

7.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa plavíte po pokojných vodách obklopení majestátnymi horami, ktoré sa týčia do výšky a vytvárajú dychberúcu kulisu. Vítajte v Jøssingfjordene, jednom z…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov