2.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MSPhotographic)
Ovocie a zelenina sú dôležitou súčasťou stravy. V závislosti od ich druhu však môžu mať na organizmus rôzne účinky. Možno bojujete s migrénami a chcete sa zbaviť niekoľkých nadbytočných kíl? S týmito problémami vám pomôže jedna potravina, ktorá môže byť skvelou desiatou. Hodí sa do množstva jedál a je ľahko dostupná. Ktoré ovocie sa oplatí jesť každý deň?

Foto: shutterstock/MSPhotographic
Olivy bez ohľadu na farbu a druh (všetky majú podobné výživové vlastnosti) sú ovocie, ktoré obsahuje množstvo vitamínov a minerálov. Mikroživiny, ktoré sa v nich nachádzajú, majú zdraviu prospešné vlastnosti, okrem iného ovplyvňujú zníženie migrény alebo poskytujú pocit sýtosti.
Výživová hodnota olív
Napriek svojej nenápadnej veľkosti obsahujú olivy množstvo živín. Ministerstvo poľnohospodárstva Spojených štátov uvádza, že v 100 g olív sa nachádza: 115 kcal, 8 mg draslíka, 3,2 g vlákniny, 0,8 g bielkovín, 88 mg vápnika, 4 mg horčíka a 3,3 mg železa. Okrem toho v ňom nájdete zdravé tuky, vitamín E a množstvo antioxidantov, ktoré chránia telo pred poškodením. Olivy obsahujú aj kyselinu olejovú, ktorá prospieva srdcu. Preto sa oplatí zjesť aspoň niekoľko kusov denne, aby ste telu dodali potrebné mikroživiny. Olivy môžeme pridávať do rôznych jedál v závislosti od našich preferencií.
Prečo jesť olivy?
Tieto plody obsahujú veľa zdravých tukov, ale nemali by sme sa ich báť, práve ony vám môžu pomôcť schudnúť. Olivy sú mimoriadne sýte a ich pridanie napríklad do sendviča nám môže zabrániť, aby sme sa medzi jedlami prejedali. Takto sa ľahšie zbavíme nadmerného tuku. Navyše, 10 olív má približne 50 kcal, takéto množstvo na deň je úplne postačujúce. V kombinácii s fyzickou aktivitou môže strava obsahujúca toto ovocie priniesť očakávané výsledky a pomôcť zbaviť sa niekoľkých centimetrov z obvodu.
Olivy však majú aj mnoho ďalších účinkov. Ako upozorňuje portál healthline.com, olivy sú dôležitým prvkom v stredomorskej oblasti, kde je výskyt rakoviny nižší ako v západných krajinách. Môže to byť okrem iného spôsobené ich vysokým obsahom antioxidantov a kyseliny olejovej. Početné klinické štúdie sa snažia dokázať, že konzumácia olív môže znížiť riziko rakoviny prsníka, hrubého čreva a žalúdka. V súčasnosti sú k dispozícii sľubné výsledky, ale účinok olív nie je úplne istý.

Foto: shutterstock/Enez Selvi
Olivy obsahujú aj veľa vlákniny, ktorá je dôležitým prvkom pre zdravie čriev. Vďaka nej si telo udržiava dobré trávenie a zabezpečuje dlhší pocit sýtosti. Okrem toho vláknina znižuje riziko srdcových ochorení. Štúdia z roku 2021 uverejnená v časopise Elsevier naznačuje, že olivy môžu posilniť kosti a znížiť riziko zlomenín kostí a osteoporózy. Ak trpíte migrénami, potom môžu byť užitočné aj olivy, plody obsahujú mikroživiny s protizápalovými účinkami, ktoré by potenciálne mohli okrem iného pôsobiť ako prírodný liek proti bolesti a zmierňovať migrény.
Ako používať olivy v kuchyni?
Olivy môžete jesť ako občerstvenie priamo z nádoby – stačí hrsť denne. Ale čo ak ich takto neradi jete? Dajú sa použiť v rôznych receptoch. Predovšetkým sa dajú pridať do šalátov. Sú ideálnou prílohou k pizzi alebo kuracím mäsám. Dajú sa použiť aj na prípravu chutnej pasty na sendviče.

Foto: shutterstock/Elena Kabenkina
Ingrediencie:
- 250 g olív bez semienok
- 2 veľké strúčiky cesnaku
- 10 ml olivového oleja
- 15 ml citrónovej šťavy
- Štipka soli a korenia
Príprava pasty:
Cesnak nakrájajte nadrobno a orestujte na olivovom oleji, olivy nakrájajte na niekoľko kúskov a pridajte do panvice spolu s ostatnými prísadami. Chvíľu smažte a odložte bokom. Pastu môžete rozmixovať mixérom, aby ste získali homogénnu konzistenciu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nikdy nekupujem pistáciovú pastu. Vyrábam si ju sama. Stačí pár ingrediencií a chvíľka v kuchyni
Ázijský zázrak edamame: Superpotravina, ktorá dobýja slovenské kuchyne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.