Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Príprava židovského guláša trvá dva dni. Je taký chutný, že môžete zhrešiť

15.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view). Židovské jedlá nie sú na Slovensku také populárne ako napríklad talianska, ázijská alebo americká kuchyňa, ale nebolo to tak...

15.1.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view).

Židovské jedlá nie sú na Slovensku také populárne ako napríklad talianska, ázijská alebo americká kuchyňa, ale nebolo to tak vždy. Faktom je, že tieto jedlá nie sú najjednoduchšie, ale dnešný recept stojí za to, aby ste si na jeho prípravu našli čas. Šoulet alebo židovský guláš je vynikajúci, hoci jeho príprava trvá naozaj dlho. Túto chuť treba bezpodmienečne obnoviť. Základom je mäso, fazuľa a vajcia. Na ich prípravu existuje špeciálny spôsob.

Šoulet – židovský guláš s nezvyčajnou chuťou.
Foto: shutterstock/from my point of view

Šoulet je druh duseného hovädzieho alebo baranieho mäsa, ktoré sa varí špeciálne na šabat, svätý deň v týždni v judaizme. Príprava šouletu je jednoduchá, pretože jedlo sa v podstate pripravuje samo – zbožní Židia nesmú pred šabatom pracovať, vrátane varenia, z čoho pochádza recept na tento pomaly varený guláš. Potrebujete kvalitné mäso, samozrejme, kóšer, fazuľu, krúpy, veľa vajec a veľký liatinový alebo hlinený hrniec. Šoulet sa vrství, pričom poslednú vrstvu tvoria surové vajcia, ktoré sa po mnohých hodinách varenia dokonale rozpadnú. Tento pokrm je veľmi sýty a plný chuti; určite stojí za to ho vyskúšať a preniknúť trochu hlbšie do tajov tejto nezvyčajnej kuchyne, ktorú Slováci málo poznajú.

Šoulet – židovský guláš s nezvyčajnou chuťou

Ingrediencie:

  • 1,5 kg hovädzieho alebo baranieho mäsa (vyberte mierne prerastené kúsky),
  • 250 g bielej fazule,
  • 250 g perlových krúp,
  • cca. 1 kg zemiakov,
  • 3 biele cibule,
  • 2 veľké mrkvy,
  • 7 strúčikov cesnaku,
  • 1,5 l hovädzieho vývaru,
  • 7-8 vajec,
  • koreniny: soľ, čierne korenie, nové korenie, bobkový list,
  • voliteľne: 2 – 3 polievkové lyžice husacej masti.

Šoulet – spôsob prípravy

  1. Príprava tejto židovskej špeciality začína deň vopred namočením fazule. Fazuľu nasypte do misky, zalejte vodou a nechajte ju cez noc napučať. Deň vopred si pripravte aj hovädzí vývar. Na druhý deň fazuľu scedíme a prepláchneme v sitku.
  2. Hovädzie mäso nakrájajte na kocky, rovnako ako zemiaky. Mrkvu a cibuľu nakrájajte na hrubšie plátky a časť cesnaku na tenké plátky.
  3. Nakrájanú cibuľu a cesnak orestujte na 2 lyžiciach olivového oleja (môžete to urobiť priamo v hrnci, v ktorom pripravujete šoulet). Teraz usporiadajte ingrediencie vo vrstvách. Na zosklovatenú cibuľu položte zemiaky, potom mrkvu, hovädzie mäso, strúčiky cesnaku, fazuľu a navrch krúpy.
  4. Každú vrstvu ochuťte soľou a korením a pridajte bobkové listy a guľôčky nového korenia. Na vrch pokrmu položte surové vajcia v škrupine. Celý pokrm zalejte vývarom a varte, až kým nezovrie.
  5. Keď sa šoulet uvarí, odstráňte pokrm z ohňa a vložte ho na 12 hodín do rúry vyhriatej na 80 stupňov. Po tomto čase sa vajcia uvaria natvrdo a hovädzie mäso bude mäkké a chrumkavé. Šoulet podávajte horúci, najlepšie na ohriatom tanieri.
@sivanskitchen

24 hour Chamin/Cholent Recipe
A classic slow-cooked meat and bean dish perfect for Shabbat lunch. This hearty recipe is made in a 7-quart crockpot but can also be prepared in a large pot and cooked overnight in the oven at 225°F. Recipe yields about 8 servings Ingredients: * ½ cup each of dried beans: kidney beans, garbanzo beans, and white beans * 2 ½ pounds beef stew meat (I used boneless short ribs) * ¼ cup oil * 2 large onions, chopped, plus 1 whole large onion * 2–3 sweet potatoes, peeled * 2–3 golden potatoes, peeled * 1 whole garlic head, outer layers removed but left intact * 8 boiled eggs, peeled (prepared the next morning; see instructions below) * 2 teaspoons paprika * 2 teaspoons salt * 1 teaspoon black pepper * 2 tablespoons chicken consommé * Drizzle of honey or maple syrup * A few bay leaves Instructions: 1. Prepare the Beans:
Place the dried beans in a large bowl and cover them completely with water, allowing room for the beans to expand overnight. 2. Sauté the Onions:
Heat the oil in a large saucepan over medium heat. Sauté the 2 chopped onions until they turn slightly darker than golden in color. 3. Prep the Ingredients: * Rinse and drain the soaked beans. * Cut the beef into large chunks. * Leave the potatoes in large pieces. * Remove the thick outer layers of the garlic head, but keep it whole. 4. Assemble the Crockpot: * Layer the beans at the bottom of the crockpot. * Add the beef chunks on top. * Place the sweet potatoes, golden potatoes, whole onion, and whole garlic head over the meat. * Add the sautéed onions on top. 5. Add Water and Seasonings:
Pour in about 2 quarts of water, ensuring all ingredients are fully covered. Add the paprika, salt, black pepper, chicken consommé, and a drizzle of honey or maple syrup. Finish with a few bay leaves. 6. Cook: * Cover and cook on high for about 6 hours, basting occasionally. * Reduce the heat to low and allow the dish to cook overnight. 7. Prepare the Eggs the Next Morning: * Boil about 8 eggs, then peel them. Add the peeled eggs to the chamin about one hour before serving. * Note: I prefer to boil the eggs separately to avoid the eggshells releasing toxins into the chamin. Alternatively, you can place unpeeled eggs in an oven-safe dish with water and bake them overnight. Baking will give the eggs a slightly brown color. Peel them in the morning and add them to the chamin. 8. Serve:
Wake up to the incredible aroma, and enjoy your warm, comforting chamin for Shabbat lunch. Enjoy! #holiday #sivanskitchen #shabbat #fyp #slowcooker #crockpot

♬ מחרוזת שבת – הפרויקט של רביבו

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Fazuľová polievka bez tohto prídavku nemá nárok na dobrú chuť. Tento starý recept si zaslúži medailu

Urobím si hrniec tejto polievky a mám večeru na dva dni. Je najlepšia, pretože sa spolieham na tieto dve mäsá


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nazbierajte si v parku alebo na lúke a vyrobte si marmeládu. Lacné, chutné a veľmi zdravé

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/LN team). Jar je ideálnym obdobím na to, aby ste čo najviac využili to, čo vám príroda ponúka, a…

Ako pripraviť dokonalú grilovanú rybu? Hotové marinády sú takmer zločin, potrebujete len tri veci

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR). Slováci radi grilujú a hneď ako sa začne otepľovať, stretávame sa s priateľmi pri vyhrievaných griloch a…

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Auto Trendy

Volkswagen vyrobil milión elektromobilov, ale viac vyrába a menej zarába

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecký automobilový gigant oslavuje výrobný míľnik, no finančné výsledky naznačujú, že prechod na elektromobilitu nie je vôbec jednoduchý. Zisk spoločnosti sa v prvom štvrťroku prepadol…

Šokujúci verdikt: Nemci porovnali elektrický Elroq a benzínový Karoq, výsledok vás prekvapí!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda Elroq mala byť výkladnou skriňou elektromobility, no aj napriek zjavnej snahe nemeckých testovačov ukázať ju v najlepšom svetle, prepadla takmer v každom porovnaní so…

Ferrari Daytona SP3: Nový klenot v exkluzívnej zbierke Țiriac Collection

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Jeden z najvzácnejších a najkrajších modelov Ferrari, Daytona SP3, sa stal súčasťou prestížnej automobilovej galérie Țiriac Collection. Tento unikátny automobil, inšpirovaný legendárnymi pretekárskymi vozidlami zo…

Harley-Davidson šokuje svet: Legendárna značka pripravuje elektrický skúter!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si situáciu: Po meste sa ticho preháňa skúter s DNA legendárnej značky Harley-Davidson. Znie to ako zlý vtip alebo nočná mora pre fanúšikov burácajúcich…

BYD mení taktiku: Elektrické autá ustúpia hybridom – Číňania prekvapujú Európu!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky automobilový gigant, ktorý vlani predbehol Teslu v predaji elektromobilov, ohlasuje prekvapivý obrat v stratégii. Do konca roka prinesie na európsky trh dva nové plug-in…

Divočina uprostred Európy: Miesto, kde sa turistika stáva umením

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde sa čas zastavil a príroda vládne v celej svojej kráse. Miesto, kde sa mohutné vodopády rútia cez strmé kaňony, kde sa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov