31.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chzu)
Sú mimoriadne nutrične hodnotné a majú blahodarný účinok na náš organizmus. Nie nadarmo sa nazývajú „vegánsky parmezán“. Zmierňujú poruchy trávenia, regulujú hladinu cukru v krvi a znižujú zlý cholesterol. Okrem toho posilňujú imunitu počas jesenného a zimného obdobia, keď sme obzvlášť zraniteľní voči mikroorganizmom. Pozrite sa, ako používať kvasnicové vločky.

Foto: shutterstock/Chzu
Čo sú to kvasnicové vločky a čím sa líšia od bežného droždia?
Kvasnicové vločky sa vyrábajú z jednobunkových húb, zvyčajne druhu Saccharomyces cerevisiae. Sú vystavené vysokým teplotám, a tým sú „deaktivované“, čo znamená, že už nie sú schopné kvasiť. Tým sa líšia od tradičných pekárskych kvasníc. Neaktívne vločky sú preto zdravotne úplne bezpečné – nespôsobujú premnoženie kvasiniek v tele.
Kvasnicové vločky majú žltý odtieň a charakteristickú syrovo-orieškovú chuť, preto sa nazývajú „vegánsky parmezán“. Obsahujú významné množstvo bielkovín, cenných vitamínov (najmä vitamínov skupiny B) a minerálnych látok (zinok, selén, železo, fosfor, draslík) a vlákniny.
Vlastnosti kvasnicových vločiek
Kvasnicové vločky sa oplatí zaradiť do jedálnička nielen pre ich jedinečnú chuť, ale aj pre ich zdravotné účinky. Beta-glukán a ďalšie látky, ktoré sa v nich nachádzajú, stimulujú imunitný systém a podporujú imunitu. Vykazujú tiež antibakteriálne a antivírusové účinky. Kvasnicové vločky tiež posilňujú kardiovaskulárny systém a podporujú endokrinný systém. Sú tiež užitočné pri tráviacich problémoch, pôsobia ako balzam na črevá a podporujú liečbu chronickej hnačky.
Kvasnicové vločky sú skvelé aj pre váš vzhľad. Zlepšujú stav pokožky, zabraňujú tvorbe vrások a ďalších prejavov starnutia, ako je napríklad hyperpigmentácia. Pomáhajú v boji proti akné.

Foto: shutterstock/Katarzyna Hurova
Ako používať kvasnicové vločky?
Kvasnicové vločky nájdete v obchodoch so zdravou výživou. Budú ideálnym doplnkom do polievok, omáčok alebo sendvičových pást. Môžu úspešne nahradiť parmezán v špagetách alebo sa môžu pridať do ovocných a zeleninových smoothies. Dobre sa hodia aj k mäsovým jedlám. Optimálna spotreba vločiek je približne 3 polievkové lyžice denne. Jedinou kontraindikáciou používania vločiek je alergia na kvasnice. Tí, ktorí bojujú s premnožením kvasiniek Candida, by sa mali pred zaradením vločiek do svojho jedálnička poradiť s lekárom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sú ešte zdravšie ako ovsené vločky. Jedzte na raňajky a výsledky vás prekvapia
Uľahčuje trávenie, odstraňuje toxíny a posilňuje imunitu. Tento nápoj z 3 zložiek je zlatom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.