Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Táto verzia makového koláča poteší aj vyberavú svokru. Rýchlo zmizne z vášho vianočného stola.

22.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Teresa Kasprzycka). Japonský makový koláč z konzervovaných alebo sušených makových semienok je koláč, ktorý je počas sviatkov veľmi obľúbený. Jeho príprava nie je náročná...

22.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Teresa Kasprzycka).

Japonský makový koláč z konzervovaných alebo sušených makových semienok je koláč, ktorý je počas sviatkov veľmi obľúbený. Jeho príprava nie je náročná a netrvá dlho, takže sa ho oplatí zaradiť do zoznamu jedál na Štedrý večer. Prezradíme vám dva recepty, ktoré by sa mali podariť aj začiatočníkom.

Japonský makový koláč je počas sviatkov veľmi obľúbený. Prezradíme vám dva recepty, ktoré by sa mali podariť aj začiatočníkom.
Foto: shutterstock/Teresa Kasprzycka

Koláče sú dôležitou súčasťou slovenských sviatkov a podľa niektorých je makový koláč jedným z tých, ktoré nesmú chýbať. Má mnoho podôb, ale jednou z najzaujímavejších je japonský makový koláč, známy aj ako makový s jablkami. Recept na jeho prípravu sa vám bude hodiť aj pri rôznych iných príležitostiach, ako sú narodeniny alebo rodinné oslavy. Čo teda potrebujeme?

Japonský makový koláč z konzervovaného maku. Ako pripraviť japonský makový koláč z hotovej makovej náplne?

Prvý recept na japonský makový koláč používa hotovú makovú náplň.

Budeme potrebovať tieto prísady:

  • 850 g makovej náplne
  • 200 g cukru
  • 4 jablká
  • 250 g margarínu
  • 6 vajec
  • 8 polievkových lyžíc krupice
  • čajová lyžička prášku do pečiva
Ako pripraviť japonský makový koláč z hotovej makovej náplne?
Foto: shutterstock/Carletto Photography

Spôsob prípravy:

  1. Najprv vyšľahajte margarín s cukrom.
  2. Potom pridáme žĺtky oddelené od bielkov a po zmiešaní pridáme krupicu.
  3. Keď sa tieto prísady dobre spoja, môžeme pridať makovú zmes, jablká nastrúhané na veľkom strúhadle a prášok do pečiva. Miešame na nízkych otáčkach.
  4. Potom vyšľaháme bielky do tuhej peny, ktorú potom vmiešame do makovej zmesi. Jemne premiešame lyžicou.
  5. Na tento recept sa najlepšie hodí plech s rozmermi 25 × 25 cm, ktorý pred vyliatím cesta vyložíme papierom na pečenie.
  6. Makový koláč pečieme pri teplote 190 °C približne 50-60 minút.

Hotový koláč môžeme posypať práškovým cukrom, dozdobiť pomarančami alebo poliať čokoládovou polevou, o ktorej si povieme viac v ďalšom recepte.

Japonský makový koláč – recept na japonský makový koláč z mletého maku. Táto verzia si vyžaduje ďalšie kroky

Ak si chceme vyskúšať prípravu makovej zmesi sami, budeme potrebovať tieto ingrediencie:

  • 400 g maku
  • 2 šálky mlieka
  • 8 vajec
  • 200 g masla
  • 250 g práškového cukru
  • 200 g krupice
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 4 jablká
  • mandľový olej
  • 2 hrste sultánok

Na čokoládovú polevu použite:

  • 100 g mliečnej čokolády
  • 50 ml mlieka
  • 50 g masla
Táto verzia koláča si vyžaduje ďalšie kroky.
Foto: shutterstock/OttoPles

Príprava:

  1. Tentoraz začneme tým, že mak nasypeme do hrnca a pridáme k nemu mlieko. Všetko privedieme do varu a necháme pod pokrievkou asi pol hodiny napučať. Po uplynutí tejto doby prebytočné mlieko preceďte cez sitko. Ak ste nepoužili mletý mak, musíte ho ešte pomlieť, napríklad pomocou kuchynského robota alebo mixéra.
  2. Zmiešajte maslo izbovej teploty s práškovým cukrom.
  3. Potom pridajte žĺtky a trošku mandľového oleja (podľa potreby) bez toho, aby ste prestali miešať.
  4. K spojeným surovinám pridajte predtým pripravenú makovú zmes a neskôr aj krupicu a prášok do pečiva.
  5. Keď je táto časť dôkladne premiešaná, pridáme nastrúhané jablká a opäť všetko premiešame, tentoraz drevenou lyžicou. V tejto fáze pridajte aj sultánky. Ak ich nemáte radi, môžete ich vynechať alebo nahradiť napríklad orechami.
  6. Opäť vyšľahajte bielky a spojte ich so zmesou.
  7. Koláč preložte do formy vystlanej papierom na pečenie a pečte pri teplote 175 stupňov Celzia jednu hodinu.
  8. Na prípravu polevy stačí rozpustiť čokoládu v horúcom kúpeli s maslom a mliekom. Nalejte ju len na mierne vychladnutý koláč.

Ako dodatočnú dekoráciu použite pomarančovú kôru, mandľové lupienky alebo posýpku.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Triviálny recept na mandarínkovú tortu. Nie je šanca, že by sa nevydarila

Jednoduchý koláč, ktorý nemusíte piecť. Na prípravu božského dezertu potrebujete len sušienky a krém


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pred spaním si dajte pod vankúš cesnak. Možno sa budete smiať, ale nebudete to ľutovať

5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Cesnak je mimoriadne obľúbenou zložkou mnohých jedál. Jeho aróma dokáže dokonale doplniť mnohé jedlá. Ukázalo sa, že…

Takto marinujem morčacie rezne. Mäso je také šťavnaté, že sťava z neho doslova vyteká

5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Morčacie mäso sa nevyberá tak často ako kuracie, najmä preto, že sa ho dosť ľudí bojí. Morčacie…

Najlepšie motivačné knihy pre lenivé dni – pre tých, ktorí chcú cítiť novú energiu

5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Soloviova Liudmyla). Motivačné knihy sú špeciálnymi vydavateľskými položkami. Ich cieľom je často ukázať spôsoby, ako prekonať prekážky a obavy,…

Ako dlho môže byť mačka sama v dome? Majiteľ môže zostať prekvapený

5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olya Detry). Odchádzate na sviatky a vaša mačka zostane doma sama. Pripravíte jej vodu, zásobu krmiva, hračky, ale napriek…

Bravčové rezne vyjdú chrumkavé a šťavnaté. Mlieko som nechala v chladničke

5.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Zabudnite na tradičné namáčanie v mlieku. Existuje lepší spôsob, ako pripraviť dokonale šťavnaté bravčové rezne. Stačí jedna…

Auto Trendy

Exkluzívne kusy: Najdrahšie autá sveta, ktoré nikdy neuvidíte na cestách

5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Luxus, exkluzivita a nadčasový dizajn - zoznámte sa s vozidlami, ktoré si môžu dovoliť len tí najbohatší z najbohatších. Jeden exemplár stojí toľko, že by…

Google Maps vás podvádza? Prečo vás nevedie najkratšou cestou

5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Navigácia, ktorej denne dôverujú milióny vodičov, skrýva prekvapivé tajomstvo. Nie vždy vás vedie najkratšou trasou - a dôvody vás prekvapia.

Alkohol a jazda: Tučné jedlo vás pred policajtom nezachráni!

5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Myslíte si, že stačí zjesť mastné jedlo a alkohol sa rýchlejšie odbúra? Odborníci varujú: organizmus potrebuje na odbúranie alkoholu oveľa viac času, než si väčšina…

Tankujte správne: Tajomstvá čerpania paliva, ktoré vás prekvapí!

5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Myslíte si, že viete všetko o tankovaní auta? Možno vás prekvapí, že táto zdanlivo jednoduchá činnosť skrýva viacero záludností. Prinášame vám kompletného sprievodcu, ktorý ocení…

Hrdza na aute je tichý zabijak: Najlepšie spôsoby ako ju odstrániť

5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Aj malé škvrny hrdze môžu časom zničiť vaše auto. Poznáme najúčinnejšie metódy, ktoré vám pomôžu zachrániť karosériu pred koróziou.

Reinkarnovaní predkovia alebo obyčajní hlodavci? Chrám Karni Mata: Miesto, kde sú potkany uctievaní ako bohovia

5.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si chrám, kde sa po zemi premáva 25-tisíc potkanov. Miesto, kde sa veriaci klaňajú hlodavcom a považujú ich za svojich reinkarnovaných predkov. Znie to…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov