Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy,

Je to najhorší olej na vyprážanie rýb. Radšej ho nahraďte iným

21.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zi3000). Smaženie rýb je takmer povinnou súčasťou prípravy štedrovečernej večere. Nie je to však jediná príležitosť na prípravu rýb týmto spôsobom. Preto sa oplatí...

21.12.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zi3000).

Smaženie rýb je takmer povinnou súčasťou prípravy štedrovečernej večere. Nie je to však jediná príležitosť na prípravu rýb týmto spôsobom. Preto sa oplatí vedieť, ako to robiť správne. Ukazuje sa, že výber správneho tuku na vyprážanie je rozhodujúci nielen z hľadiska chuti, ale aj zdravia. Zistite, ktoré oleje je lepšie na vyprážanie rýb nepoužívať a ktorými tukmi ich nahradiť.

Výber správneho tuku na vyprážanie je rozhodujúci nielen z hľadiska chuti, ale aj zdravia. Zistite, ktoré oleje je lepšie na vyprážanie rýb nepoužívať a ktorými tukmi ich nahradiť.
Foto: shutterstock/zi3000

Smaženie rýb nie je zložitá vec. Ak sa vykonáva opatrne a s použitím správneho tuku. Je to jednoduchý spôsob prípravy rýb, ktorý si obľúbilo mnoho ľudí na každodenné použitie aj na slávnostnú vianočnú večeru. Preto sa oplatí venovať chvíľu kontrole, či na túto činnosť používate správny olej. Nie každý je vhodný na vyprážanie.

Aký je najlepší olej na vyprážanie rýb? Tento olej nie je zdravou voľbou

Ktorý olej by sa nemal používať na vyprážanie rýb? Odpoveď na túto otázku musí poznať každý. Ryby tak pripravíte správne a neovplyvníte nepriaznivo chuť jedla alebo vlastné zdravie. Výber správneho tuku je preto veľmi dôležitý.

  • Niektoré oleje nie sú vhodné na vyprážanie. Rozhodujúcim faktorom je pritom bod zadymenia rastlinného tuku.
  • Ide o teplotu, pri ktorej olej začína vydávať dym. Stráca svoju výživovú hodnotu a môže dokonca produkovať škodlivé látky. Zvyšuje sa tiež pravdepodobnosť pripálenia jedla.

Aby sa tomu predišlo, treba sa vyhýbať vyprážaniu na tukoch s nízkym bodom zadymenia.

  • Patria sem aj oleje lisované za studena. Tie pri zahrievaní strácajú svoje vlastnosti a tiež sa stávajú škodlivými.
  • Okrem toho by sa na vyprážanie určite nemal používať extra panenský olivový olej. Hoci je cenený pre svoje výživové vlastnosti, na vyprážanie pri vysokých teplotách je úplne nevhodný.
  • To isté platí aj pre nerafinovaný kukuričný olej, nerafinovaný tekvicový olej alebo olej z vlašských orechov.
  • Pozornosť treba venovať aj repkovému oleju. Jeho nerafinovaná verzia má totiž bod zadymenia len 130 stupňov Celzia.

Používanie rastlinných olejov s nízkym bodom zadymenia nie je zdraviu a chuti potravín prospešné. Preto by sa nemali vyberať na vyprážanie.

V akom tuku je najlepšie vyprážať ryby? Na výber je niekoľko možností

Nerafinované oleje nie sú vhodné na vyprážanie, preto je ľahké pochopiť, že rafinované oleje sú najlepšou voľbou na vyprážanie rýb. Práve tieto oleje by ste mali používať, pretože majú vysoký bod zadymenia.
Foto: shutterstock/New Africa
  • Dobrou voľbou by preto bol rafinovaný repkový olej. Ten je jednou z najlepších možností na vyprážanie rýb. Má neutrálnu chuť a jeho bod zadymenia je až 240 stupňov Celzia.
  • Ďalšou možnosťou, ktorá stojí za zváženie, je avokádový alebo kokosový olej. Rafinované oleje dobre znášajú vysoké teploty. A svojou príchuťou sa hodia k rybám.

Mnohí ľudia si na vyprážanie rýb vyberajú aj prepustené maslo.

  • Keď sa ryba smaží na strednom ohni a použije sa prepustené maslo, získa jemnú maslovú chuť.
  • Okrem toho sa prepustené maslo vďaka vysokému dymovému bodu a odstráneniu mliečnych bielkovín tak ľahko nepripáli. Vyprážanie na ňom je príjemné, zdravé a chutné.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Slováci tento olej milujú. Pri vyprážaní sa stáva toxickým

Je málo známy a oveľa zdravší ako olivový olej. Oplatí sa ho konzumovať pravidelne


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Takto cvičia storoční ľudia z celého sveta. Tajomstvo dlhovekosti

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ground Picture). Odborníci už roky tvrdia, že pre zdravý a dlhý život sú nevyhnutné dva prvky: vyvážená strava a…

Hit na grile? Nie mäso! Toto ovocie si ukradne srdcia s klobásou a bravčovou krkovičkou

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/IgossGross). Keď sa blíži grilovacia sezóna, oplatí sa osviežiť známe recepty alebo vyskúšať niečo nové, napríklad grilovaný banán. Toto…

Odborník na výživu z Kalifornie má 102 rokov. Odhaľuje sedem pravidiel zdravého života

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/chayanuphol). Dr. John Scharffenberg je 102-ročný odborník na výživu a profesor výživy na Loma Linda University v Kalifornii. Tento…

Zabudnite na drahé kefky: Stačí nasypať pár zrniek a potriasť fľašou. Sklo bude opäť žiariť

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/smile23). Máte problém s čistením fliaš a pohárov s úzkym hrdlom? Tento jednoduchý trik vám ušetrí peniaze aj námahu.…

Toto mäso bude najlepšie na grilovanie. S tipom od môjho otca potešíte vašich hostí

3.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Bralnina). Čo grilovať? Je dôležité vždy si vybrať správne mäso a vedieť, ako ho správne pripraviť, aby ste…

Auto Trendy

Autá na celý život: Tieto značky vás nikdy nesklamú

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Chcete vozidlo, ktoré vás bude sprevádzať desaťročia? Skúsení mechanici odhalili, ktorým značkám môžete dôverovať aj po rokoch používania.

Dacia na vrchole: Nové auto každých 55 sekúnd, rumunský zázrak prepisuje históriu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Kedysi podceňovaná značka dnes valcuje európsky trh. Výrobný závod v Mioveni dosiahol magický míľnik 8 miliónov vyrobených áut a tempo výroby sa stále zrýchľuje. Čím…

Japonský dravec v novom šate prekvapí každého motoristu

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Obľúbené SUV značky Mazda sa chystá na svoju tretiu generáciu, ktorá vstúpi na trh v polovici budúceho roka. Nová CX-5 2026 prinesie nie len modernejší…

Chystá BMW prekvapenie? Neubauer hovorí o aute z vašich snov

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká automobilka naznačuje príchod výnimočného modelu, ktorý by mohol byť duchovným nástupcom legendárneho BMW M1. Fanúšikovia značky sa majú na čo tešiť.

Novinka na štyroch kolesách: Xiaomi SC01 spája výkon a dostupnosť

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky technologický gigant sa nebojí preraziť na automobilovom trhu s revolučným konceptom - malým, no výkonným elektrickým športiakom, ktorý rozhodne rozvíri vody medzi motoristickými nadšencami.

Dotkni sa neba: Objavte tajomstvá najvyššieho mrakodrapu Burj Khalifa

3.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že stojíte na streche budovy vysokej ako 5 Kamzíkov na sebe. Alebo že sa vyvážate výťahom rýchlosťou formuly 1, aby ste sa dostali…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov