Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Lepší chlieb v pekárni nekúpite. Ak pridáte túto prísadu do cesta, bude dlho vláčny a čerstvý

29.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/grafvision). Tento chlieb prekvapí nielen svojou chuťou, ale aj trvanlivosťou, ktorá býva u klasických chlebov márna. Jeho tajomstvo spočíva v nezjavnej prísade, ktorá mu...

29.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/grafvision).

Tento chlieb prekvapí nielen svojou chuťou, ale aj trvanlivosťou, ktorá býva u klasických chlebov márna. Jeho tajomstvo spočíva v nezjavnej prísade, ktorá mu dodáva jedinečný charakter. Čo robia zemiaky v chlebe? Pripravte si chlieb podľa týchto tipov a už vás nebudú lákať chleby kupované v obchode.

V čom spočíva tajomstvo zemiakového chleba?
Foto: shutterstock/grafvision

Zemiaky v chlebe? Táto myšlienka sa zdá byť prekvapujúca, ale v skutočnosti má dlhú históriu. V časoch nedostatku museli byť gazdinky kreatívne a zemiaky sa ukázali ako ideálny doplnok. Táto nezvyčajná prísada si rýchlo získala srdcia domácich pekárov a dodala chlebu nový charakter. Z jednoduchého riešenia sa zrodila tradícia, ktorá pretrvala celé generácie. Vďaka jeho jedinečným vlastnostiam je ťažké odolať pokušeniu domáceho pečenia. Keď ho spoznáte, určite si budete chcieť upiecť vlastný bochník.

Čo dodávajú zemiaky chlebu? Ostatné prídavné prísady sú v úzadí

Zemiaky v chlebe sú praktickou ingredienciou, ktorá významne ovplyvňuje kvalitu domáceho pečiva.

  • Udržujú chlieb dlho čerstvý, pretože prirodzene zadržiavajú vlhkosť, čím účinne zabraňujú jeho rýchlemu vysychaniu.
  • Ovplyvňujú aj štruktúru cesta, vďaka čomu je mäkšie a pružnejšie.
  • Výsledok? Chlieb sa ľahko krája a výborne chutí.
  • Zemiaky navyše obohacujú vôňu chleba a dodávajú mu jemný nádych, ktorý ho odlišuje od klasického pečiva.

Upečte ho raz a rýchlo sa stane neodmysliteľnou súčasťou vašich raňajok.

Z čoho sa vyrába zemiakový chlieb? Nevyžaduje veľa prísad

Tajomstvo chleba spočíva v správnom výbere zemiakov.

  • Najlepšie je použiť uvarené a dôkladne roztlačené zemiaky.
  • Najlepšou voľbou bude pyré z predchádzajúceho dňa. Jeho krémová konzistencia zaručí, že bochník bude dokonalý.

Potrebné ingrediencie:

  • 500 g pšeničnej múky,
  • 250 g varených zemiakov (pyré),
  • 5 g sušeného droždia,
  • čajová lyžička soli,
  • čajová lyžička cukru,
  • 250 ml vlažnej vody.
TIP! Aby mal zemiakový chlieb dokonalú štruktúru, uistite sa, že zemiaky sú pred pridaním do cesta úplne vychladnuté. Ak sú príliš teplé, môžu oslabiť účinok droždia, takže cesto nevykysne správne.
Foto: shutterstockú Phuangphet geissler

Kedy pridávať zemiaky do chleba? Krok za krokom k úspešnému pečeniu

Postup prípravy zemiakového chleba je jednoduchý a nevyžaduje si žiadne špeciálne zručnosti. Stačí len trochu trpezlivosti, aby vzniklo poddajné cesto, ktoré vás po upečení poteší svojou chuťou a vzhľadom. Nižšie nájdete presné pokyny, ktoré vás prevedú celým procesom.

  • Rozpustite droždie vo vlažnej vode s cukrom a potom ho zmiešajte s múkou, zemiakmi a soľou.
  • Zmes hnetieme 8 až 10 minút, kým sa nestane pružnou a hladkou.
  • Uhnetené cesto odložte prikryté na teplé miesto asi na hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  • Vytvarujte bochník alebo zmes preložte do obdĺžnikovej formy.
  • Pečte vo vyhriatej rúre pri 200 stupňoch 30 – 40 minút, kým kôrka nie je zlatistá.
TIP! Hotový chlieb si najlepšie vychutnáte s maslom a obľúbenou oblohou.
Foto: shutterstock.com/Dariia Belkina

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vezmem starý chlieb a zalejem ho. Po usmažení mám chutný dezert pre celú rodinu

Urobila som tieto buchty a zbláznila som sa. Mäkké ako obláčik a lepšie ako z pekárne


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ktorým látkam je lepšie sa v lete vyhnúť? Niektoré môžu zmeniť leto na nočnú moru

6.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Selenit). Vyzerá krásne, ale po hodine na slnku sa cítite ako v igelitke. Látka, ktorá mala byť ideálna na…

Toto je bežný problém v domovoch cestovateľov. Ako sa vyhnúť plošticiam a ako sa ich zbaviť, keď sa objavia?

06.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hit Stop Media). Ploštice posteľné sa do domácností dostávajú často nepozorovane – najmä po návrate z ciest. Tento sprievodca…

Jemná chuť, najlepšie do šalátov. Reguluje metabolizmus a trávenie, má veľa vitamínov

6.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tieningtyas Madjid). Vo svete rôznych druhov cibule je šalotka stále podceňovaná, hoci by mohla úspešne konkurovať svojej slávnejšej „sesternici“…

Vedci odhalili najviac kontaminovanú zeleninu. Slováci ju milujú

06.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nika-lit). Na čele najnovšej správy Environmental Working Group (EWG) o znečistení pesticídmi sa umiestnil špenát. Táto obľúbená a výživná…

Zásadná chyba pri večernej starostlivosti. Výsledok? Viac vrások pod očami

6.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/goodluz). Pokožka okolo očí je mimoriadne jemná a náročná oblasť tváre. Je oveľa tenšia ako pokožka na lícach alebo…

Auto Trendy

Planéta, ktorá ovláda svoju hviezdu: Prelomový objav astronómov

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmír nás neprestáva prekvapovať. Najnovší objav astronómov spôsobil skutočnú senzáciu vo vedeckom svete. Po prvýkrát bola spozorovaná planéta, ktorá ovplyvňuje správanie svojej hviezdy. Ide nielen…

Výfukový systém: Ako rozpoznať problémy a udržať vozidlo v kondícii

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - Výfukový systém vo vašom vozidle zohráva kľúčovú úlohu pri znižovaní emisií, hluku motora a odvádzaní škodlivých plynov od pasažierov. Jeho správna funkcia je nevyhnutná pre…

Ako správne umývať auto v samoobslužnej umyvárni? Najčastejšie chyby a správny postup

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - Samoobslužné autoumyvárne sú čoraz populárnejšie aj na Slovensku, pretože predstavujú ekonomickú a rýchlu možnosť starostlivosti o auto. Avšak, aby ste dosiahli dobré výsledky a nepoškodili…

Sú popoludňajšie zdriemnutia nebezpečné? Nové štúdie prinášajú prekvapivé zistenia

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - Zdriemnutia, ktoré sú často považované za spôsob rýchlej relaxácie a regenerácie počas dňa, môžu byť rizikové, ak sú časté, dlhé a vyskytujú sa v určitých…

Tragická smrť Dioga Jotu: Čo odhalilo vyšetrovanie?

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - Portugalský futbalista Diogo Jota, hráč Liverpoolu a reprezentant svojej krajiny, tragicky zahynul vo štvrtok pri dopravnej nehode v španielskej provincii Zamora. Spolu s ním prišiel…

Motocyklové pneumatiky: Aká je ich skutočná životnosť a od čoho závisí?

07.07.2025 Redakcia Auto trendy - Pri kúpe nového alebo jazdeného motocykla by ste nemali venovať pozornosť len jeho vzhľadu, počtu najazdených kilometrov, motoru či podvozku. Veľmi dôležitým faktorom pre vašu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov