Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Túto polievku jedia storoční obyvatelia modrej zóny. Je to tajomstvo ich dlhovekosti

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AnastasiaKopa) Mnohí z nás sa chcú dožiť krásneho veku – 100 rokov. Pri tejto snahe sa oplatí pozrieť sa, čo robia iní, ktorí si...

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AnastasiaKopa)

Mnohí z nás sa chcú dožiť krásneho veku – 100 rokov. Pri tejto snahe sa oplatí pozrieť sa, čo robia iní, ktorí si už môžu tento úspech odškrtnúť. Väčšina storočných ľudí žije v tzv. modrých zónach (blue zones), je ich päť a nachádzajú sa v rôznych krajinách, ale zvyčajne majú veľa spoločného, pokiaľ ide o stravovanie. Akú polievku často jedia talianski storoční obyvatelia?

Túto polievku jedia storoční obyvatelia modrej zóny. Je to tajomstvo ich dlhovekosti.
Foto: shutterstock/AnastasiaKopa

Modré zóny sa okrem iného nachádzajú v Taliansku. Sardínia je jedným z takýchto miest; na tomto ostrove nájdete množstvo miest a dedín, kde počet storočných a takmer storočných ľudí dosahuje až 30 % obyvateľstva. Aké je ich tajomstvo? Jedným z nich je ich strava, v ktorej hrá dôležitú úlohu polievka minestrone.

Strava seniorov – na čo je bohatá?

Strava seniorov na Sardínii aj v iných modrých zónach je bohatá najmä na zeleninu a ovocie. Storoční ľudia sa zvyčajne vyhýbajú konzumácii príliš veľkého množstva mäsa. Radšej jedia ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú dobré pre kardiovaskulárny systém, s ktorým má mnoho starších ľudí problémy. Okrem toho sa seniori neprejedajú – dôležité sú pravidelné intervaly medzi jedlami.

Dôležitú úlohu zohráva aj skutočnosť, že zelenina a ovocie sú často domáceho pôvodu. V jedálničku storočných ľudí nechýba med (ktorý sa spolu s cesnakom a cibuľou používa aj na liečbu nachladnutia), syr a olivový olej. Jedným z najobľúbenejších jedál, ktoré osloví mnohých, je polievka minestrone.

Polievka Minestrone – ingrediencie

Táto polievka sa skladá najmä z čerstvej zeleniny. Na prípravu minestrone potrebujeme:

  • 6 lyžíc olivového oleja,
  • 1 žltú cibuľu,
  • 2 veľké mrkvy,
  • 2 stonky zeleru,
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku,
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • 1 plechovka konzervovaných paradajok alebo 400 g čerstvých paradajok,
  • 1 veľký zemiak,
  • 2 lyžice nakrájaného feniklu,
  • štvrť lyžice petržlenovej vňate,
  • štvrť lyžice čerstvej bazalky,
  • 1 plechovka bielej fazule, prípadne bôbov,
  • 1 plechovka fazule pinto
  • pol plechovky cíceru,
  • 4 šálky zeleninového vývaru,
  • približne. 4 šálky vody,
  • 1 šálka cestovín, ak máte možnosť, oplatí sa použiť sardínsku fregolu, ak nie, môžu to byť orzo alebo iné cestoviny.

Pokrm podľa potreby dochuťte soľou a korením a na ozdobenie polievky použite nastrúhaný žltý syr (najlepšie parmezán) a štvrtky citróna.

Táto polievka sa skladá najmä z čerstvej zeleniny.
Foto: shutterstock/Victory Panchenko

Ako pripravujete polievku minestrone?

Na začiatku musíme nakrájať všetku zeleninu – cibuľu, mrkvu, zemiaky, cesnak, zeler a prípadne paradajky, ak používame čerstvé. Potom vo veľkom hrnci zohrejeme 3 lyžice olivového oleja a asi 5 minút na ňom opekáme cibuľu, mrkvu, zeler a paradajkový pretlak. Zeleninu smažte, kým nie je mäkká a pasta nezíska tehlovočervenú farbu.

Potom do hrnca pridajte fenikel a cesnak a smažte ich 2 minúty – je dôležité, aby sa nespálili. Potom pridajte paradajky, zemiaky, petržlenovú vňať, bazalku, fazuľu a cícer. Premiešajte a prilejte vývar a vodu. Zvýšte teplotu a priveďte do varu, keď sa polievka začne variť, znížte teplotu na strednú a varte 15 – 20 minút. Po tomto čase pridajte suché cestoviny, ak je polievka príliš hustá, môžete pridať pohár vody. Polievku varte na miernom ohni, kým cestoviny nezmäknú (v priemere 12 minút, ale závisí to od druhu použitých cestovín).

Polievku môžeme ozdobiť nastrúhaným parmezánom, petržlenovou vňaťou a citrónom. Krutóny sú tiež dobrou voľbou a s minestrone chutia výborne.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Unavilo horúce počasie vašu juku v záhrade? Nakŕmte ju týmto a za chvíľu bude opäť vo forme

5.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cristina Ohler). Juka vláknitá môže byť nádhernou okrasnou drevinou na pozemku, ak sa o ňu správne staráme. Často však…

Zaujímavejšia verzia klasických palaciniek. Zabudnite na pridávanie mlieka alebo cmaru

5.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MariaMaslova). Palacinky patria medzi obľúbené jedlo Slovákov. Niektorí ľudia majú radi len sladké verzie s ovocím a polevou, iní…

Tak rýchlo zohrejete vodu v bazéne a neminiete ani cent. Bude príjemná a čistá

05.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/TsElena). Mnoho ľudí si počas leta stavia záhradné bazény – ide o skvelú alternatívu na osvieženie počas horúceho dňa…

Dodajte do džbánu s vodou. Hydratuje lepšie ako limonáda a výborne chutí

05.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrii Spy_k). Keď sa slnko opiera do okien a telo sa potí, správna hydratácia je nevyhnutná. Voda s citrónom…

Dávate si v horúčave studenú sprchu? Ochladíte sa len naoko – vysvetľujeme, prečo

05.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ardelean Andreea). Studená sprcha počas horúcich dní sa môže javiť ako ideálny spôsob, ako schladiť telo. V skutočnosti však…

Auto Trendy

Mercedes šokuje: Luxusný MPV prekonáva SUV! Prejde 1000 km s dvoma nabíjaniami

06.07.2025 Redakcia Auto trendy - Mercedes-Benz odhaľuje prvé zábery prototypu svojho luxusného MPV. Nový model VLE sľubuje ponúknuť luxus limuzíny v priestrannejšom formáte a môže zmeniť trh ovládaný SUV vozidlami.

Na predaj je najdokonalejšia zbierka McLarenov na svete! Cena? 70 miliónov dolárov

6.7.2025 Redakcia Auto trendy - Unikátna kolekcia superšportových vozidiel McLaren hľadá nového majiteľa. Zbierka legendárneho Mansoura Ojjeha, ktorý stál za vzostupom značky McLaren, obsahuje najvzácnejšie modely v jedinečnej oranžovej farbe…

Bill Gates stavia prvú súkromnú jadrovú elektráreň v histórii

06.07.2025 Redakcia Auto trendy - Bill Gates, známy predovšetkým ako technologický vizionár, sa už roky angažuje v projektoch, ktoré majú potenciál zmeniť svet. Tentokrát sa jeho pozornosť sústredila na jadrovú…

Ako byť ohľaduplným vodičom na cestách?

06.07.2025, Redakcia Bezpečná jazda Ohľaduplnosť na cestách je základom bezpečnej a plynulej dopravy. Byť predvídateľným vodičom, dodržiavať pravidlá cestnej premávky a zachovať pokoj za volantom sú kľúčové prvky, ktoré môžu…

Stellantis: Veľký zvolávací program pre viac ako 600 000 dieselových vozidiel

06.07.2025, Redakcia Auto trendy Stellantis čelí ďalšiemu veľkému zvolávaciemu programu. Tentokrát ide o motory 1.5 BlueHDi, ktoré môžu trpieť predčasným opotrebovaním rozvodovej reťaze. Zasiahnutých je viac ako 600 000 vozidiel…

Prečo stewardky sedia na rukách počas štartu a pristátia?

06.07.2025, Redakcia Cestovateľské trendy Bezpečnosť v letectve je vždy na prvom mieste. Jednou z menej známych, no dôležitých procedúr je špecifická poloha, ktorú zaujíma palubný personál počas štartu a pristátia.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov