11.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Weyo).
Mnoho ľudí pripravuje husacie mäso na 11. novembra. Je to jedlo, ktoré očarí svojou chuťou, ak je správne pripravené. Dosiahnuť dokonale jemné a chrumkavé mäso nie je jednoduché, ale s trpezlivosťou a niekoľkými trikmi sa vám podarí pripraviť chutnú hus. Poradíme vám, ako na to.
Na 11. novembra na mnohých stoloch na Slovensku kraľuje husacie mäso. Ak si chceme vychutnať jeho jedinečnú chuť, mäkkosť a jemnosť mäsa, musíme vedieť, ako toto jedlo správne pripraviť. Našťastie existuje niekoľko jednoduchých trikov, ktoré nám to uľahčia. Poradíme vám, ako pripraviť dokonalé a mimoriadne chutné husacie mäso.
Ako pripraviť dokonale mäkké a jemné husacie mäso? Vyskúšajte tieto spôsoby
Pečené husacie mäso je tradičný pokrm, ktorý nepochybne poteší svojou chuťou. Musí sa však správne pripraviť, aby bolo mäso mäkké a zároveň jemné a aromatické.
- Kľúčom k tomu je pomalé pečenie husi pri nízkej teplote.
- Veľmi dôležité je tiež mäso vopred marinovať, aby sa obohatila jeho chuť a aby sa korenie úplne vsiaklo do pokrmu. Okrem základných korenín, medzi ktoré patrí soľ, tymián, korenie a majorán, sa oplatí obohatiť pokrm cesnakom, rozmarínom a jablkovou šťavou, ktoré dodajú mäsu jemnú sladkosť.
- Okrem toho musíme dbať aj na použitie kvalitných jabĺk. Je dôležité vybrať si správnu odrodu. V tomto prípade bude najlepšia jonagold alebo braeburn, pretože tieto odrody dobre znášajú pečenie a dodajú pokrmu dodatočnú kyslosť.
- Pri pečení husi nesmieme zabúdať ani na niekoľko jednoduchých trikov, vďaka ktorým bude chutiť skvele. V prvej fáze by sa stehná mali piecť niekoľko hodín pri teplote 120 stupňov Celzia, vďaka čomu mäso získa jemnú štruktúru. Potom nasleduje záverečné pečenie pri teplote 180 stupňov Celzia, ktoré sa postará o chrumkavú kožu husi.
Husacie stehná s jablkami recept – ako ich pripraviť?
Príprava chutného husacieho mäsa si vyžaduje trpezlivosť a precíznosť. Na prípravu tohto tradičného a pôsobivého pokrmu však vôbec nepotrebujeme veľa surovín.
Tu sú produkty, ktoré potrebujeme kúpiť:
- 2 husacie stehná (približne 1-1,2 kg)
- 2 jabĺk
- 1 pohár jablkovej šťavy
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička soli
- 2 vetvičky rozmarínu
- soľ a korenie
- sušený tymián
- sušená majoránka
Ako na to:
- Prvým krokom je umytie a osušenie stehien. Potrite ich soľou, korením, majoránom a tymianom. Okolo mäsa umiestnite strúčiky cesnaku a dajte na niekoľko hodín do chladničky.
- Po uplynutí tejto doby nalejte jablkovú šťavu do hlbokého prkáča a vložte stehná kožou nadol. Pekáč prikryte a vložte do rúry vyhriatej na 120 stupňov Celzia.
- Husu pečte pri tejto teplote 2 hodiny.
- Potom husacie stehná otočte kožou nahor, do každého zapichnite vetvičku rozmarínu a pečte ďalších 1,5 hodiny.
- Po tomto čase zvýšte teplotu na 180 stupňov Celzia, odstráňte pokrievku z pekáča a pridajte jablká prekrojené na polovicu.
- Pokračujte v pečení ďalšiu polhodinu, kým kôrka nezhnedne.
Ako môžete tento pokrm urobiť zaujímavejším?
Pečené husacie stehná sú tradičným jedlom, ktoré sa často objavuje v mnohých domácnostiach 11. novembra. Napriek tomu, že ide o tradičné jedlo, oplatí sa s ním trochu experimentovať a pridať iné koreniny alebo prísady, aby ste prekvapili svoju domácnosť novou chuťou husi.
- Do marinády môžete napríklad pridať trochu medu. Ten zvýrazní chuť jabĺk a rozmarínu a dodá mäsu miernu karamelizáciu.
- Na druhej strane, ak dávate prednosť bylinkovým príchutiam, vymeňte rozmarín napríklad za saturejku alebo šalviu, bylinky, ktoré sa k husaciemu mäsu hodia.
- Do marinády môžete pridať aj trochu jablčného octu, ktorý dodá mäsu kyslosť a zjemní ho.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vzala som kurča a jednu fľašu. Mäso bolo také šťavnaté, že už ho nikdy neurobím inak
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.