Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Sú škoricové rolky tvrdé a nie veľmi škoricové? Skontrolujte, či nerobíte tieto chyby

1.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/alina_danilova). Keď pristanú v rúre, rýchlo naplnia byt škoricovou vôňou. Čoskoro prilákajú k stolu aj toho najnáročnejšieho jedáka a prekvapia svojou chuťou a štruktúrou....

1.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/alina_danilova).

Keď pristanú v rúre, rýchlo naplnia byt škoricovou vôňou. Čoskoro prilákajú k stolu aj toho najnáročnejšieho jedáka a prekvapia svojou chuťou a štruktúrou. Niekedy však vyjdú tvrdé a nie veľmi škoricové. Čo môžete urobiť, aby boli škoricové rolky nadýchané? Skontrolujte, či nerobíte tieto jednoduché chyby.

Sú škoricové rolky tvrdé a nie veľmi škoricové? Skontrolujte, či nerobíte tieto chyby.
Foto: shutterstock/alina_danilova

S príchodom jesene sa škoricové koláče stávajú povinnou súčasťou jedálneho lístka každého fanúšika pečenia. Nenáročný recept láka aj tých najmenej zdatných v kuchynských bitkách, zatiaľ čo škoricová chuť dokáže nadchnúť chuťové poháriky aj toho najväčšieho gurmána. Treba si však dávať pozor – aby ste nezničili ich štruktúru a vôňu.

Rýchle škoricové rolky – recept. Potešia svojou chuťou

Kanelbulle – ako sa škoricová rolka (škoricové osie hniezdo) nazýva vo Švédsku, odkiaľ pochádza. Prvýkrát prekvapila svojou chuťou pravdepodobne v roku 1920, keď sa zvýšila dostupnosť surovín potrebných na jej výrobu: cukru, masla, múky a škorice. Čoskoro sa v Škandinávii stala národným koláčom – a hoci sa do Európy dostala pomerne neskoro, rýchlo si získala chuťové bunky a čoskoro sa stala povinným jesenným dezertom.

Škoricové rolky vás prekvapia nekomplikovaným receptom

Na ich prípravu budete potrebovať:

  • 2 a 1/2 šálky pšeničnej múky,
  • 30 g droždia plus 1 čajová lyžička cukru,
  • 3 lyžice cukru,
  • 2 vajcia,
  • 80 g masla,
  • 250 ml mlieka,
  • štipka soli,
  • 60 g masla,
  • 3 lyžice práškového cukru,
  • vrchovatá polievková lyžica škorice.
škoricové slimáky_kysnuté cesto_koláče
S príchodom jesene sa škoricové koláče stávajú povinnou súčasťou jedálneho lístka každého fanúšika pečenia.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Spôsob prípravy:

  • V miske zmiešajte droždie s lyžičkou cukru a mliekom. Odložte na niekoľko minút.
  • Rozpustite maslo a zohrejte mlieko. Do veľkej misy nasypte múku.
  • Vyšľahajte dva žĺtky s 3 lyžicami cukru.
  • Do múky pridajte kvások, rozšľahané žĺtky, mlieko a štipku soli. Ručne vymiesime a postupne prilievame maslo. Hotové cesto by sa malo odlepovať od ruky.
  • Cesto prikryte čistou utierkou a odložte aspoň na 40 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  • Čas na škoricovú náplň. Rozpustite maslo a nechajte ho vychladnúť. V miske zmiešajte cukor a škoricu.
  • Vykysnuté cesto rozvaľkajte na veľký obdĺžnik. Potrite ho maslom a posypte škoricou zmiešanou s cukrom. Roládu zrolujeme.
  • Roládu nakrájajte na 1,5 cm kúsky. Odložíme na 15 minút nech nakysnú. Pečieme približne 20 minút pri teplote 170 °C.

Ak chcete, aby škoricové rožky mali lahodnú chuť a štruktúru, oplatí sa pri ich príprave venovať pozornosť detailom – a zároveň sa vyvarovať jednoduchých chýb, ktoré môžu v priebehu chvíle zničiť náročnú prácu.

Prečo sú škoricové rolky tvrdé? Zistite, či ste urobili túto chybu


Aby boli škoricové rolky po upečení nádherne mäkké, potrebujú čas na vykysnutie. Preto sa neoplatí ponáhľať. Keď sú už v rúre, oplatí sa ich pozorne sledovať. Ak sa kysnuté cesto udržiava pri príliš vysokej teplote, bude suché a tmavé a na jeho povrchu sa objaví hrubá koža. Navyše nerastie – namiesto toho „stuhne“, vytvorí sa hrudka a zvonka príliš zhnedne.

Dôležitá môže byť aj nádoba, v ktorej sa budú škoricové rolky pripravovať. Škoricové rolky totiž potrebujú mať okolo seba určitý priestor, aby mohli počas pečenia vykysnúť. Ak ich vložíte do príliš malej formy alebo plechu, budú vyskakovať – nebudú síce vyzerať dokonale, ale aj tak môžu chutiť výborne.

Keď škoricové rolky vyberieme z rúry, musia chvíľu odpočívať, kým sa ozdobia polevou (pretože takto sa zvyčajne zdobia). Ani dokonale pripravená hustá poleva totiž nebude pôsobiť dobre, ak sa nanesie na ešte teplý koláč. Škoricové kysnuté koláče by sa preto mali zdobiť približne 20 – 25 minút po vytiahnutí z rúry. Podobné pravidlo platí aj pre nanášanie smotanového krému na škoricové rolky. Tento postup sa bude oveľa ľahšie vykonávať, keď koláče už nebudú také teplé.

@cooklikeamother

Truly the best you’ll taste. World’s Best Cinnamon Rolls recipe on my website now! 🔗 in bio #cinnamonroll #cinnamonrolls #cinnamonrollrecipe #bakingvideos #cookingvideos #breakfastideas

♬ Intergalactic Janet – Ley Soul

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pridávajte namiesto jabĺk do lievancov. Lievance vás prekvapia svojou chuťou

Na narodeniny svojho svokra som upiekla hruškovú tortu s drobenkou. Hostia povedali, že bola lepšia ako „klasika“


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Dve lyžice na panvicu a stane sa zázrak. Mäso bude mäkké ako maslo.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kalashnikov Dmitrii). Tvrdé, suché, gumové mäso? Ak vám to znie povedome, máme pre vás riešenie. Nech už pripravujete guláš…

Čomu sa treba vyhnúť v letnom make-upe? Najčastejšie chyby, ktoré robia Slovenky

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). V lete chce väčšina z nás vyzerať prirodzene, sviežo a žiarivo. Bohužiaľ, vysoké teploty a intenzívne vystavenie slnku…

Mrazená zelenina je poklad pre chudnutie! Odborníci odhaľujú, ktoré druhy musíte mať doma

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael). Nemáte čas na pravidelné nákupy čerstvej zeleniny? Dietetici prinášajú skvelú správu - mrazené alternatívy si zachovávajú takmer…

Pred pečením zemiaky namočte. Hranolky budú chrumkavé zvonku a jemné vo vnútri.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/marta_dabrowska). Chrumkavá kôrka, maslová stredná časť - znie to ako sen? Aj hranolky z rúry môžu byť také. Čo…

Zázračná ingrediencia, ktorá premení vaše panely na lesklé zrkadlo

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: tiktok.com/carolina.mccauley). Zabudnite na drahé čistiace prostriedky! Tento bežný kuchynský pomocník vráti vašim podlahám dokonalý lesk bez šmúh a námahy.…

Auto Trendy

Mazda CX-5: Prichádza nová generácia obľúbeného SUV

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Mazda CX-5 je už od svojho uvedenia na trh jedným z najdôležitejších modelov značky Mazda. Od roku 2013, kedy debutovala prvá generácia, si tento model…

Renault Duster šokuje cenami: V Austrálii je lacnejší ako Dacia u nás

3.07.2025 Redakcia Auto trendy - Francúzska automobilka Renault prekvapila automobilový svet uvedením modelu Duster na austrálsky trh s cenami, ktoré sú výrazne atraktívnejšie ako tie, za ktoré sa predáva Dacia…

Efekt zebry: Ako slnko a tieň ovplyvňujú vašu jazdu

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Počas celého roka sa vodiči stretávajú s rôznymi prírodnými javmi, ktoré môžu sťažiť jazdu. Jedným z menej známych, ale nebezpečných javov je tzv. efekt zebry,…

Dacia Duster: Cenovo dostupné SUV, ktoré si získalo srdcia zákazníkov

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Dacia Duster je jedným z najobľúbenejších SUV na trhu. Jej popularita neustále rastie, pretože ponúka kombináciu nízkej ceny, priestrannosti, praktickosti a atraktívneho dizajnu. Navyše, zákazníci…

Peralta S: Futuristické Maserati inšpirované vesmírnou loďou

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Peralta S, jedinečný automobil s dizajnom pripomínajúcim UFO, je poctou legendárnemu Maserati Boomerang z roku 1972. Tento futuristický model, navrhnutý Fabriziom Giugiarom, synom slávneho dizajnéra…

Unikátne objavy v Amazonskom pralese: Sedem gigantických urn odhalilo tajomstvá minulosti

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - V brazílskej časti Amazonského pralesa došlo k výnimočnému objavu. Sedem obrovských urn, ukrytých pod povrchom zeme, odhalilo fascinujúce detaily o pohrebných rituáloch predkolumbovských kultúr. Archeológovia…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov