Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy,

Pred vyprážaním urobte jednu vec. Olej nebude striekať po celej kuchyni

01.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Slatan). Plánujete pripraviť chutné jedlo, tak vyberiete panvicu a zapnete sporák. Bohužiaľ, váš priestor sa rýchlo zmení na bojisko – to všetko kvôli prskaniu...

01.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Slatan).

Plánujete pripraviť chutné jedlo, tak vyberiete panvicu a zapnete sporák. Bohužiaľ, váš priestor sa rýchlo zmení na bojisko – to všetko kvôli prskaniu oleja na všetky strany. Ako sa tomu vyhnúť? Poznať jednoduchý trik uľahčí prácu každej kuchárke.

Prečo tuk pri vyprážaní prská? Ako zabrániť prskaniu oleja pri vyprážaní?
Foto: shutterstock/Slatan

Ako vyprážať bez neporiadku?

Niektoré jedlá vyžadujú varenie na panvici a horúcom tuku. Žiaľ, akýkoľvek prešľap v kuchyni nebude mať za následok len zašpinenie celého okolia sporáka. Usadená mastnota sa ťažko odstraňuje, no môže aj natrvalo zašpiniť oblečenie. Zahriaty olej môže tiež spôsobiť bolestivé popáleniny. Ako sa tomu vyhnúť? Potrebujete správnu prípravu a znalosť jedného triku.

Stačí chvíľka nepozornosti. Prečo olej pri vyprážaní prská?

Dôvod tohto stavu vecí je veľmi jednoduchý.

  • Voda je vinníkom kuchynského chaosu. Pri kontakte s tukom a vplyvom vysokej teploty sa mení na dosť výbušnú zmes.

Stačí malé množstvo vlhkosti, ktorá po umytí a nedostatočnom vysušení zostane na povrchu panvice. Niekedy sa objaví v miske s jedlom, ktoré nebolo pred vyprážaním dôkladne vysušené. To platí najmä pre mäso a zeleninu. Pri kontakte s tukom a vplyvom vysokej teploty sa mení na dosť výbušnú zmes.

Čo robiť, aby olej neprskal? Nie každý pozná tento patent

Tesne predtým, ako plánujete pracovať v kuchyni, dôkladne utrite povrch panvice papierovou utierkou. Aby ste sa uistili, že vlhkosť nebude spôsobovať problémy po spustení sporáka, použite jeden z dvoch trikov na varenie, ktoré nie sú zrejmé.

  • Plochú lyžičku soli rovnomerne rozsypte po celej panvici, potom nalejte olej a zohrejte. Soľ absorbuje vodu, takže tuk nebude striekať po celej kuchyni.

Podobne bude fungovať aj obyčajný ocot.

  • Namočte vatový tampón s trochou octu a utrite povrch panvice. Použitie len malého mnoťstva octu znamená, že neovplyvní chuť vyprážaných jedál.

Podobné tipy a triky predviedla na TikToku aj používateľka @pepper.ph.

  • Vo svojom videu vypráža tofu, mäso a ryby vo väčšom množstve oleja a zdôrazňuje, že kľúčom je potraviny pred vyprážaním dôkladne osušiť servítkou alebo ich nechať „preschnúť,“ ako v prípade bôčika, ktorý predtým varila a potom vyprážala.
  • Ďalším trikom je obaliť mäso v škrobe, ale dobre poslúži aj múka.
  • Posledný, a pre mnohých zábavný tip, je použiť ochranný štít a modliť sa.

Užívatelia boli týmto videom nielen nadšení, ale aj pobavení.

@pepper.ph Hot oil + water = oil fireworks. 🧨 Here's how to stop oil from exploding all over ur face. #PepperPh #tip #cooking #frying ♬ Suns – BCD Studio Luv.res(程昭瑜)

„Na Filipínach. Moja rodina dáva soľ do oleja a zníži prskanie oleja, najmä ak vyprážate ryby!“

„Som presne posledný typ“

„Pridajte soľ do oleja, zaručene funguje“

„Ten posledný tip je najlepší“

– čítame v komentároch pod videom, ktoré má cez 354-tisíc zhliadnutí.

Mnohí z nás inštinktívne zakryjú prskajúci olej prikrývkou, čo na prvý pohľad vyzerá ako pod kontrolou. Po jej odstránení sa však situácia zhorší.
Foto: shutterstock/Nattawit Khomsanit

Vyhnite sa tejto bežnej chybe

Mnohí z nás inštinktívne siahajú po prikrývke, keď vidíme prskajúci olej. Zdá sa, že situácia je pod kontrolou, pretože mastnota sa nešíri po stenách a nábytku.

Bohužiaľ, akonáhle odstránite prikrývku, bude to len horšie.

  • Voda vyparujúca sa z panvice sa bude usadzovať na vnútri prikrývky. Keď ju zdvihneme, okamžite začne kvapkať na povrch rozohriatej panvice, čo povedie k ešte väčšiemu prskaniu tuku a veľkému množstvu pary.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Marinovanie mäsa týmto spôsobom? Je to obrovská chyba. Venujte pozornosť tomuto detailu

Ako často by ste mali umývačku umývať? Závisí to od oblasti, ktorá potrebuje čistenie


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zmierňuje reumatické bolesti a pomáha znižovať krvný tlak. Pite najlepšie nalačno

11.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/goffkein.pro). Je to rastlina známa už po stáročia a široko používaná v kuchyni aj v ľudovom liečiteľstve. Semená horčice…

Nalejte do kvetináčov so sirôtkami. Susedia vám budú závidieť kvety

11.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Uskarp). Sirôtky sú pôvabné kvitnúce rastliny, ktoré zdobia naše záhrady a balkóny. Tak ako všetky rastliny, aj sirôtky potrebujú…

Dávate si ho zakaždým do vývaru? Je to priama cesta k zdravotným problémom

11.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar). Kráľ slovenských polievok - ako ho mnohí nazývajú - sa s príchodom nedele systematicky dostáva na stoly mnohých…

Kedy osoliť vodu na cestoviny? „Taliansky priateľ omdlel, keď sa dozvedel, čo robím“

11.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mehmet Cetin). Na prvý pohľad sa zdá, že varenie cestovín je jednou z najtriviálnejších úloh v kuchyni. Jednoduchšie je…

Ako čistíte čerstvé huby? Nemusíte sa trápiť. Nasypte ich do misky s vodou a piesok sa sám usadí

11.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Ako čistíte čerstvé huby? Praskajúce zrnká piesku v zuboch môžu pokaziť akýkoľvek pokrm. Existujú však osvedčené spôsoby,…

Auto Trendy

Škoda Enyaq RS Race ako rallye vozidlo

11.10.2024 Redakcia Auto trendy - Škoda Motorsport predstavila úplne nový koncept pretekárskeho elektromobilu, ktorý sa inšpiroval a využil technológie svojho vozidla Rally2 pre majstrovstvá sveta v rallye.

Oficiálne predstavenie prototypov Mercedes VAN.EA (2024)

11.10.2024 Redakcia Auto trendy - Kam smeruje budúcnosť modelov Vito, triedy V, EQV a ďalších? So systémom VAN.EA realizuje spoločnosť Mercedes-Benz Vans ďalšiu etapu svojej stratégie elektrifikácie. Od roku 2026…

Volkswagen Tayron je pripravený. Nové SUV má 885-litrový kufor a naftový motor

11.10.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen Tayron vznikol, pretože zákazníci nevedeli, čo dokáže Tiguan. O sedemmiestnej verzii Allspace nepočuli, a tak niekto vo Wolfsburgu prišiel s nápadom vytvoriť úplne nový…

Alfa Romeo 2025: Všetky pripravované nové modely

11.10.2024 Redakcia Auto trendy - V roku 2025 bude mať premiéru nová Alfa Romeo Stelvio, založená na veľkej platforme STLA. Facelift čaká aj model Tonale.

Dacia predstavila Bigstera, staršieho brata modelu Duster. SUV sa bude vyrábať aj v Pitesti - VIDEO

11.10.2024 Redakcia Auto trendy - Dacia rozširuje svoju ponuku vozidiel oficiálnym uvedením modelu Bigster, plnohodnotného SUV, ktoré predstavuje dôležitý krok v stratégii značky.

Oficiálna premiéra faceliftu Rolls-Royce Ghost s osvieženým dizajnom a novými technológiami

11.10.2024 Redakcia Auto trendy - Rolls-Royce zverejnil prvé oficiálne informácie a fotografie o modernizovanom modeli Ghost. Luxusná limuzína s ňou získa nový vzhľad a množstvo nových technológií.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov