Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Pirohy s touto plnkou zvíťazia nad ruskými a inými pirohami. V hlavnej úlohe zemiaky a niečo iné

4.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Magdanatka). Slováci milujú všetky druhy pirohov a je ťažké nájsť niekoho, kto by ich nemal rád. Nie všetky sa dajú obľubiť, pretože chute sú...

4.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Magdanatka).

Slováci milujú všetky druhy pirohov a je ťažké nájsť niekoho, kto by ich nemal rád. Nie všetky sa dajú obľubiť, pretože chute sú rôzne, ale recept na pirohy, ktorý vám dnes predstavíme, sa bude páčiť všetkým milovníkom domácich chutí. Nebudú to pirohy na ruský spôsob ani mäsové pirohy. Budú to pirohy dva v jednom. Nepoznám lepší recept na plnku.

Recept na pirohy nie je jeden nemenný recept a v každej domácnosti sa pripravujú inak
Foto: shutterstock/Magdanatka

Recept na pirohy nie je jeden nemenný recept a v každej domácnosti sa pripravujú inak. Stavím sa však, že málokto počul o pirohoch s plnkou zo strúhaných zemiakov. Áno, počuli ste správne, zemiakové pirohy nie sú len ruské pirohy, tieto sú úplne jedinečné a prekvapia každého. Plnka je jemná, takmer maslová, chutí lahodne vďaka vynikajúcim prílohám a pirohy plnené strúhanými zemiakmi sa hneď od začiatku stanú vašimi obľúbenými.

Pirohy dva v jednom. Lepšie nenájdete v žiadnej reštaurácii


Ingrediencie:

  • cca 1 kg múčnych zemiakov,
  • 150 g surovej údenej slaniny,
  • 1 väčšia cibuľa,
  • 2 malé strúčiky cesnaku
  • hrsť sušených húb alebo 250 g šampiňónov,
  • soľ, korenie, trochu muškátového orieška, štipka majoránky (nepovinné).


Cesto na pirohy:

  • 500 g pšeničnej múky, najlepšie typu 500,
  • 250 ml mierne ochladenej vriacej vody,
  • rovná čajová lyžička soli, najlepšie jemnej,
  • polievková lyžica masla.
Plnka je jemná, takmer maslová, chutí lahodne vďaka vynikajúcim prílohám
Foto: shutterstock/New Africa

Pirohy so zemiakmi a slaninou – ako ich pripraviť:

  1. Príprava týchto jedinečných pirohov samozrejme začína plnkou, pretože jej príprava trvá najdlhšie. Sušené huby si rozdrvte v rukách a namočte ich do vody, aby zmäkli. Potom ich uvarte v osolenej vode do mäkka; je dobré variť ich s bobkovým listom.
  2. Zemiaky ošúpeme a očistíme. Nastrúhajte ich najemno rovnakým spôsobom, ako ich strúhate na zemiakové placky. Prípadne ich zomeľte v kuchynskom robote.
  3. Nastrúhané zemiaky dôkladne zbavte prebytočnej vody a vodu zo zemiakov nalejte do misy. Počkajte, kým sa zrazí škrob. Potom vodu opatrne odlejte a škrob pridajte k zemiakom.
  4. Slaninu nakrájajte na kocky, cibuľu nakrájajte podobným spôsobom. Slaninu rozpustite na suchej panvici a keď sa mierne opečie, pridajte cibuľu. V prípade potreby pridajte trochu masti. Keď cibuľa zosklovatie, pridajte uvarené huby a za občasného miešania ich 2-3 minúty orestujte.
  5. Zmiešajte všetky prísady na plnku, podľa chuti okoreňte a premiešajte. Ak je plnka príliš riedka, pridajte lyžicu zemiakovej múky.
  6. Postarajte sa o cesto. Múku preosejte na dosku na pečenie. Zmiešajte horúcu vodu so soľou a maslom a pridajte ju k múke. Začnite miesiť, ale najprv cesto premiešajte lyžicou, aby ste sa nepopálili. Cesto hnetieme, kým nie je hladké a pružné.
  7. Cesto rozdeľte na niekoľko častí a každú časť rozvaľkajte, ale nie príliš tenko, malo by byť hrubé asi 1,5 až 2 mm. Potom z cesta vykrojte kolieska a do stredu každého kolieska dajte časť náplne – ale nedávajte jej príliš veľa, aby sa pirohy ľahko lepili.
  8. Hotové pirohy hádžeme do vriacej osolenej vody. Nezabudnite, že voda by nemala silno bublať, mala by sa len „mihotať“. Varte približne 4 – 5 minút od chvíle, keď vyplávajú na hladinu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Môj starý otec jedol len takéto pirohy. Pochádzal z pohraničia a pridával túto prísadu

Pirohy s čučoriedkami sú vedľa toho nič. Mäkké a ľahké a naplnené až po okraj


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Cesto „3 šálky“ zvládne upiec aj amatér. Upečte ho raz a recept si zapamätáte na celý život.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sergii Koval). Nemáte kuchynskú váhu? Nevadí. Overený recept na jogurtový koláč vám umožní odmerať ingrediencie bežným pohárom. Je to…

Nakrájala som a namarínovala ako steak. Hostia neverili, čo som dala na gril.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JeniFoto). Čo vegetariánskeho na grilovanie? Hostí môžete prekvapiť nielen klasickou zeleninou. Čoraz častejšie siahame po netradičných ingredienciách, ktoré na…

Pôsobia ako balzam na srdce a šťava čistí organizmus. Najlepšie ovocie pre seniorov

Čerešne. Ovocie, ktoré pripomína leto. Sladké, pevné a šťavnaté, potešia svojou chuťou a lákavým vzhľadom. Ich ďalšou výhodou je vysoká výživná hodnota a priaznivý vplyv…

Spôsob prípravy krémových miešaných vajec. Tento spôsob je najlepší.

30.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/siamionau pavel). Miešané vajcia sú veľmi obľúbené jedlo, ktoré najčastejšie jeme na raňajky. Príprava sa nezdá byť zložitá. Je…

Spomienky na detstvo. Moja stará mama z nich robila džem. Je taký dobrý, že ho v zime jem lyžičkou z pohára

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Leto je ideálny čas na prípravu niečoho chutného na zimné dni. Egrešový džem je ideálny spôsob, ako…

Auto Trendy

Čierny prach na diskoch? Zistite, kedy sa treba obávať

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Brzdový prach je častý jav na diskoch áut, ale málokto z vodičov presne rozumie, co znamená a kedy sa stáva problematickým. Objavuje sa ako jemný…

Mechanici odhaľujú pravdu: Výrobcovia áut sa proti nám sprisahali!

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Až 72 percent mechanikov nemá pochybnosti o tom, že výrobcovia automobilov im úmyselne sťažujú prácu pri novších vozidlách. Takéto údaje pochádzajú z prieskumu medzi majiteľmi…

Vulcan Point Island: Najkomplikovanejší geografický systém na Zemi

2.7.2025 Redakcia Auto trendy Viete o tomto ostrove, ktorý sa nachádza vnútri jazera, ktoré sa nachádza vnútri iného ostrova, ktorý je sám obklopený iným jazerom? Môže to znieť neuveriteľne, ale…

Kedy vyhodiť prilbu? Toto vás môže stáť život

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Každý rok sa registruje stoviek nových motocyklov, skútrov a mopedov. Pridajme k tomu bicykle, kolobežky, lyžiarske vybavenie a každú aktivitu, ktorá vyžaduje nosenie prilby. Obrovské…

Tesla Robotaxi používa špeciálne upravený Model Y, nie sériové autá

1.7.2025 Redakcia Auto trendy - Tesla nedávno spustila službu Robotaxi, ktorá umožňuje cestovanie v autonómnom vozidle namiesto tradičného taxi. Hoci Elon Musk tvrdí, že používajú sériové Model Y, realita je…

Rozjazd do kopca? Toto musí vedieť každý vodič!

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Pre mnohých vodičov je rozjazd do kopca nevyhnutné zlo. Je to desivý, ale často nevyhnutný manéver na našich kopcovitých cestách. Či už ste začiatočník alebo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov