Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Nakrájajte na tenko šupku. Domáci prestanú nariekať nad zemiakmi

1.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga Miltsova). Viete si predstaviť večeru bez zemiakov? Ich absencia v našej kuchyni v zásade nie je hriechom, ale tieto chutné hľuzy jednoducho sú...

1.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga Miltsova).

Viete si predstaviť večeru bez zemiakov? Ich absencia v našej kuchyni v zásade nie je hriechom, ale tieto chutné hľuzy jednoducho sú samozrejmosťou. Hoci ich môžeme pripraviť na stovky či dokonca tisíce spôsobov, pre spestrenie stojí za to vyskúšať nápad zo severu Európy. Zemiaky Hasselback, ako sa im hovorí, sú kombináciou známych čipsov s krémovou dužinou v zaujímavej forme. Ak ste ich doteraz nemali možnosť vyskúšať, oplatí sa napraviť kulinárske nedostatky: pripraviť ich je jednoduché ako kus torty a kto vie, či sa nestanú trvalou súčasťou vášho jedálneho lístka? Ako pripraviť zemiaky Hasselback? Poďme to zistiť.

Príprava zemiakov Hasselback je jednoduchá, potrebujete len trochu trpezlivosti.
Foto: shutterstock/Olga Miltsova

Odkiaľ pochádzajú zemiaky Hasselback?

Hoci sa môže zdať, že Slováci vedia o zemiakoch všetko, ukazuje sa, že sa môžeme veľa naučiť z kulinárskych kultúr rôznych národností. Švédi podávajú svoju vlastnú pochúťku, zemiaky Hasselback, ktoré si pred niekoľkými rokmi získali srdcia ľudí túžiacich po nových chuťových výzvach. Recept na takto podávanú zeleninu je starý viac ako 200 rokov a ako vidno, záujem o ňu neutícha, čo možno vidieť na najrôznejších foodblogoch. Aké je tajomstvo zemiakov Hasselback? Predovšetkým ich tvar, pretože sa musia krájať presne: čím tenšie, tým lepšie! Potom získate takmer dokonalú kombináciu chrumkavých a chutných čipsov s krémovou zemiakovou dužinou.

Ako vyzerajú zemiaky Hasselback?

Na prípravu zemiakov Hasselback najlepšie s hodia múčnaté zemiaky.
Foto: shutterstock/Val_R

Príprava zemiakov Hasselback nie je zložitá, ale musíte si dať pozor na jeden detail – na rezy. Je už známe, že čím tenšie sú urobené, tým lepšie, ale musíte si dať pozor aj na to, aby ste hľuzy nerozkrojili až na doraz, pretože nedostanete požadovaný efekt. Samozrejme, dá sa to urobiť s chirurgickou presnosťou, ale stojí za to poznať triky na túto úlohu a známe sú minimálne dva. Prvým je využitie paličiek: jednoducho ich položte rovnobežne na obe strany zemiaka a nakrájajte. Niektorí ľudia odporúčajú ako náhradu siahnuť po veľkej drevenej lyžičke: zemiak musíte položiť do jej stredu a hrany zabránia tomu, aby sa zelenina prekrojila celá. Samozrejme, nezabudnite na nôž: musí byť veľmi ostrý.

Ako pripraviť zemiaky Hasselback?

Zemiaky Hasselback môžete obohatiť o rôzne majonézové omáčky alebo syr, prípadne pridať vyprážanú alebo pečenú slaninu.
Foto: shutterstock/Vladislav Radchenko

Skôr ako sa pustíte do prípravy zemiakov Hasselback, je vhodné pripraviť si ingrediencie. Našťastie je ich zoznam veľmi krátky. Budete potrebovať:

  • zemiaky (najlepšie múčnaté),
  • olej,
  • rozmarín (sušený alebo čerstvý),
  • soľ a korenie.

Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia, medzitým dôkladne umyte zemiaky, neošúpte ich, ale nakrájajte. Pripravené hľuzy zalejte olejom alebo ich potrite štetcom. Nakoniec ich okoreňte a vložte do rúry alebo na plech. Najskôr pečte zakryté 40 minút, po uplynutí tohto času odstráňte pokrievku alebo fóliu a pečte ešte 20 minút. Po tomto čase sú zemiaky Hasselback hotové.

S čím by sa mali podávať zemiaky Hasselback?

Jednoduchosť receptu na zemiaky Hasselback nám umožňuje použiť ich takmer na neobmedzené spôsoby. Môžu sa podávať buď samostatne, alebo ako príloha. Ak uprednostňujete prvú možnosť, môžete jedlo obohatiť o rôzne majonézové omáčky alebo syr, prípadne pridať vyprážanú alebo pečenú slaninu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Podávali mi to na svadbe. Nikdy v živote som nemala také jemné hovädzie mäso – viem, ako ho pripraviť

Tieto hranolky sú lepšie ako zemiakové. Sú chrumkavé vďaka nezvyčajnému obalu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nazbierajte pod plotom a uvarte. Očistite svoje telo od toxínov a urýchlite chudnutie

28.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Veronika Zelenina). Na jar sa oplatí využiť blahodarné účinky prírody a pri prechádzke alebo v záhrade si nazbierať určitú…

Sivé, ale trendové. Vďaka týmto trom účesom nikto neuhádne, koľko máte rokov.

28.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kunlathida6242). Aký účes na šedivé vlasy? Ak vás už nebaví farbiť si vlasy, tu sú tri účesy, ktoré omladia…

Chcete zamraziť špargľu? Zapamätajte si toto pravidlo, inak bude nechutná

28.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BarracudaDesigns). Na čerstvú špargľu sa tešíme celý rok, bohužiaľ, nie je možné sa jej nasýtiť. Vtedy sa zrodí myšlienka…

Trochu dajte do cesta a zvyšok naneste na tvár. Vaša pleť bude hladká a žiarivá a škvrny zmiznú

28.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rustle). Domáce metódy starostlivosti o pleť sú čoraz populárnejšie. Preto sa oplatí zoznámiť sa s jednoduchou a lacnou metódou,…

Nechajte dávkovač a pozorujte. „Test dávkovača“ vám o vašej rodine prezradí viac, ako vám dokážu povedať slová

28.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alena Matrosova). Každodenné domáce práce môžu byť ohromujúce, najmä ak ležia na pleciach jednej osoby. „Test dávkovača“ populárny na…

Auto Trendy

Elektromobily na vzostupe? Realita v Belgicku a Holandsku odhaľuje celkom iný príbeh

29.4.2025 Redakcia Auto trendy - Politici a nadšenci elektromobility nám roky tvrdili, že ľudia na elektrické autá prejdú sami a s radosťou. Skutočnosť však hovorí jasne – bez dotácií, príkazov…

Nová éra predaja áut alebo ďalší marketingový výstrel do tmy?

29.4.2025 Redakcia Auto trendy - Máte pocit, že vás pri kúpe auta predajca až príliš presviedča? Čo ak by vás namiesto neho vítal usmievavý robot, ktorý by vám odprezentoval auto…

Najväčší lodný gigant na svete: BYD prináša revolúciu v preprave áut

29.4.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky gigant BYD opäť šokuje svet! Predstavili najväčší transportér áut na svete – BYD Shenzhen, ktorý dokáže prepraviť neuveriteľných 9200 vozidiel naraz. Tento kolos s…

Tajomstvá moderných áut: Mechanici odhaľujú skryté náklady, o ktorých sa nehovorí

29.4.2025 Redakcia Auto trendy - Moderné autá nám sľubujú komfort, bezpečnosť a bezproblémové používanie, no realita môže byť iná. Mechanici odhaľujú, že za technologickými vychytávkami sa skrývajú náklady, o ktorých…

Jeden model zarobí toľko, čo 7 áut Porsche!

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - Ferrari, značka spájaná s luxusom, rýchlosťou a prestížou, opäť potvrdzuje svoje postavenie lídra. Zatiaľ čo iné automobilky bojujú s rastúcimi nákladmi a výzvami elektrifikácie, ikonický…

Socialistický kombajn, ktorý zahanbil Západ: Predbehol svet o 15 rokov. Prečo sa nedostal do výroby?

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si stroj, ktorý mohol zmeniť tvár svetového poľnohospodárstva a vyniesť Československo na technologický vrchol. V roku 1968, keď väčšina sveta ešte len snívala o…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov