Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Vyšiel na prvýkrát a bude na mojom stole každý týždeň. Piškótový koláč nespadne a je ľahký

30.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sana Grebinets). Jablkový koláč je lahodný koláč, ktorý sa spája s koncom leta a začiatkom jesene. Zvyčajne sa pripravuje podľa jedného receptu, ktorý pozná...

30.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sana Grebinets).

Jablkový koláč je lahodný koláč, ktorý sa spája s koncom leta a začiatkom jesene. Zvyčajne sa pripravuje podľa jedného receptu, ktorý pozná celá rodina už roky. Ak vás však táto klasická verzia nudí, odporúčam pripraviť jej vylepšenú verziu. Prekvapí nielen svojou chuťou, ale aj spôsobom podávania a mnohí ľudia si ho vyberú namiesto tradičného jablkového koláča.

Ak vás klasická verzia nudí, odporúčam pripraviť jej vylepšenú verziu. Ako pripraviť tento koláč?
Foto: shutterstock/Sana Grebinets

Keď si spomeniem na jablkový koláč, vybaví sa mi verzia z krehkého cesta, ktorá láka sladkou drobenkou. Presne takýto koláč vždy robila moja mama a stará mama a tento recept som si zopakovala aj ja. Nedávno som však našla recept na úplne inú verziu, ktorá sa na prvý pohľad môže zdať abstraktná. Používa sa v ňom puding, želé a tiež jablkový džús. Nenechajte sa však zmiasť, používa sa aj ovocie. Táto verzia jablkového koláča je nadýchanejšia a jemnejšia. Keď budete mať chuť na tento pečený koláč, siahnite po tejto verzii.

Jablkový koláč – krémový piškotový recept

Prísady na piškótu:

  • 5 veľkých vajec
  • štipka soli
  • 150 g cukru
  • 125 g pšeničnej múky
  • 2 PL zemiakovej múky
  • 5 PL slnečnicového oleja

Prísady na jablkový krém:

  • 2 pudingy s príchuťou jabĺk a škorice
  • 3 šálky jablkovej šťavy
  • 2 citrónové želé
  • 1 kg jabĺk
  • 200 g masla
  • 3 PL cukru

Poleva:

  • tabuľka bielej čokolády
  • 50 g mäkkého masla
  • 100 g 18% smotany
  • kokosové hobliny na ozdobu podľa potreby
Táto verzia jablkového koláča je nadýchanejšia a jemnejšia.
Foto: shutterstock/Sokor Space

Spôsob prípravy:

  1. Prvým krokom je príprava piškótového cesta. Dno formy vyložte papierom na pečenie a oddeľte bielky od žĺtkov.
  2. Potom vyšľahajte bielky na tuhý sneh so štipkou soli. Keď sú bielky tuhé, pomaly pridávajte cukor a stále šľahajte.
  3. Pokračujte v šľahaní na najvyššej rýchlosti ešte asi 10 minút, aby sa všetok cukor rozpustil a bielka boli tuhé.
  4. Po tomto čase znížte rýchlosť mixéra a pridajte žĺtky a krátko premiešajte. Keď sa všetko spojí, odložte mixér nabok.
  5. Do cesta preosejte pšeničnú múku zmiešanú so zemiakovou múkou. Celý čas jemne miešajte lyžicou alebo stierkou. Nakoniec pomaly pridajte olej a opäť dôkladne premiešajte.
  6. Pripravené cesto nalejte do pripravenej formy a ihneď vložte do rúry vyhriatej na 160 °C.
  7. Piškótový koláč pečte 40 minút alebo kým nie je suchý. Hneď po upečení ho vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Keď piškótový koláč úplne vychladne, rozrežte ho na 2 vrstvy.
  8. Teraz je čas na náplň. Jablká ošúpte, nakrájajte na kocky a poduste do mäkka.
  9. V hrnci priveďte do varu 2 šálky šťavy a vo zvyšnej šťave rozmiešajte puding, potom ho vlejte do vriacej šťavy.
  10. Keď sa všetko varí, vypnite oheň a pridajte želé, miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Nakoniec pridajte maslo nakrájané na kúsky a opäť miešajte, kým sa nerozpustí.
  11. Hotový krém zmiešame s jablkami a natrite na vychladnutý piškótový korpus, zarovnajte a prikryte druhou rozkrojenou časťou.
  12. Nakoniec pripravte polevu. Čokoládu nasekajte nadrobno, pridajte maslo a všetko rozpuste vo vodnom kúpeli. Keď poleva mierne vychladne, pridajte smotanu. Hotovú čokoládovú polevu nalejte na piškótový koláč a všetko posypte kokosovými hoblinami.
  13. Pred podávaním uložte do chladničky, aby krém získal správnu konzistenciu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Túto pečenú dobrotu nemôžete obísť bez povšimnutia. Jablkový koláč je nudný dezert bez chuti

Hrušky v sirupe robila moja babička v auguste. Sú také chutné, že nahradia akýkoľvek dezert


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Mokrý halloumi už nikdy viac! Šéfkuchárka odhalila trik pre dokonale chrumkavý syr

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/riazahmed124). Britská blogerka ukázala, ako premeniť obyčajný halloumi na chrumkavý zázrak pripomínajúci rezeň. Stačí jeden jednoduchý krok a výsledok…

Rozplýva sa v ústach a poteší každého. Čokoládový zvodca zvádza od prvého sústa.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zoryanchik). Čokoládový zvodca je - ako už názov napovedá - naozaj silne čokoládový koláč. Je o niečo nadýchanejší ako…

Dve lyžice na panvicu a stane sa zázrak. Mäso bude mäkké ako maslo.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kalashnikov Dmitrii). Tvrdé, suché, gumové mäso? Ak vám to znie povedome, máme pre vás riešenie. Nech už pripravujete guláš…

Pred pečením zemiaky namočte. Hranolky budú chrumkavé zvonku a jemné vo vnútri.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/marta_dabrowska). Chrumkavá kôrka, maslová stredná časť - znie to ako sen? Aj hranolky z rúry môžu byť také. Čo…

Pridajte do vývaru na konci varenia. Bude zlatistý a číry ako nikdy predtým

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar). Slováci milujú vývar, takže nie je divu, že sa veľmi často objavuje na našich stoloch. Lahodný zeleninovo-mäso vývar,…

Auto Trendy

Uber už nevozí len autami: Teraz si môžete rezervovať let vrtuľníkom aj luxusnú plavbu loďou

5.7.2025 Redakcia Auto trendy Uber mení pravidlá hry! Známa dopravná spoločnosť teraz ponúka nielen klasické jazdy autami, ale aj úžasné dobrodružstvá vo vzduchu a na mori. Viac ako 5 miliónov…

Varovné svetlo motorového oleja: Čo robiť, keď sa rozsvieti na palubnej doske

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Varovné svetlo motorového oleja na palubnej doske vášho auta môže byť signálom potenciálne vážneho problému. Je dôležité, aby ste varovné svetlo motorového oleja neignorovali -…

Elektrické autá: Batéria vydrží dlhšie ako sme predpokladali

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Nová štúdia odhaľuje pravdu o životnosti batérií elektrických áut a ich degradácii - údaj, ktorý zaujíma všetkých. Čoraz viac ľudí má elektrické auto a paralelne…

Šéf Xiaomi chváli Elona Muska: Nečakaný kompliment od najväčšieho rivala Tesla

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Elon Musk zažíva ťažké časy s Tesla, najmä na čínskom trhu. Práve v tomto období však dostal nečakaný kompliment od svojho najväčšieho rivala. Lei Jun,…

Kód 78 na vodičskom preukaze: Čo znamená a ako sa ho jednoducho zbaviť

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Ak ste robili autoškolu na aute s automatickou prevodovkou, máte na vodičskom preukaze kód 78. Táto európska direktíva vám zakazuje šoférovať autá s manuálnou prevodovkou.…

Ostrov hrôzy a ostrov smrti: Prečo sú tieto miesta uzavreté pre verejnosť

5.7.2025 Redakcia Auto trendy Zdalo by sa, že v roku 2025 už neexistujú žiadne miesta neprístupné pre vedcov a každý kút sveta bol dôkladne preskúmaný. To však nie je pravda.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov