Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy,

Varíte týmto spôsobom? Tu je 5 chýb, ktoré robí takmer každá kuchárka

27.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/089photoshootings). Varenie – hoci má svojich vášnivých priaznivcov aj vášnivých odporcov – je jednou z tých činností, ktoré môžu spôsobiť značné problémy. Aj tí...

27.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/089photoshootings).

Varenie – hoci má svojich vášnivých priaznivcov aj vášnivých odporcov – je jednou z tých činností, ktoré môžu spôsobiť značné problémy. Aj tí najskúsenejší kuchári totiž robia základné chyby. Varíte aj vy? Tu je 5 chýb, ktoré robíte bez toho, aby ste o tom vedeli. Zapamätajte si ich do budúcnosti.

5 najčastejších chýb pri varení. Venujte pozornosť svojim zvykom.
Foto: Pixabay/089photoshootings

Hoci varenie môže byť pre niekoho relaxom a zábavou, pre iných je jednou z tých domácich prác, ktorým sa snažia čo najčastejšie vyhnúť. Najmä vtedy, keď sa niečo pokazí – čo sa v kuchyni stáva často. Za týmto stavom však môžu byť banálne, ale nesprávne návyky.

Koniec koncov, keď sa konečná chuť vysnívaného pokrmu (alebo jeho vzhľad, najmä v prípade dezertov) výrazne líši od verzie na fotografii v kuchárskej knihe, chuť skúšať ďalej sa v krátkom čase vytratí. Dbajte však na to, aby ste sa nedopustili žiadnych zásadných chýb. Tým sa nevyhnú ani tí najskúsenejší kuchári.

5 najčastejších kuchárskych chýb. Venujte pozornosť svojim zvykom

Mnohí začínajúci kuchári bez toho, aby sa hneď vrhli do hlbokej vody, hľadajú jednoduché, ale chutné a osvedčené recepty. Na poprednom mieste medzi nimi sú hrdo lievance. A hoci sa zdá, že pri troche kuchárskej zručnosti sa nemôžu pokaziť, jednoduchá chyba zničí ich konzistenciu a ťahá vás za nervy, keď sa lievance začnú na panvici trhať.

Takže keď v recepte uvidíte, že pripravené cesto máte odložiť na pol hodiny, než sa dostane na panvicu, tento proces nevynechajte. Práve vtedy tekutina zhustne a lievance budú tenké a počas pečenia sa nebudú trhať.

Zásadnou chybou môže byť aj to, že jedlo počas prípravy neochutnáte. Vynechanie tohto kroku sa môže rovnať zničeniu pokrmu – pretože včas nezistíte, či je jedlo príliš slané alebo či mu chýba pridané korenie.

Jedlo musíte stále ochutnať, aby ste vedeli, akú má chuť a či niečo netreba pridať.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Varíte týmto spôsobom? Podobné chyby robia aj tí najskúsenejší kuchári

Jedným z tipov, ktoré si odovzdávajú nadšenci varenia, je pokvapkať cestoviny olivovým olejom. Tento proces má podľa rady prebehnúť hneď po ich scedení, čím sa zabezpečí, že sa cestoviny nezlepia a nelepia. Tuk však zabráni tomu, aby sa cestoviny v budúcnosti spojili s omáčkou. S podobným zvykom sa preto oplatí nadobro rozlúčiť – namiesto toho cestoviny hneď po uvarení vložte do omáčky alebo ich zalejte studenou vodou, čo pomôže odstrániť zemiakový škrob a eliminovať možnosť zlepenia.

Obľúbeným zvykom je tiež pridávať soľ do vody pred jej varením – niekedy preto, aby sme na to neskôr nezabudli, niekedy z čistej roztržitosti a niekedy preto, že to tak robí veľa iných. Toto je ďalšia zdanlivo banálna, v skutočnosti však významná chyba.

Soľ totiž spomaľuje varenie vody, čím predlžuje čas varenia a ovplyvňuje aj neskoršie účty. Preto je lepšie vodu najprv uvariť a až potom ju osoliť. Tým sa chránia aj hrnce. Dúhovo sfarbené škvrny na hrncoch sú spôsobené soľou pridanou do studenej vody.

Chyby tiež často robíme aj pri vyprážaní. Niekedy do panvice vložíme výrobky, ktoré sú ešte zmrazené, čo spôsobuje prskanie tuku a predovšetkým výrazné zníženie teploty. Často tiež vyprážame na nedostatočne zohriatej panvici, čím riskujeme prilepenie, vysušenie a nedostatočné prepečenie mäsa, a mnohokrát mäso príliš často obraciame – to potom neuzatvára póry a uvoľňuje šťavy do panvice, v dôsledku čoho je suché a menej chutné. Šéfkuchári navyše radia, aby ste sa pokúšali vyprážať jedlá na masti, kokosovom oleji alebo masle – bude to oveľa zdravšie.

Aj pri vyprážaní robíme veľa chýb. Týka sa to najmä mäsa.
Foto: shutterstock/Jan_Mach

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Grilujete a pečiete v alobale? Viete, do ktorej strany zabaliť jedlo?

Praskajú vajcia pri varení? Zabudnite na zlé návyky a použite triviálne triky vrátane tohto s ihlou


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Táto torta je hitom na narodeninových oslavách. Je neuveriteľné, aká je chutná a nadýchaná.

16.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Belavusava Alena). Názov je možno trochu smiešny a dokonca možno aj prehnane vtipný, ale o tom predsa torty nie…

Stačí jedna zmena v jedle a naše telo sa nám poďakuje. A vôbec nejde o to, čo máme na tanieri

16.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cast Of Thousands). Väčšina ľudí sa domnieva, že jediným prvkom, ktorý ovplyvňuje našu hmotnosť, je to, čo máme na…

Druhé dôležité hnojenie ríbezlí. Tekuté, prírodné hnojivo zdvojnásobí úrodu

16.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/n_defender). Druhé hnojenie ríbezlí pripadá na kľúčovú fázu rastu, keď rastliny intenzívne prijímajú živiny. Práve prelom mája a júna…

Urobte si ho raz a už nikdy si kečup v obchode nekúpite. Ideálny na grilovanie

16.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Fuzull Hanum). Používame ho do grilovaných pokrmov, na pizzu, do nákypov, hotdogov a mnohých ďalších obľúbených jedál. Dokonale sa…

Vajíčka na obláčiku? Ani ja som tomu neverila. Už nejem miešané vajíčka

16.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yaroshenko Maryna). Keď vám už klasické miešané vajíčka nechutia a omeleta sa podobá podrážke, oplatí sa poobzerať po niečom…

Auto Trendy

Šok pre európskych motoristov: Čínske automobilky nás predbehli o viac než desaťročie

16.5.2025 Redakcia Auto trendy - Európski výrobcovia musia opustiť dokonalé spaľovacie motory a sústrediť sa na elektrické pohony, v ktorých nemôžu konkurovať Číňanom. Čo to znamená pre budúcnosť nášho automobilového…

Legendárna česká ikona oslavuje 5 miliónov vyrobených kusov

16.5.2025 Redakcia Auto trendy - Malé auto s veľkým príbehom dosiahlo historický míľnik, ktorý potvrdzuje jeho výnimočné postavenie na automobilovom trhu. Legend

Návrat legendy v plnej sile: Moskvič predstavuje obrovské SUV s nečakanou cenou

16.5.2025 Redakcia Auto trendy - Luxusné sedemmiestne SUV s výkonom 174 koní láka odvážnym dizajnom a bohatou výbavou. Rusi konečne splnili svoj sľub a pripravili konkurenta pre západné značky.

Volkswagen: Lacnejšie elektromobily vďaka novým batériám už čoskoro

16.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká automobilka plánuje výrazné zníženie cien svojich elektromobilov. Kľúčom majú byť nové batérie, ktoré sa prvýkrát objavia v modeli ID.2 v roku 2026.

Automobilový gigant prepúšťa stovky špecialistov! Programátori skončia na dlažbe

16.5.2025 Redakcia Auto trendy - Ford sa zbavuje IT odborníkov napriek rastúcemu trendu digitalizácie. Čo sa deje v zákulisí automobilky? Automobilový gigant prep

Skrytá pasca elektromobilov: Rýchle nabíjanie vás môže stáť desaťtisíce eur

16.5.2025 Redakcia Auto trendy - Mysleli ste si, že rýchlonabíjanie je spása pre elektromobily? Vedci práve odhalili šokujúcu pravdu - vaša batéria môže stratiť až 40% kapacity! Prečítajte si, prečo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov