Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy,

Varíte týmto spôsobom? Tu je 5 chýb, ktoré robí takmer každá kuchárka

27.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/089photoshootings). Varenie – hoci má svojich vášnivých priaznivcov aj vášnivých odporcov – je jednou z tých činností, ktoré môžu spôsobiť značné problémy. Aj tí...

27.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/089photoshootings).

Varenie – hoci má svojich vášnivých priaznivcov aj vášnivých odporcov – je jednou z tých činností, ktoré môžu spôsobiť značné problémy. Aj tí najskúsenejší kuchári totiž robia základné chyby. Varíte aj vy? Tu je 5 chýb, ktoré robíte bez toho, aby ste o tom vedeli. Zapamätajte si ich do budúcnosti.

5 najčastejších chýb pri varení. Venujte pozornosť svojim zvykom.
Foto: Pixabay/089photoshootings

Hoci varenie môže byť pre niekoho relaxom a zábavou, pre iných je jednou z tých domácich prác, ktorým sa snažia čo najčastejšie vyhnúť. Najmä vtedy, keď sa niečo pokazí – čo sa v kuchyni stáva často. Za týmto stavom však môžu byť banálne, ale nesprávne návyky.

Koniec koncov, keď sa konečná chuť vysnívaného pokrmu (alebo jeho vzhľad, najmä v prípade dezertov) výrazne líši od verzie na fotografii v kuchárskej knihe, chuť skúšať ďalej sa v krátkom čase vytratí. Dbajte však na to, aby ste sa nedopustili žiadnych zásadných chýb. Tým sa nevyhnú ani tí najskúsenejší kuchári.

5 najčastejších kuchárskych chýb. Venujte pozornosť svojim zvykom

Mnohí začínajúci kuchári bez toho, aby sa hneď vrhli do hlbokej vody, hľadajú jednoduché, ale chutné a osvedčené recepty. Na poprednom mieste medzi nimi sú hrdo lievance. A hoci sa zdá, že pri troche kuchárskej zručnosti sa nemôžu pokaziť, jednoduchá chyba zničí ich konzistenciu a ťahá vás za nervy, keď sa lievance začnú na panvici trhať.

Takže keď v recepte uvidíte, že pripravené cesto máte odložiť na pol hodiny, než sa dostane na panvicu, tento proces nevynechajte. Práve vtedy tekutina zhustne a lievance budú tenké a počas pečenia sa nebudú trhať.

Zásadnou chybou môže byť aj to, že jedlo počas prípravy neochutnáte. Vynechanie tohto kroku sa môže rovnať zničeniu pokrmu – pretože včas nezistíte, či je jedlo príliš slané alebo či mu chýba pridané korenie.

Jedlo musíte stále ochutnať, aby ste vedeli, akú má chuť a či niečo netreba pridať.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Varíte týmto spôsobom? Podobné chyby robia aj tí najskúsenejší kuchári

Jedným z tipov, ktoré si odovzdávajú nadšenci varenia, je pokvapkať cestoviny olivovým olejom. Tento proces má podľa rady prebehnúť hneď po ich scedení, čím sa zabezpečí, že sa cestoviny nezlepia a nelepia. Tuk však zabráni tomu, aby sa cestoviny v budúcnosti spojili s omáčkou. S podobným zvykom sa preto oplatí nadobro rozlúčiť – namiesto toho cestoviny hneď po uvarení vložte do omáčky alebo ich zalejte studenou vodou, čo pomôže odstrániť zemiakový škrob a eliminovať možnosť zlepenia.

Obľúbeným zvykom je tiež pridávať soľ do vody pred jej varením – niekedy preto, aby sme na to neskôr nezabudli, niekedy z čistej roztržitosti a niekedy preto, že to tak robí veľa iných. Toto je ďalšia zdanlivo banálna, v skutočnosti však významná chyba.

Soľ totiž spomaľuje varenie vody, čím predlžuje čas varenia a ovplyvňuje aj neskoršie účty. Preto je lepšie vodu najprv uvariť a až potom ju osoliť. Tým sa chránia aj hrnce. Dúhovo sfarbené škvrny na hrncoch sú spôsobené soľou pridanou do studenej vody.

Chyby tiež často robíme aj pri vyprážaní. Niekedy do panvice vložíme výrobky, ktoré sú ešte zmrazené, čo spôsobuje prskanie tuku a predovšetkým výrazné zníženie teploty. Často tiež vyprážame na nedostatočne zohriatej panvici, čím riskujeme prilepenie, vysušenie a nedostatočné prepečenie mäsa, a mnohokrát mäso príliš často obraciame – to potom neuzatvára póry a uvoľňuje šťavy do panvice, v dôsledku čoho je suché a menej chutné. Šéfkuchári navyše radia, aby ste sa pokúšali vyprážať jedlá na masti, kokosovom oleji alebo masle – bude to oveľa zdravšie.

Aj pri vyprážaní robíme veľa chýb. Týka sa to najmä mäsa.
Foto: shutterstock/Jan_Mach

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Grilujete a pečiete v alobale? Viete, do ktorej strany zabaliť jedlo?

Praskajú vajcia pri varení? Zabudnite na zlé návyky a použite triviálne triky vrátane tohto s ihlou


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Dávate si v horúčave studenú sprchu? Ochladíte sa len naoko – vysvetľujeme, prečo

05.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ardelean Andreea). Studená sprcha počas horúcich dní sa môže javiť ako ideálny spôsob, ako schladiť telo. V skutočnosti však…

Tento trik s papierom na pečenie si zaslúži Nobelovu cenu. Určite sa bude hodiť

5.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Papier na pečenie je výrobok, ktorý nájdete v každej kuchyni. Je veľmi užitočný a uľahčuje prácu najmä tým,…

Vyberte si značku. Hovorí viac ako váš vodičský preukaz. Zistíte, aký vodič skutočne ste

5.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/soul kitchen). Aký ste typ vodiča? Nejde o to, či poznáte pravidlá, koľko pokút máte v registri alebo koľkokrát…

Účes bob je minulosťou. Tieto strihy budú hitom pre dámy po päťdesiatke

4.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/megaflopp). Leto je ideálny čas na zmenu imidžu. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov to však nie je bob, ktorý…

V horúcom počasí pite okrem vody aj iné nápoje. Budete prekvapení, ale dokonale vás ochladia

4.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/goodluz). Počas horúcich dní radi siahame do chladničky po studených nápojoch, aby sme si aspoň na chvíľu uľavili od…

Auto Trendy

Uber už nevozí len autami: Teraz si môžete rezervovať let vrtuľníkom aj luxusnú plavbu loďou

5.7.2025 Redakcia Auto trendy Uber mení pravidlá hry! Známa dopravná spoločnosť teraz ponúka nielen klasické jazdy autami, ale aj úžasné dobrodružstvá vo vzduchu a na mori. Viac ako 5 miliónov…

Varovné svetlo motorového oleja: Čo robiť, keď sa rozsvieti na palubnej doske

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Varovné svetlo motorového oleja na palubnej doske vášho auta môže byť signálom potenciálne vážneho problému. Je dôležité, aby ste varovné svetlo motorového oleja neignorovali -…

Elektrické autá: Batéria vydrží dlhšie ako sme predpokladali

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Nová štúdia odhaľuje pravdu o životnosti batérií elektrických áut a ich degradácii - údaj, ktorý zaujíma všetkých. Čoraz viac ľudí má elektrické auto a paralelne…

Šéf Xiaomi chváli Elona Muska: Nečakaný kompliment od najväčšieho rivala Tesla

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Elon Musk zažíva ťažké časy s Tesla, najmä na čínskom trhu. Práve v tomto období však dostal nečakaný kompliment od svojho najväčšieho rivala. Lei Jun,…

Kód 78 na vodičskom preukaze: Čo znamená a ako sa ho jednoducho zbaviť

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Ak ste robili autoškolu na aute s automatickou prevodovkou, máte na vodičskom preukaze kód 78. Táto európska direktíva vám zakazuje šoférovať autá s manuálnou prevodovkou.…

Ostrov hrôzy a ostrov smrti: Prečo sú tieto miesta uzavreté pre verejnosť

5.7.2025 Redakcia Auto trendy Zdalo by sa, že v roku 2025 už neexistujú žiadne miesta neprístupné pre vedcov a každý kút sveta bol dôkladne preskúmaný. To však nie je pravda.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov