Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zdravie,

Lacná alternatíva k drahým rybám. Zdroj omega-3 mastných kyselín, nulový glykemický index

10.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Glad). Šproty sú malé ryby z čeľade sleďovitých. Šprota európsky pochádza zo severovýchodného Atlantického oceánu. Jeho rozsah zahŕňa Baltské more , Severné more...

10.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Glad).

Šproty sú malé ryby z čeľade sleďovitých. Šprota európsky pochádza zo severovýchodného Atlantického oceánu. Jeho rozsah zahŕňa Baltské more , Severné more , južné Nórsko a Švédsko, okolo pobrežia Britských ostrovov, Pyrenejského polostrova, Maroka, Stredozemného mora , Jadranského mora a Čierneho mora. Hoci niektorí nimi opovrhujú pre ich malú veľkosť, môžu obohatiť stravu o cenné živiny. Sú zdrojom bielkovín, vápnika a omega-3 mastných kyselín. Aké zdravotné vlastnosti majú šproty a ako ich najlepšie jesť?

Forma, v akej konzumujeme šproty, závisí od individuálnych chuťových preferencií a stravovacích potrieb
Foto: shutterstock/Tatiana Glad

Šproty (Sprattus) sú pomerne malé ryby, ktoré plávajú v húfoch v chladnejších vodách. Majú štíhle, striebristé telo a zvyčajne dosahujú dĺžku 10 až 15 cm. Tieto ryby majú svojich priaznivcov: sú cenené pre svoju jemnú chuť, bohatú výživovú hodnotu a zdravotné vlastnosti.

Zdravotné vlastnosti šprotov


Tieto malé ryby sú skutočnou baňou zdraviu prospešných látok. Predovšetkým šproty obsahujú omega-3 mastné kyseliny vo forme kyselín DHA a EPA, ktoré sú zo všetkých najviac biologicky dostupné. Konzumácia týchto rýb preto podporuje zdravie srdca, zlepšuje činnosť mozgu a má protizápalové účinky.

Zdraviu prospešné vlastnosti šprotov sú spôsobené aj tým, že ich konzumujeme celé, spolu s chrbticou a vnútornosťami. Vďaka tomu nám poskytujú oveľa viac vápnika, bielkovín, selénu a vitamínu B12. Ten sa tu nachádza v množstve, ktoré dokonca prevyšuje dennú potrebu. Vitamíny A, D, E a K, ktoré sa nachádzajú v šprotoch, sú veľmi dôležité pre zdravie očí, kože, kostí, svalov a imunitného systému. Ďalšou zdravotnou výhodou šprotov je, že je nepravdepodobné, že by boli otrávené ortuťou. Živia sa najmä planktónom a malými kôrovcami, takže sú veľmi zriedkavými prenášačmi akejkoľvek kontaminácie nachádzajúcej sa vo vode.

Šproty: mastné, ale pomáhajú pri chudnutí


Tuk v šprotoch tvorí takmer 10 % ich telesnej hmotnosti, takže ich ťažko možno považovať za nízkotučné. Tuk morských rýb je však zdravý, pretože obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu zlého cholesterolu (LDL) v prospech dobrého cholesterolu (HDL). V 100 g šprotov je 160 kalórií, ale okrem zdravého tuku obsahujú aj veľa bielkovín, až 23 %. Sú preto oveľa zdravšou a hodnotnejšou zložkou jedla ako mäso.


Šproty majú nulový glykemický index, pretože neobsahujú žiadne sacharidy. To znamená, že nespôsobujú prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi, čo je výhodné pre ľudí s cukrovkou. Veľa však závisí od formy, v akej sa konzumujú: ak sú obalené v múke alebo strúhanke a vyprážané, majú už vyšší GI.

Šproty: lacná alternatíva k drahým rybám


Šproty sú relatívne lacné ryby. Doteraz sme ich zvyčajne jedli v údenej forme alebo konzervované v oleji či paradajkovej omáčke. Dnes je už možné kúpiť aj čerstvé šproty, aj keď zatiaľ obmedzene. Pri kúpe čerstvých šprotov sa oplatí privoňať si k nim: ich vôňa by mala byť morská, nie rybacia. Pozornosť venujte aj vzhľadu rýb, ak majú strieborné, lesklé šupiny a svetlé oči, znamená to, že sú čerstvé.

Šproty. Údené, vyprážané alebo možno z konzervy?
Foto: shutterstock/Mironov Vladimir

Údené, vyprážané alebo možno z konzervy?


Forma, v akej konzumujeme šproty, závisí od individuálnych chuťových preferencií a stravovacích potrieb. Najbežnejšie šproty sú:

  • Údené: Údené šproty majú intenzívnu chuť a sú vynikajúcim doplnkom sendvičov a šalátov. Je však dôležité poznamenať, že údenie môže zvýšiť obsah sodíka. Nie sú preto vhodnou voľbou pre ľudí s vysokým krvným tlakom;
  • Vyprážané: Vyprážané šproty sú chrumkavé a chutné, ale môžu obsahovať viac kalórií a tuku. Ľudia, ktorí držia redukčnú diétu, by sa im preto mali vyhýbať, zatiaľ čo diabetici by si mali vybrať smažené šproty bez strúhanky;
  • Konzervované: Konzervované šproty sú pohodlné a majú dlhú trvanlivosť. Často sú konzervované v oleji, čo zvyšuje ich kalorický obsah, ale k dispozícii sú aj verzie vo vlastnej šťave alebo paradajkovej omáčke, ktoré sú ľahšie.

So šprotami je to rovnaké ako so všetkým: ak sa konzumujú s mierou, určite nie sú v žiadnej forme škodlivé. Stojí za to zvážiť ich zaradenie do svojho jedálneho lístka.

Recept na nátierku z údených šprotov


Údené šproty sú skvelým doplnkom k nátierke na chlieb.


Recept na nátierku z údených šprotov je jednoduchý, lacný a trvá len 15 minút. Urobte si zásoby ingrediencií:

  • 200 g údených šprotov;
  • 3 vajcia uvarené natvrdo;
  • 3 cibule šalotky;
  • 1 nakladaná uhorka;
  • 2 PL majonézy;
  • korenie podľa chuti.
Recept na nátierku z údených šprotov je jednoduchý, lacný a trvá len 15 minút
Foto: shutterstock/Alesia.Bierliezova


Pripravte nátierku zo šprotov:

  1. Zo šprotov odrežte hlavy a chvosty a rozmixujte ich alebo pomeľte.
  2. Nastrúhajte vajcia, cibuľu, šalotku a uhorku.
  3. Všetko spolu zmiešame a dochutíme korením.

Nátierku z údených šprtov podávajte na chlebe alebo krekroch, ozdobenú petržlenovou vňaťou alebo cherry paradajkami. Takto sa šproty môžu stať nielen súčasťou rodinných raňajok, ale aj vynikajúcej párty.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Na zelenú fazuľku na kyslo zabudnete. Zalejeme a podávame na večeru, rodina vylíže každý tanier

Karfiol v tejto verzii chutí takmer ako mäso. Urobte si ho namiesto bravčových rezňov, rodina si ho zamiluje


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ozdoba záhrady, hnojivo a ochrana v jednej rastline. Obzvlášť užitočná pre uhorky.

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/demamiel62). Hľadáte rastlinu, ktorá bude nielen ozdobou záhrady a záhradky, ale aj cennou oporou pre iné kultúry? Kostihoj lekársky…

Ako pripraviť ľadový čaj? Pridajte tieto ingrediencie a nápoj získa osviežujúcu, sladkú arómu.

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/IriGri). Ľadový čaj je ideálnou voľbou pre horúce dni. Uhasí smäd, osvieži a zároveň spríjemní spoločenské stretnutia svojou chuťou.…

Najchutnejšie jablkové lievance. S týmto nápojom sú úžasne nadýchané

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Arkadiusz Fajer). Dnes sa zameriame na jedno z tých jedál, ktoré už samotnou vôňou vyvolávajú silné detské spomienky. Veď…

Farba rozhoduje! Táto odroda ríbezlí je najzdravšia zo všetkých

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jurga Jot). Čierne, červené alebo biele? Ktoré ríbezle by ste mali zaradiť do svojho jedálnička, ak chcete maximálne podporiť…

Revolúcia v kuchyni: Čo teraz nahradí obkladačky?

29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Sidorov_Ruslan). Kuchyňa je srdcom každej domácnosti. Hľadáte spôsob, ako ju premeniť bez klasických obkladačiek? Prinášame vám horúce trendy, ktoré…

Auto Trendy

Ručná brzda na semaforoch: Prečo tento zvyk môže poškodiť vaše auto

29.06.2025 Redakcia Auto trendy - Mnohí vodiči majú zvyk používať ručnú brzdu pri zastavení na semaforoch. Zvyčajne ju používajú, aby nemuseli šliapať na pedál brzdy, ale je to správne? Ručná…

Kontrolka paliva svieti: Koľko kilometrov ešte prejdete a čo robiť?

29.06.2025 Redakcia Auto trendy - Všetci sme to zažili - idete po diaľnici, do najbližšej čerpacej stanice je niekoľko kilometrov a rozsvieti sa kontrolka paliva. Nikto z nás nechce zostať…

500-ročný vynález Leonarda da Vinci môže revolučne zmeniť technológiu dronov

29.06.2025 Redakcia Auto trendy - Nový výskum Johns Hopkins University naznačuje, že zariadenie vynájdené Leonardom da Vinci pred viac ako 500 rokmi môže byť kľúčom k vývoju tichšej technológie dronov.…

Nebezpečné sledovanie vozidiel: Ako sa brániť agresívnym vodičom

29.06.2025 Redakcia Auto trendy - Sledovanie vozidiel patrí medzi najnebezpečnejšie návyky na cestách. Vodiči jazdia príliš blízko za iným autom a riskujú tak vážnu nehodu. Tento problém sa týka každého…

Najfuturistickejšie mesto sveta ťa dostane do kolien: Toto musíš vidieť

29.6.2025 Redakcia Auto trendy Toto je najfuturistickejšie mesto na planéte. Až ti ukážem budovy, které tu majú, stratíš rozum. Plávajúci barák popri rieke, vlak prechádzajúci budovou a čerpacia stanica na…

Čo robiť po autonehode - mali by ste sa ospravedlniť?

29.06.2025 Redakcia Auto trendy - Nehoda sa môže stať každému vodičovi bez ohľadu na skúsenosti. Dôležité je vedieť, ako sa správne zachovať v prvých minútach po kolízii. Dodržanie správnych krokov…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov