Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Chutné karfiolové hody. 3 chutné recepty na jedenie bez problémov

28.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Joshua Resnick). Elegantné predjedlo, domáca večera alebo možno jedlo v atmosfére slnečného Talianska? Z jednej hlávky čerstvého karfiolu vytvoríme pomerne veľa pochúťok, vďaka ktorým...

28.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Joshua Resnick).

Elegantné predjedlo, domáca večera alebo možno jedlo v atmosfére slnečného Talianska? Z jednej hlávky čerstvého karfiolu vytvoríme pomerne veľa pochúťok, vďaka ktorým si túto pôsobivú zeleninu obľúbia aj vyberaví jedáci.

Pizza s karfiolovým základom.
Foto: shutterstock/Joshua Resnick

Karfiolová paštéta

Karfiol je zelenina, ktorá výborne chutí v najjednoduchšej verzii, no vie ukázať aj sofistikovanejšiu stránku. Ak ho nechceme podávať zakaždým varený, obaľovaný alebo ako prídavok do polievky, vyberme si chutnú karfiolovú paštétu, v ktorej hrá hlavnú úlohu zelenina. Sila korenia zvýrazňuje chuť karfiolu a hotové jedlo môžeme podávať na chrumkavom chlebe alebo podávať teplé ako občerstvenie.

Ingrediencie na karfiolovú paštétu

  • 1 mladý stredne veľký karfiol
  • 4 malé nové zemiaky
  • ½ šálky suchého prosa
  • ½ pražených a mletých tekvicových semienok
  • 8-10 sušených paradajok
  • 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • ½ lyžičky mletého koriandra
  • soľ a korenie podľa chuti
  • rastlinný olej

Príprava karfiolovej paštéty

  1. Odstráňte listy z karfiolu, vykrojte jadro a potom rozdeľte na ružičky. Zemiaky umyjeme, nakrájame na štvrtiny a dáme do misky ku karfiolu.
  2. Pripravenú zeleninu dôkladne potrieme olejom, potom ju poukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 220 stupňov Celzia asi 30 minút.
  3. Proso dôkladne prepláchneme vo vriacej vode, potom vložíme do hrnca, zalejeme jedným pohárom vody so soľou a varíme na miernom ohni 15 minút.
  4. Uvarené proso, upečenú zeleninu, tekvicové semienka, sušené paradajky, petržlenovú vňať, strúčiky cesnaku a koriander rozmixujeme dohladka.
  5. Surovú paštétu dochutíme soľou aj korením podľa chuti. Teplotu rúry nastavte na 200 stupňov Celzia, zmes dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 35-45 minút.
  6. Po poslednej minúte si všimnete, že na vrchnej časti paštéty sa vytvorila zlatistá a chrumkavá kôrka.
  7. Upečenú karfiolovú paštétu necháme úplne vychladnúť, potom ju nakrájame na plátky a podávame s čerstvým chlebom. Dobrú chuť!

Pizza s karfiolovým základom

Aromatická a čerstvo vytiahnutá pizza je pochúťkou v mnohých domácnostiach. Bez ohľadu na to, či ju máme radi na tenkom základe alebo možno máme radšej trochu aj hrubší základ, vždy ju jeme s chuťou. Zaujímavou fit možnosťou pre ľudí na diéte bude pizza s karfiolovým základom. Takúto pochúťku môžeme zjesť bez obáv o zbytočné kilogramy.

Zaujímavou fit možnosťou pre ľudí na diéte bude pizza s karfiolovým základom.
Foto: pexels.com/ROMAN ODINTSOV

Ingrediencie na základ

  • 1 čerstvý karfiol alebo 1 balenie mrazeného
  • 2 vajcia
  • 2 polievkové lyžice ovsených vločiek
  • 1 čajová lyžička oregana
  • ½ lyžičky mletej sladkej papriky
  • soľ a korenie podľa chuti

Ingrediencie na omáčku

  • ½ pohára malého paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička medu
  • 50 ml vody
  • podľa chuti: oregano, provensálske bylinky, soľ, korenie

Doplnky

  • pár plátkov šunky
  • ½ paradajky
  • ½ červenej cibule
  • 1/2 guľôčky mozzarelly
  • hrsť čerstvej rukoly

Príprava pizze s karfiolovým základom

  1. Rozmrazený alebo suchý karfiol nastrúhame na hrubom strúhadle a následne vytlačíme vodu.
  2. Zeleninu zmiešame s vajíčkom, vločkami, oreganom, sladkou paprikou, soľou a korením. Zo vzniknutej hmoty vytvarujte dve guľky.
  3. Každú časť cesta vyvaľkajte na papieri na pečenie, snažte sa jej však dať tvar pripomínajúci základ pizze.
  4. Oba základy pečieme asi 20-25 minút v rúre vyhriatej na 170 stupňov C. Omáčku natrieme na chrumkavé základy, pridáme paradajky, šunku, cibuľu a syr.
  5. Pripravené pizze vložte späť do rúry a pečte ďalších 10-15 minút. Hotové pizze s karfiolovým základom posypeme rukolou navrchu. Dobrú chuť!

Chrumkavý mletý karfiol

Okrúhle karfiolové rezne, ktoré vyzerajú trochu ako mletý karfiol, sú možnosťou večere pre ľudí, ktorí si chcú oddýchnuť od mäsa. Vďaka zlatému a chrumkavému povlaku na vonkajšej strane, ako aj jemnému a jemnému stredu sa pokrm roztopí v ústach. Dôležité je, že vyformované surové odrezky možno zmraziť a upečené skladovať v chladničke až týždeň.

Hotové karfiolové rezne z mletého mäsa sa podávajú ako tradičné mleté.
Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich

Ingrediencie na mletý karfiol

  • 2,5 šálky strúhaného karfiolu
  • 1 veľká cibuľa
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 šálky vareného prosa
  • ½ šálky pražených a nasekaných slnečnicových semienok
  • ¼ šálky zemiakovej múky
  • ¼ šálky rastlinného oleja
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • ½ lyžičky agávového sirupu
  • 2 čajové lyžičky mletého bylinkového korenia
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Príprava mletého karfiolu

  1. Karfiol zbavíme lístkov, umyjeme, osušíme a spolu so stopkou nastrúhame na strúhadle na zeleninu s veľkým otvorom.
  2. Ošúpanú cibuľu tiež nastrúhame na strúhadle s veľkými otvormi, ošúpaný cesnak na najmenšom strúhadle. Vložte pripravenú zeleninu do misy.
  3. Do nastrúhanej zeleniny pridáme mierne prepečené proso, slnečnicové semienka, zemiakovú múku, rastlinný olej, sójovú omáčku a agávový sirup.
  4. Rukami všetko vymiesime na kompaktnú hmotu. Ak je príliš suchá, môžeme pridať ďalšiu lyžicu oleja. Nakoniec všetko dochutíme bylinkovým korením, soľou a čiernym korením.
  5. Umytými a osušenými rukami vytvarujeme tiež rezne a uložíme ich na plech chránený papierom na pečenie.
  6. Karfiolové rezne pečieme 20-25 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia, potom ich obrátime a pečieme ďalších 5-10 minút.
  7. Hotové karfiolové rezne z mletého mäsa sa podávajú ako tradičné mleté. Najlepšie však chutia so zemiakmi, cviklou alebo uhorkovým šalátom. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto je najjednoduchšie cesto na pizzu. Pripravíte ho za pár minút

Je vaše cesto na pirohy príliš tvrdé? Robíte veľa triviálnych chýb. Toto je tajomstvo


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

V živote ste nejedli lepší jahodový koláč. Garantujeme, že zmizne do posledného sústa

17.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shaiith). Kým ešte stále trvá sezóna jahôd, oplatí sa toto sezónne ovocie využiť naplno. Určite si pripravte tento fantastický…

Táto ľahká torta je ideálna na oslavy a dokonca aj narodeniny. Vyskúšajte ju už teraz

17.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rom_olik). Torta Napoleon bude hitom pri každom sviatku, udalosti alebo napríklad nedeľnom rodinnom stretnutí. Jemné odpaľované cesto je vrstvené…

Ľahké, nie príliš sladké, ideálne na leto. Objavte recept na Malinový sen

17.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jakub Snabl). Malinový sen je vanilkový krémový koláč, ktorý sa rozplýva v ústach pod vstvou čerstvých malín zaliatych v…

Oslní svojím vzhľadom a očarí svojou karamelovou chuťou. Pripravte si ju na víkend

17.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sugaredstory). Piková dáma je lahodný koláč s karamelovou penou medzi dvoma vrstvami čokolády. Každé sústo je ako kulinársky zážitok,…

Majú nízky obsah kalórií a chránia srdce. Zabudnutý dezert z týchto plodov pôsobí na pleť ako botox

17.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svetlana Vinokurova). Višňa je ovocie, ktoré sa nespája s ničím výnimočným - je vnímaná najmä ako príloha k dezertom…

Auto Trendy

Tieto chyby zabijú váš motor: 8 smrteľných hriechov každého vodiča!

17.6.2025 Redakcia Auto trendy - Drahé poškodenia motora sa často dajú predísť jednoduchými opatreniami. Kto ignoruje varovné signály alebo robí typické chyby pri jazde, riskuje zbytočné opotrebenie - až po…

Kde sedieť v lietadle? Štatistiky odhaľujú prekvapivú pravdu

17.6.2025 Redakcia Auto trendy - Lietanie už roky platí za najbezpečnejšiu formu dopravy, avšak letecké katastrofy, hoci zriedkavé, stále vyvolávajú obavy mnohých pasažierov. Môže miesto, ktoré zaujmeme na palube, zvýšiť…

Tvoj kľúčik od auta dokáže viac, ako si myslíš: Týchto 7 funkcií nepoznáš!

17.6.2025 Redakcia Auto trendy - Čo sa nachádza v kľúčiku od auta? Tradičný už patrí minulosti. Moderné riešenia nielen umožňujú otvoriť auto bez dotyku ovládača, ale ponúkajú aj funkcie, o…

Bezdotyková autoumyváreň ničí lak? Týchto 7 chýb robí skoro každý!

17.6.2025 Redakcia Auto trendy - Ako správne používať bezdotykovú autoumyváreň? To je rýchly a lacný spôsob na čisté auto, ale len za podmienky, že vieš, ako ju používať. Chyby môžu…

Toyota útočí na Európu: Nové elektrické SUV s miliónovou zárukou!

17.6.2025 Redakcia Auto trendy - Už budúci rok Toyota zaútočí na európsky trh, vrátane slovenského, novým modelom. Bude to SUV segmentu B. Auto má dve silné výhody. Preto sa zdá,…

Grand Canyon: Kolosálny prírodný zázrak Ameriky

17.06.2025, Redakcia Auto trendy Grand Canyon patrí medzi najväčšie prírodné divy sveta. Tento kaňon sa tiahne viac ako 440 kilometrov naprieč Arizonou a jeho hĺbka presahuje jeden a pol kilometra.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov