Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Ekológia, Záhrada,

Ako oživiť muškáty? Domáci odvar ich postaví na nohy

16.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/silviarita). Pelargónie sú obľúbené okrasné rastliny, ktoré zdobia balkóny, terasy a záhrady. Vďaka ich intenzívnym farbám a dlhému obdobiu kvitnutia sú obľúbené u mnohých...

16.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/silviarita).

Pelargónie sú obľúbené okrasné rastliny, ktoré zdobia balkóny, terasy a záhrady. Vďaka ich intenzívnym farbám a dlhému obdobiu kvitnutia sú obľúbené u mnohých záhradkárov. Niekedy sa však stáva, že kvety nekvitnú, čo je pre majiteľov frustrujúce. Existuje niekoľko dôvodov, prečo môžu mať tieto rastliny problém s kvitnutím. Pozrieme sa na to, ako muškáty opäť priviesť k životu. Ukazuje sa, že jedným z riešení môže byť zemiakový trik.

Pelargónie potrebujú na to, aby sa im darilo, najmä dostatočnú zálievku a pravidelné hnojenie.
Foto: pixabay/silviarita

Prečo muškáty nekvitnú?

Ak si kladiete otázku, prečo muškáty nekvitnú, venujte na začiatku pozornosť nesprávnym svetelným podmienkam. Tieto nádherné kvety potrebujú na bohaté kvitnutie dostatok slnečného svetla a ideálnym miestom pre nich je slnečné miesto, kde majú prístup k minimálne šiestim hodinám priameho svetla denne. Ak sú muškáty na tienistých miestach, ich kvitnutie môže byť obmedzené. Prečo muškáty nekvitnú? Záleží aj na množstve vody, ktorej môže byť príliš veľa alebo príliš málo. Tieto rastliny majú rady mierne množstvo vody a dobre odvodnený substrát. Prílišné zalievanie rastliny môže viesť k hnilobe koreňov, zatiaľ čo príliš málo vody môže spôsobiť vädnutie rastlín a stratu energie potrebnej na tvorbu kvetov.

Prečo muškáty nekvitnú? Ďalším dôvodom je nedostatočné hnojenie. Tieto rastliny potrebujú pravidelný prísun živín, aby boli zdravé a plné energie na kvitnutie. Najčastejšou chybou je výber hnojív s príliš veľkým obsahom dusíka. To môže podporiť bujný rast lístia na úkor kvetov, preto si vyberte hnojivá s vyšším obsahom fosforu, ktoré podporia kvitnutie. Pelargóniám sa nedarí pri presádzaní a strese. Je pochopiteľné, že po presadení potrebujú rastliny čas na adaptáciu na nové prostredie a regeneráciu koreňového systému. Takáto aklimatizácia by mala trvať niekoľko týždňov. Stres spôsobený chorobami, škodcami alebo náhlymi zmenami podmienok prostredia môže tiež ovplyvniť schopnosť pelargónie vytvárať kvety.

Chyby pri strihaní kvetov môžu tiež spôsobiť, že muškáty nekvitnú. Pravidelné odstraňovanie kvetov a poškodených listov pomáha rastline sústrediť energiu na tvorbu nových pukov. Avšak nadmerné prerezávanie, najmä v nesprávnom čase, môže zabrániť kvitnutiu. Najlepšie je muškáty prerezávať na jar, aby sa podporil rast a kvitnutie. Prečo muškáty nekvitnú? Za zmienku stojí aj zimný odpočinok. Vyžadujú si ho najmä v klimatických oblastiach s chladnejšími zimami. Vtedy je kvitnutie muškátov obmedzené.

Muškáty by sa mali strihať na jar, aby sa podporil rast a kvitnutie.
Foto: shutterstock/Nenad Aksic

Možno muškáty zachrániť?

Vyššie uvedené chyby v pestovaní znamenajú, že niekedy sa muškáty môžu stretnúť so zdravotnými problémami, ktoré spôsobia, že stratia svoj pôvab. Je možné zachrániť muškáty, ktoré sa zdajú byť v zlom stave? Odpoveď je určite áno. Existuje niekoľko spôsobov, ako obnoviť zdravie a krásu týchto rastlín. Ako zachrániť muškáty? Ako to už býva, riešenie spočíva v zdroji problému. Ak došlo k premnoženiu muškátov, musíte konať rýchlo. V prípade, že listy rastliny začínajú žltnúť a opadávať a zem je neustále mokrá, s najväčšou pravdepodobnosťou máte do činenia s nadmernou zálievkou. Ak chcete zachrániť muškáty:

  • vyberte rastlinu z kvetináča a opatrne odstráňte prebytočnú zeminu z koreňov;
  • skontrolujte korene – ak sú čierne a mäkké, odstráňte ich ostrými nožnicami;
  • nechajte rastlinu niekoľko hodín vyschnúť;
  • presaďte muškát do novej, dobre odvodnenej pôdy a do kvetináča s drenážnymi otvormi.

Nezabudnite rastlinu zalievať mierne a pred ďalším zalievaním počkajte, kým vrchná vrstva pôdy vyschne. Naopak, ak sú rastliny bledozelené, rastú pretiahnuto a nekvitnú, muškáty majú pravdepodobne príliš málo svetla. Treba ich premiestniť na slnečné stanovište. Ak pestujete muškáty v interiéri, umiestnite ich k oknu orientovanému na juh alebo západ, aby mali dostatok svetla. Ako zachránite svoje muškáty? Ak zistíte, že ich napadli vošky, roztoče, biele mušky alebo strapky, musíte siahnuť po silných látkach na boj proti nim. Môžete použiť prírodné prostriedky, napríklad roztok draselného mydla, neemový olej alebo cesnakový extrakt. Nakoniec môžete siahnuť po chemických insekticídoch, ktoré sú dostupné v záhradkárskych obchodoch.

Na hnojenie muškátov môžete použiť neemový olej.
Foto: shutterstock/Ninetechno

Ako zachrániť muškáty?

Pelargónie môžu byť napadnuté hubovými chorobami. Tie sa často vyvíjajú v podmienkach nadmernej vlhkosti a nedostatočnej cirkulácie vzduchu. Ak si všimnete biele škvrny na listoch, hnedé alebo čierne škvrny, je nevyhnutné rýchlo konať. Ako zachrániť muškáty napadnuté hubami? Na začiatok odstráňte a zničte napadnuté časti rastliny, aby ste zabránili ďalšiemu šíreniu choroby. Potom použite fungicídne prípravky podľa pokynov výrobcu. Aby ste hubu nevyprovokovali k opätovnému napadnutiu pelargónie, zabezpečte rastlinám dostatočnú cirkuláciu vzduchu, vyhnite sa tiež príliš hustej výsadbe. Obmedzte zalievanie a snažte sa vyhnúť zmáčaniu listov.

Niekedy na záchranu muškátov stačí rastlinu presadiť. Ak si všimnete, že korene vychádzajú cez drenážne otvory alebo rastlina prestala rásť, oplatí sa dať si tú námahu a kvety oddeliť. Použite na to čerstvú a dobre odvodnenú pôdu. Ak muškát nekvitne v dôsledku nedostatočného hnojenia, musíte ho vyvážiť. Nepreháňajte to s množstvom fosforu ani dusíka. S hnojením je najlepšie začať začiatkom alebo v polovici júna.

Pelargónie sa pestujú pomerne ľahko, ale ako každá rastlina sa môžu stretnúť s problémami. Našťastie, väčšinu z týchto problémov možno účinne riešiť, ak sa zistia dostatočne skoro.
Foto: shutterstock/Real_life_photo

Hnojivo pre muškáty – ktoré je ideálne?

Ideálne hnojivo pre muškáty je také, ktoré obsahuje optimálny pomer živín, najmä troch najdôležitejších: dusíka, fosforu a draslíka. Prvý z nich je zodpovedný za rast listov a výhonkov. Fosfor podporuje vývoj koreňov a kvitnutie. Draslík zasa posilňuje celkovú odolnosť rastliny, zlepšuje kvalitu kvetov a odolnosť voči chorobám. Okrem toho by malo byť hnojivo pre pelargónie obohatené o mikroživiny, ako sú železo, mangán, bór, zinok, meď a molybdén, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie metabolických procesov v rastline.

Hnojivo pre muškáty by malo mať aj vyvážený pomer zložiek. V praxi to znamená, že pomer dusíka, fosforu a draslíka by mal byť napríklad 10-10-10. Tak to zvyčajne býva, ale keď muškáty nekvitnú, mali by sa používať hnojivá s vyšším obsahom fosforu. Hnojivo pre muškáty by sa malo vyberať aj podľa podmienok pestovania. Ak pestujete muškáty v kvetináčoch, odporúča sa zvoliť tekuté alebo dlhodobo pôsobiace hnojivá, ktoré zabezpečia rovnomerný prísun živín. Pri pestovaní v zemi sú vhodné granulované a organické hnojivá.

Trik so zemiakmi – ako pripraviť hnojivo pre muškáty?

Hnojivo pre muškáty si môžete vyrobiť doma pomocou zemiakov. Týmto spôsobom môžete ušetriť značnú sumu peňazí za hotové prípravky kupované v obchodoch. Ako vyrobiť prírodné zemiakové hnojivo pre muškáty? Pripravíte ho kombináciou iba dvoch zložiek – vody a zemiaku. Príprava odvaru je triviálna. Umytý zemiak (nie však ošúpaný) vložte do hlbokej misy a zalejte ho litrom vody. Celé sa to potom rozmixuje na hladkú kašu. Tá sa potom dôkladne precedí pomocou sitka alebo gázy.

Hnojivo pre muškáty si môžete vyrobiť doma pomocou zemiakov.
Foto: freepik/azerbaijan_stockers

Ako používať zemiakové hnojivo na muškáty? Pripravenou zmesou môžete rastliny polievať a hnojivo aplikovať raz za mesiac. S hnojivom zo zemiakov to nepreháňajte, pretože ako každé hnojivo sa musí používať s mierou. Nadbytok živín môže pelargónii uškodiť. Pri príprave odvaru dbajte aj na to, aby použitá voda neobsahovala soľ alebo korenie. Tie môžu muškáty poškodiť.

Hnojivo zo zemiakov pre muškáty: aké má účinky?

Prírodné hnojivo pre muškáty je zárukou vzniku nápadných kvetov s intenzívnou farbou. Ako je známe, hľuzy sú bohaté na zložky, ktorými možno muškáty zachrániť. Sú to horčík, draslík, fosfor, vápnik a dusík. Preto sa pri správnom použití veľmi ľahko podarí muškáty priviesť späť k životu. Okrem toho takéto hnojivo pre muškáty zlepšuje štruktúru pôdy. To následne podporuje lepší vývoj koreňov. Hnojivo zo zemiakov pre muškáty je zároveň ekologickým riešením, ktoré pomáha využiť to, čo má každý vo svojej kuchynskej skrini.

Hnojivom zo zemiakov polievajte pelargónie raz mesačne.
Foto: shutterstock/Taras Garkusha

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Z tohto dôvodu muškáty chradnú. Stačí jedna vec a ožijú a obsypú sa kvetmi

Domáce hnojivo na muškáty za drobné. Všetky ingrediencie máte v kuchyni


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nezabudnite ich zasiať v októbri. Efekt uvidíte skôr ako vaši susedia

22.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NataKor). Október je mesiac, ktorý pre mnohých záhradkárov znamená koniec sezóny. Padajúce lístie, kratšie dni a nižšie teploty naznačujú,…

Vaše uteráky budú dlhé roky snehobiele. Všetko, čo potrebujete, je metóda mojej babičky

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Uuganbayar). Biele uteráky majú svojich priaznivcov aj odporcov. Na jednej strane vyzerajú elegantne a čisto, na druhej strane často…

Cibuľky kvetov už nikdy nezhnijú. Všetko, čo musíte urobiť, je …

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/S.O.E). Cibuľky kvetov sú v pôde vystavené mnohým bakteriálnym alebo hubovým infekciám, ktoré často končia ich hnilobou. Aby ste…

Zápach kompostu v záhrade. Nepríjemné pachy odstránim pomocou niekoľkých prísad

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Jerome.Romme). Prvé týždne jesene nám už pripomínajú nadchádzajúce obdobie dažďov. Veterné a daždivé dni striedané slnečnými sú jasným signálom,…

Odevné mole: ak chcete ochrániť svoj šatník, konajte rýchlo! Ako ich rozpoznať a bojovať

21.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/New Africa). Šatníkové mole sú škodcovia, ktorých prítomnosť môže skutočne skomplikovať život. Následky prítomnosti molí v našich domovoch, presnejšie…

Auto Trendy

Čudný a nepríjemný zápach v aute. Ako to zmeniť

22.10.2024 Redakcia Auto trendy - Auto je pre mnohých ľudí miestom, kde trávia značnú časť svojho dňa. Jazdíme do práce, na nákupy, na výlety a často dokonca aj na dovolenky.…

Unikla rýchlosť bezdrôtového nabíjania Tesla Cybercab

22.10.2024 Redakcia Auto trendy - Na X sa objavili fotografie a videá zachytávajúce robotaxi na indukčnej doske s neuspokojivým výkonom Na X sa objavili fotografie a videá za

Naučte sa, ako zacúvať na parkovacie miesto v podzemnej garáži za 30 sekúnd!

21.10.2024 Redakcia Auto trendy - Cúvanie na parkovacie miesto v pozemnej garáži je zručnosť, ktorú sa mnohí vodiči musia naučiť a zdokonaliť, aby mohli efektívne a bezpečne parkovať svoje vozidlá…

Jesenná ranná hmla je pre vodičov, ako zlý sen. Ako si s ňou poradiť

21.10.2024 Redakcia Auto trendy - Ráno sa prebúdzate do sveta zahaleného jemnou, takmer tajomnou hmlou. Je to jedno z tých rán, keď sa všetko zdá byť pokojné a tiché, no…

Je preprava bicykla na aute dovolená? Existuje niekoľko obmedzení

21.10.2024 Redakcia Auto trendy - Vodiči, ktorí chcú prepravovať bicykel vo svojom aute, si musia byť vedomí zákazov vyplývajúcich zo zákona o cestnej premávke. Dôležité je tiež dodržiavať ustanovenia o…

Potrebujete mať prehľad, čo sa deje vedľa a za vozidlom

21.10.2024 Redakcia Auto trendy - Šikovní šoféri sa často musia popasovať s rôznymi úlohami pri údržbe svojich vozidiel. Jednou z častí auta, ktorej treba venovať pozornosť, sú spätné zrkadlá. Tieto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov