Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zvieratká,

Mnohí sa dopúšťajú tejto chyby. Nikdy neumiestňujte misku s vodou na toto miesto

6.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasiya Tsiasemnikava). Ak umiestnite misku na vodu pre mačku na správne miesto, ovplyvní to pohodlie aj zdravie a pohodu vášho chlpatého priateľa. Miska by...

6.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasiya Tsiasemnikava).

Ak umiestnite misku na vodu pre mačku na správne miesto, ovplyvní to pohodlie aj zdravie a pohodu vášho chlpatého priateľa. Miska by mala stáť na pokojnom, ľahko prístupnom mieste, ďaleko od podstielky a krmiva. Mačky si cenia čistotu a súkromie, takže ich to môže povzbudiť k častejšiemu hydratovaniu. Zistite, kde umiestniť misku na vodu, aby sa vaši domáci miláčikovia vždy cítili bezpečne.

Misku s vodou by ste mali umiestniť mimo misky s krmivom a podstielkou.
Foto: shutterstock/Anastasiya Tsiasemnikava

Kde má stáť miska na vodu pre mačku?

Ideálne miesto pre misku na vodu pre mačku by malo byť oddelené od často používaných častí domu, ako sú chodby alebo vchody, kde je najväčší pohyb ľudí a iných domácich zvierat. Takýto priestor by nemal byť vystavený hlasným zvukom, t. j. hlasnej hudbe, televízoru alebo zvukom spojeným s domácimi spotrebičmi.

Mačky sa pri pití rady cítia bezpečne, preto by miska na vodu mala byť na mieste, ktoré nie je vystavené náhlemu výskytu členov domácnosti alebo iných zvierat. Dobrou možnosťou môže byť umiestnenie misky na vodu, napríklad na poličke alebo na špeciálne upravenom škrabadle s priestorom pre misku. Mačky tak budú mať lepší prehľad o svojom okolí a pocit kontroly nad priestorom.

V žiadnom prípade by ste nemali umiestniť misku s vodou do blízkosti podstielky. Mačky majú prirodzený inštinkt vyhýbať sa pitiu vody na miestach, ktoré môžu byť kontaminované. Keďže sa o svoje fyziologické potreby starajú v podstielke, vnímajú ju ako potenciálny zdroj kontaminácie. Ak umiestnite vodu v blízkosti podstielky, môžu sa vo vode nachádzať baktérie alebo iný odpad, ktorý je pre zdravie mačky nebezpečný. K pravidelnému pitiu vody ju môžete povzbudiť umiestnením misky do priestoru, ktorý sa spája s čistotou a sviežosťou.

Na čo položiť misku na vodu?

Ak je miska na vodu pre mačku na podlahe z dreva, môžete použiť špeciálne podložky. Niektoré podložky majú protišmykové vlastnosti, ktoré pomáhajú udržať misku na jednom mieste a zabraňujú jej skĺznutiu alebo prevrhnutiu. Sú k dispozícii v rôznych farbách a vzoroch, ktoré sa hodia k interiéru. Podložku musíte pravidelne umývať, aby sa zabránilo rastu baktérií a plesní.

Mačky sa pri pití rady cítia bezpečne, preto by miska na vodu mala byť na mieste, ktoré nie je vystavené náhlemu výskytu členov domácnosti alebo iných zvierat.
Foto: shutterstock/Impact Photography

Keď ste si vybrali správne miesto, snažte sa ho nemeniť príliš často. Mačky oceňujú rutinu a môžu byť zmätené, ak sa ich miska na vodu často mení.

Môže mať mačka vedľa jedla vodu?

Vo svojom prirodzenom prostredí mačky zvyčajne pijú vodu zo zdrojov mimo miest, kde sa živia. Ide o evolučne podmienené správanie, ktoré má zabrániť kontaminácii vody zvyškami potravy (zdochlinami), ktoré môžu priťahovať baktérie a parazity.

Pitie vody kontaminovanej potravou môže viesť k zdravotným problémom, ako sú napríklad gastrointestinálne infekcie, preto mačky inštinktívne vyhľadávajú čistú vodu. Treba tiež poznamenať, že sú veľmi citlivé na chuť a vôňu vody. Ak sa nachádza v blízkosti potravy, môže preberať jej pachy, čo mačky odradí od pitia.

V situácii, keď musia piť vodu umiestnenú vedľa jedla, sa môžu cítiť stresované alebo nepríjemne. Potom jej konzumujú menej, čo je mimoriadne dôležité pre zvieratá, ktoré majú problémy s močením. Umiestnenie misky s vodou ďalej od jedla môže mačku povzbudiť, aby pila častejšie. Hlavne, ak jedia prevažne suché krmivo a potrebujú viac tekutín. Takto im nebudú hroziť prípadné problémy s obličkami.

Prečo leží mačka pri miske s vodou?

Mačky sa považujú za tajomné tvory, ktoré pre nás často zostávajú záhadné. Jedným zo zvláštnych správaní predstavuje ležanie pri miske s vodou. Prečo sa to deje? Mačky ako prirodzení predátori zdedili po svojich divokých predkoch hlboko zakorenený lovecký inštinkt. Práve tento inštinkt udržiava mačky v strehu a vždy pripravené na akciu. Zdržiavanie sa v blízkosti misky s vodou môže byť pre ne stratégiou, ako si dávať pozor na malé živočíchy, napríklad hmyz, ktoré môžu upútať ich pozornosť a stať sa ľahkou korisťou.

Mačky ako teritoriálne zvieratá si často označujú svoje územie pachom a miska s vodou predstavuje kľúčový bod ich územia. Sedenie pri nej im umožňuje cítiť sa bezpečne a mať kontrolu nad svojím okolím a vycítiť zmeny pachu, ktoré môžu signalizovať prítomnosť votrelcov. Okrem toho je miska na vodu pre mačky zdrojom zábavy a relaxácie; môžu sledovať vlniacu sa vodu alebo sa s ňou hrať, čo im prináša pokoj a uvoľnenie.

Mačky uprednostňujú tečúcu vodu, pretože riziko bakteriálnej infekcie je vtedy nižšie ako pri stojatej vode.
Foto: shutterstock/Vershinin89

Vaše domáce chlpaté mačky uprednostňujú tečúcu vodu, pretože riziko bakteriálnej infekcie je vtedy nižšie ako pri stojatej vode. Preto často vidíte mačky piť vodu z vodovodu alebo špeciálnej fontány. Toto správanie je odvodené od divokých predkov mačiek, ktoré tiež uprednostňovali pohyblivú vodu. Škrabanie vedľa misky s vodou môže byť pre mačku druhom označovania teritória alebo spôsobom, ako dostať potravu a vodu do pohybu, podobne ako pri love alebo hre.

Zaujímavé je, že mačky majú aj spôsob, ako si zabezpečiť potravu na neskôr. Tlapkami sa poškriabu okolo misky a zanechajú svoj pach. Je to nenápadný spôsob, ako naznačiť, že to jedlo patrí im a ostatní príslušníci druhu by sa mali držať ďalej.

Z ktorej misky má mačka jesť/piť?

Pri výbere misky pre mačky by ste si mali uvedomiť, že má priamy vplyv na zdravie a pohodu mačky. Vzhľadom na to sa oplatí venovať pozornosť niekoľkým veľmi dôležitým aspektom skôr, ako sa rozhodnete pre konkrétny výrobok:

  • materiál: najvhodnejšie sú misky z nehrdzavejúcej ocele, keramiky alebo skla. Sú odolné, ľahko sa čistia a nezachytávajú nepríjemné pachy, na rozdiel od plastových, v ktorých sa môžu udržať baktérie;
  • tvar a hĺbka: ideálna miska pre mačku je široká a plytká. Potom môže váš chlpatý maznáčik jesť bez toho, aby sa mu podráždili jemné vibrisy. Mačacie fúzy sú zakorenené hlboko v koži, takže ak sa nimi dotkne okraja misky, môže pociťovať nepohodlie alebo dokonca bolesť;
  • veľkosť: miska prispôsobte veľkosti mačky a jej ňufáku. Pre menšie mačky bývajú hlboké misky nepohodlné a sťažujú im prístup k potrave;
  • podložka: miska by mala mať protišmykovú základňu alebo gumovú podložku, aby sa počas jedla nepohybovala;
  • hygiena: Pravidelné umývanie misiek udržiava hygienu a zdravie vašej mačky a zabraňuje rastu nežiaducich mikroorganizmov;
  • množstvo a umiestnenie: ak máte viac mačiek, každá by mala mať vlastnú misku;
  • špeciálne potreby: staršie mačky alebo mačky so zdravotnými problémami môžu potrebovať vyvýšené misky alebo automatické dávkovače krmiva, ktoré im uľahčia prijímanie potravy.
Výber správnych misiek je kľúčový.
Foto: shutterstock/Galina-Photo

Každá mačka môže mať úplne iné preferencie. Pozorovanie správania vašej mačky vám pomôže prispôsobiť výber misky jej individuálnym potrebám a zabezpečiť jej zdravie a šťastie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tu sú príznaky toho, že vaša mačka začína starnúť. Dávajte na ňu pozor

Fotka mačky namiesto peňazí. Ukážte obrázok svojho domáceho maznáčika a dlh vám bude odpustený


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Rozprestrite ho v záhrade a sledujte, ako sa slimáky sťahujú. Okrem toho posilníte tieto kvety

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/epiximages). Slimáky a ulitníky v záhrade sú častým problémom. Sú veľmi nepríjemné a môžu úplne zničiť vaše rastliny vyhlodávaním…

Mňauká vaša mačka opakovane? Môže to mať niekoľko príčin. Takto môže volať o pomoc

25.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/savitskaya iryna). Mňaučenie mačiek je prirodzenou formou komunikácie so svetom. V niektorých prípadoch však môže byť vážnym volaním o…

Účinná zmes na kontrolu slimákov. Zmiešajte pár ingrediencií a už ich nikdy neuvidíte

24.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dieter Hawlan). Máte na záhrade slimáky? Asi dobre viete, že bojovať s nimi nie je jednoduché. Títo škodcovia sa…

Zvuk, ktorému neodolá žiadna mačka. Zavolajte a okamžite pribehne

24.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/savitskaya iryna). Aj keď povely opakujete mnohokrát, s rôznou rýchlosťou a intonáciou, váš miláčik stále zostáva ľahostajný? Nebojte sa.…

Posypte týmto. Mravce nadobro vyženiete z domu. Žiadne prostriedky v obchode takto nefungujú

24.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Cherkas). Mravce sú hmyzom, ktorý obťažuje ľudí žijúcich na prízemí alebo v rodinných domoch. Hniezda si stavajú v blízkosti…

Auto Trendy

Ferrari verí, že syntetické palivá budú riešením pre superautá budúcnosti

27.7.2024 Redakcia Auto trendy - Generálny riaditeľ Ferrari tvrdí, že budúce tepelné superautá by mohli byť zachránené syntetickými palivami. Prvým vozidlom, ktoré by z toho mohlo profitovať, by mohol byť…

Šéf Renaultu sa domnieva, že úplný prechod na elektromobily ešte nie je možný

27.7.2024 Redakcia Auto trendy - Generálny riaditeľ spoločnosti Renault Luca de Meo sa domnieva, že úplný prechod na elektromobily do roku 2035 nie je možný, preto žiada Európsku úniu o…

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša množstvo nepríjemností, a to aj počas…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v spoločnosti Horse Powertrain, ktorú kontrolujú spoločnosti…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé miesto a zaznamenala nový predajný rekord…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy . Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol, pretože bol práve vyradený z ponuky.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov