Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Tento koláč pripravuje moja babička už 40 rokov. Zakaždým opakuje, čo je na ňom najdôležitejšie

5.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova). Každý má svoje obľúbené jedlo a dezert, po ktorom siahne. V mojom prípade milujem jablkový koláč a tvarohový koláč v akejkoľvek podobe,...

5.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova).

Každý má svoje obľúbené jedlo a dezert, po ktorom siahne. V mojom prípade milujem jablkový koláč a tvarohový koláč v akejkoľvek podobe, ale moja babička mi vštepila záľubu v ďalšom koláči. Tento koláč je vrstvený a vždy, keď sa objaví na stole, urobí úžasný dojem. Jedna ingrediencia je veľmi kľúčová a bez nej stráca svoju chuť.

Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova

Keby som sa každého z vás opýtala, aký je váš obľúbený koláč, pravdepodobne by som dostala veľa odpovedí. Niektorí by povedali, že je to jablkový koláč, iní, že je to tvarohový koláč, a ďalšia skupina, že je to krémový koláč. Nikomu by však nenapadli Dunajské vlny, ktoré podľa niektorých prekonávajú všetky ostatné dezerty. Tento vrstvený koláč je naozaj pôsobivý a moja babička je odborníčka na jeho prípravu. Skladá sa z dvoch rôznofarebných vrstiev a je preliaty pudingovým krémom. Okrem toho sú kľúčovou ingredienciou višne. V sezóne môžete použiť čerstvé ovocie, ale ak nemáte žiadne po ruke, odporúčam kúpiť tie v náleve. Práve tie totiž dodávajú zaujímavú chuť a sú nenahraditeľné.

Recept na dunajské vlny


Ingrediencie na cesto:

  • 2 šálky pšeničnej múky,
  • kocka masla,
  • 6 vajec,
  • 200 g práškového cukru,
  • 1/4 šálky mlieka,
  • 2 PL kakaa,
  • 2 lyžičky prášku do pečiva.


Prísady na pudingový krém:

  • 2 balenia vanilkového pudingu,
  • kocka masla,
  • 2,5 šálky mlieka,
  • 2 lyžice cukru.

Prísady na čokoládovú polevu:

  • 50 g dezertnej čokolády,
  • 2 PL mäkkého masla,
  • 3 PL 33% smotany.


Ďalšie prísady:

  • 350 g kompótových višní alebo čerstvého ovocia,
  • pohár višňového likéru.
Kľúčovou ingredienciou sú višne. V sezóne môžete použiť čerstvé ovocie, ale ak nemáte žiadne po ruke, odporúčam kúpiť tie v náleve. Práve tie totiž dodávajú zaujímavú chuť a sú nenahraditeľné
Foto: shutterstock/nada54

Spôsob prípravy:

  1. Najprv si pripravte pudingový krém. Polovicu mlieka nalejte do hrnca, pridajte doň cukor, premiešajte a na miernom ohni priveďte do varu. Zvyšné mlieko zmiešajte s pudingovými práškami a tenkým prúdom nalejte do hrnca, pričom stále miešajte. Intenzívne miešajte, kým puding nezhustne.
  2. Horúci puding odstavíme z horáka, prikryjeme tanierom a necháme vychladnúť. Keď puding vychladne, pripravte si krém. Mäkké maslo preložíme do misy a pomocou mixéra ho dôkladne rozmiešame na krém. Potom po lyžiciach pridávajte vychladnutý puding. Mixujte, kým sa prísady nespoja.
  3. Teraz sa môžete pustiť do prípravy ostatných ingrediencií. Višne z kompótu scedíme a vložíme do misky (dobre je aj odkôstkovať). Potom prilejte likér, premiešajte a odložte.
  4. Čas na prípravu cesta. Vajíčka rozbijeme do väčšej misy, pridáme cukor a mixérom šľaháme na vysokých otáčkach, kým nevznikne biela hmota. Potom ešte počas miešania prilejte rozpustené a vychladnuté maslo. Keď sa ingrediencie spoja, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a miešame len dovtedy, kým sa úplne nespoja. Zmes by mala byť hladká a bez hrudiek.
  5. Polovicu cesta prelejeme do inej misy a pridáme doň kakao a mlieko. Intenzívne miešajte.
  6. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie. Potom do neho vlejte svetlé cesto a stierkou zarovnajte vrch. Potom pomocou lyžice opatrne a jemne vmiešajte tmavé cesto, aby sa vrstvy nelepili.
  7. Na cesto poukladajte višne a zľahka ich vtlačte do zmesi. Koláč vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 25 minút. Po uplynutí času vypnite rúru a nechajte koláč vychladnúť.
  8. Po vychladnutí upečeného cesta potrieme vrch pudingovým krémom. Potom ho vložte na približne 30 minút do chladničky. Krém by mal už mierne stuhnúť. Medzitým si pripravte čokoládovú polevu.
  9. Do hrnca dajte maslo, rozdrvenú čokoládu a trochu smotany. Celé to zohrievajte na miernom ohni, kým nevznikne hladká, lesklá zmes. Nezabudnite však stále miešať, aby sa zmes nepripálila. Hotovú polevu nechajte mierne vychladnúť. Nakoniec ju nalejte na vrch koláča.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto je najjednoduchší koláč na svete. Využite jahody, kým je ich sezóna

Vyskúšala som tieto jahody a teraz už nesiahnem po klasickom dezerte. Táto zložka všetko mení


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Poklad indickej kuchyne – spoznajte horčicový olej

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Zlatý ako jantár, voňavý ako horčica a všestranný ako švajčiarsky armádny nôž - horčicový olej je pokladom…

Tento puding môžete jesť bez výčitiek aj pri diéte. Pomáha vám schudnúť

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/KOHUKU). Chcete schudnúť, ale neviete sa zaobísť bez sladkostí? Ukázalo sa, že sa nemusíte vzdať všetkých sladkostí. Pripravte si…

Je to jedna z najzdravších štiav na svete. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/GCapture). Prírodné šťavy sú vhodným doplnkom každodennej stravy, nájdete v nich množstvo vitamínov a minerálov. Ktorý z týchto lahodných…

Sú vaše korpusy po upečení suché? Príčinou môže byť táto častá chyba

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HarryKiiM Stock). Pripravujeme torty na rôzne príležitosti - narodeniny, meniny, krstiny a mnohé ďalšie. Keď sú však príliš suché,…

Spojte kašu s čokoládou a pripravte si na raňajky zdravý Nesquik. Potrebujete len 4 prísady

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lika Mostova). Raňajky sú kľúčovým jedlom dňa. Mnohí ľudia si ráno radi dajú niečo sladké, ale kladú si otázku,…

Auto Trendy

Nová Toyota Corolla Cross: Novinka v mestskom teréne prichádza!

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Japonský výrobca prekvapil motoristickú verejnosť kompletnou modernizáciou svojho populárneho crossoveru. Okrem výrazného dizajnového osvieženia prináša aj športovú verziu GR Sport, ktorá sľubuje adrenalínové zážitky za…

Volkswagen priznal porážku: Elektromobily potrebujú benzínovú pomoc

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká automobilka konečne priznala, že čisto elektrické vozidlá nie sú budúcnosťou, ktorú chcú zákazníci. Preto ponúkne hybridnú alternatívu, ktorá sa teší oveľa väčšiemu záujmu.

Pokuty a trestné body na Slovensku v roku 2025: Čo vás čaká, ak porušíte pravidlá?

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Slovensko sa chystá zaviesť prísnejšie tresty pre vodičov, ktorí porušujú pravidlá cestnej premávky. Od jesene 2025 má začať platiť nový bodový systém, ktorý má za…

Tajomná dierka pri palivovom uzávere: Viete, na čo slúži? Motoristi často netušia!

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Mysleli ste si, že o svojom aute viete všetko? Malý otvor pod uzáverom palivovej nádrže prekvapuje aj skúsených vodičov. Jeho funkcia je pritom kľúčová pre…

Bez noža a škrabania: Takto odstránite nálepku z auta za pár minút!

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Každý motorista to pozná – nálepky na oknách áut dokážu byť poriadnou výzvou. Či už ide o diaľničnú známku, parkovaciu kartu alebo reklamnú samolepku, ich…

Xiaomi ustúpilo: Extrémny výkon modelu SU7 Ultra opäť v rukách majiteľov

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Po vlne kritiky musela čínska automobilka prehodnotiť svoje rozhodnutie obmedziť výkon svojho najvýkonnejšieho elektromobilu. Majitelia si nenechali zobrať to, za čo si zaplatili.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov