27.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tomas Vynikal).
Mäso je základnou zložkou raňajok v mnohých domácnostiach. Jemné šunky lákajú svojou chuťou a vôňou, preto ich radi jeme. Dokonale sa hodia k chlebu, syru a zelenine, čím vytvárajú dokonalé jedlo. Viete však, ako najlepšie skladovať údeniny?
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/01/shutterstock_366048509.jpg)
Foto: shutterstock.com/SpeedKingz
Vzhľadom na rastúce ceny údenín je ich správne skladovanie kľúčové. Zle zabalená šunka sa rýchlo stáva nevhodnou na konzumáciu a v záujme nášho zdravia by sme ju mali vyhodiť. To prispieva k plytvaniu peniazmi a potravinami, preto stojí za to zvoliť vhodné obaly, aby si tieto produkty dlhšie zachovali čerstvosť a chuť.
Aký je najlepší spôsob skladovania mäsa? Vďaka týmto metódam vydrží dlhšie čerstvé
Mnoho ľudí dáva výrobky do chladničky bez rozmýšľania a šunku alebo klobásu uchovávajú v plastových vreckách. To je veľká chyba, pretože fólia neprepúšťa vzduch, čo podporuje rast baktérií a mäso je rýchlo pokryté slizkou kašou. Na čo si teda musíme dať pozor, aby sme mäsové výrobky bezpečne uchovali v chladničke?
Najdôležitejší je obal. Nakrájané mäso je najlepšie uchovávať v pergamenovom papieri (papier na pečenie) Tým je zabezpečená dostatočná cirkulácia vzduchu a neustále odvádzanie vlhkosti, čo výrazne spomaľuje proces kazenia.
Sušené a údené klobásy, ktoré vydržia dlhšie v chladničke, skladujte vo vzduchotesných sklenených nádobách. Pri skladovaní údenín sa tiež oplatí dbať na to, aby neprišli do priameho kontaktu s inými potravinami, napr. paradajkami alebo syrom. To podporuje prenos baktérií a následne rýchlejšie znehodnotenie.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/11/chladnicka.jpg)
Foto: shutterstock/Andrey_Popov
Ako predĺžiť čerstvosť studeného mäsa? Dôležitá je správna polica v chladničke
Správne usporiadanie produktov v chladničke je dôležité pre zachovanie ich čerstvosti.
- Údeniny, mäso a morské plody by mali byť uložené na najnižšej polici, pretože vyžadujú nízke teploty.
- Na vrchnej poličke sa oplatí ponechať produkty, ktoré majú krátku trvanlivosť, napr. zvyšky zo včerajšej večere alebo koláča.
- Stredné police sú vyhradené pre vajcia a mliečne výrobky, napr. jogurty alebo syry.
- Ovocie, zeleninu a bylinky uchovávajte v zásuvkách vystlaných papierovými utierkami.
- Do dverí chladničky umiestňujeme výrobky, ktoré nie sú citlivé na zmeny teploty. Ide o rôzne druhy omáčok a nápojov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Hoďte hrozno do uzatvárateľného vrecka a nebudete ľutovať. Ušetríte veľa času
Ako umývať jahody? Účinná domáca metóda, ktorú ma naučila moja babička. Používam ju už roky