Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Turecký kuchár mi povedal recept na shakshuku. Mojim blízkym sa zbiehajú slinky ešte skôr, ako ju naservírujem.

11.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jacek Chabraszewski). Existuje dokonalá shakshuka? Recept som sa naučil pred rokmi na dovolenke v Turecku. Prezradil mi ho tamojší kuchár. Odvtedy sú to moje...

11.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jacek Chabraszewski).

Existuje dokonalá shakshuka? Recept som sa naučil pred rokmi na dovolenke v Turecku. Prezradil mi ho tamojší kuchár. Odvtedy sú to moje obľúbené raňajky. Všetko vďaka správnym paradajkám a koreninám.

Existuje dokonalá shakshuka? Recept som sa naučil pred rokmi na dovolenke v Turecku. Prezradil mi ho tamojší kuchár.
Foto: shutterstock/Jacek Chabraszewski

Shakshuka je jedlo, ktoré pravdepodobne pochádza z Tuniska alebo Jemenu. Pozostáva z vajec, paradajok, cibule a korenia a často sa podáva s chlebom. Môže sa jesť ako raňajky, neskorá desiata alebo ľahké jedlo. S obľubou sa konzumuje najmä v krajinách Blízkeho východu, ale záujem o toto jedlo rastie aj na Slovensku

Shakshuka s konzervovanými paradajkami. Dôležité sú aj koreniny

Najlepšie paradajky na shakshuku sú tie, ktoré sú šťavnaté, plné chuti a majú intenzívnu vôňu. Ideálne sú malinové, slivkové alebo čerešňové. Ak sa však rozhodnete pre konzervované paradajky, je dôležité vybrať si kvalitný výrobok. Kľúčovú úlohu v chuti tohto pokrmu zohráva aj korenie. Často sa používa rasca, paprika, rasca a cesnak, ktoré jedlu dodávajú charakteristickú bohatú chuť. Čerstvá petržlenová vňať alebo koriander navyše dodajú pokrmu sviežosť a farbu.

Ako pripraviť shakshuka ako z Turecka? Odhaľujeme recept

Pred mnohými rokmi mi na dovolenke v Turecku jedna kuchárka prezradila svoj recept na shakshuku. Tu sú ingrediencie potrebné na jej prípravu:

  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 papriku nakrájanú nadrobno (môže byť červená, žltá alebo zelená)
  • 800 g konzervovaných paradajok (nakrájaných alebo celých)
  • 4 vajcia
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička rasce
  • 1/2 čajovej lyžičky rímskej rasce

Okrem toho sa zásobme aj soľou a korením podľa chuti a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Často sa používa rasca, paprika, rasca a cesnak, ktoré jedlu dodávajú charakteristickú bohatú chuť. Čerstvá petržlenová vňať alebo koriander navyše dodajú pokrmu sviežosť a farbu.
Foto: pexels.com/Nataliya Vaitkevich

Shakshuka s vajíčkom je ideálnou voľbou na raňajky. Je rýchla na prípravu

Do veľkej panvice nalejte olivový olej a zohrejte ho na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju asi 5 minút, kým nezmäkne a nezačne mierne karamelizovať. Pridajte aj nasekaný cesnak a smažte ďalšiu minútu, kým neuvoľní svoju vôňu. Taktiež nakrájanú papriku a počkajte asi 5 minút, kým zmäkne. Potom do panvice pridajte paradajky z konzervy aj so šťavou. Väčšie kúsky rozdrvte drevenou lyžicou. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a nechajte variť asi 10-15 minút, kým omáčka mierne nezhustne. Shakshuku ochutíme sladkou paprikou, rascou, rímskou rascou, soľou a korením podľa chuti. Nakoniec do omáčky urobte zárezy a do stredu rozklepnite vajcia. Varte na miernom ohni, pričom panvicu prikryte pokrievkou, kým bielka nezostanú pevné a žĺtky mierne tekuté (približne 5-7 minút). Pokrm je hotový, teraz ho posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte horúci, najlepšie s kúskom chleba, ktorý nasiakne lahodnú omáčku. Dobrú chuť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Klasické volské oko je nuda? Pripravte si vajíčka s pridaním talianskej pochúťky a nebudete ľutovať

Obalte v ňom vajcia a dôkladne ich opečte. Keď ich položíte na stôl, všetci sa na ne vrhnú


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Masť z lekárne za pár eur redukuje vrásky, upokojuje akné. Obsahuje kľúčový vitamín

15.7. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MarijaBazarova). Na prvý pohľad nenápadná, lacná a bez lesklej reklamy. Masť s vitamínom A, ktorú nájdete v bežnej…

Do rannej kávy si dávam dva tenké plátky. Mám viac energie a menej chutí na jedlo

15.7. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Dlhé roky som pila rannú kávu po starom. Mlieko, cukor, niekedy sirup. A potom som to zmenila.…

Idete na dovolenku? Vložte zápalku do každého kvetináča a vaše rastliny neuhynú

14.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot shutterstock/Passakorn sakulphan). Pred odchodom na dovolenku sa mnohí obávajú o svoje izbové rastliny. Zostanú bez dozoru, vody a…

Dážď môže spôsobiť choroby rastlín. Skontrolujte listy, kým nie je neskoro

14.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kokhan O). Teplo a vlhko je ideálna kombinácia pre šírenie plesní a hniloby. Rastliny teraz potrebujú vašu pozornosť viac…

Šokujúci objav vedcov: Toto sladké ovocie znižuje cukor v krvi a spaľuje tuky!

14.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Romix Image). Mango nie je len sladkou pochúťkou z trópov. Najnovšia štúdia amerických vedcov ukazuje, že pravidelná konzumácia tohto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov