Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Turecký kuchár mi povedal recept na shakshuku. Mojim blízkym sa zbiehajú slinky ešte skôr, ako ju naservírujem.

11.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jacek Chabraszewski). Existuje dokonalá shakshuka? Recept som sa naučil pred rokmi na dovolenke v Turecku. Prezradil mi ho tamojší kuchár. Odvtedy sú to moje...

11.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jacek Chabraszewski).

Existuje dokonalá shakshuka? Recept som sa naučil pred rokmi na dovolenke v Turecku. Prezradil mi ho tamojší kuchár. Odvtedy sú to moje obľúbené raňajky. Všetko vďaka správnym paradajkám a koreninám.

Existuje dokonalá shakshuka? Recept som sa naučil pred rokmi na dovolenke v Turecku. Prezradil mi ho tamojší kuchár.
Foto: shutterstock/Jacek Chabraszewski

Shakshuka je jedlo, ktoré pravdepodobne pochádza z Tuniska alebo Jemenu. Pozostáva z vajec, paradajok, cibule a korenia a často sa podáva s chlebom. Môže sa jesť ako raňajky, neskorá desiata alebo ľahké jedlo. S obľubou sa konzumuje najmä v krajinách Blízkeho východu, ale záujem o toto jedlo rastie aj na Slovensku

Shakshuka s konzervovanými paradajkami. Dôležité sú aj koreniny

Najlepšie paradajky na shakshuku sú tie, ktoré sú šťavnaté, plné chuti a majú intenzívnu vôňu. Ideálne sú malinové, slivkové alebo čerešňové. Ak sa však rozhodnete pre konzervované paradajky, je dôležité vybrať si kvalitný výrobok. Kľúčovú úlohu v chuti tohto pokrmu zohráva aj korenie. Často sa používa rasca, paprika, rasca a cesnak, ktoré jedlu dodávajú charakteristickú bohatú chuť. Čerstvá petržlenová vňať alebo koriander navyše dodajú pokrmu sviežosť a farbu.

Ako pripraviť shakshuka ako z Turecka? Odhaľujeme recept

Pred mnohými rokmi mi na dovolenke v Turecku jedna kuchárka prezradila svoj recept na shakshuku. Tu sú ingrediencie potrebné na jej prípravu:

  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 papriku nakrájanú nadrobno (môže byť červená, žltá alebo zelená)
  • 800 g konzervovaných paradajok (nakrájaných alebo celých)
  • 4 vajcia
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička rasce
  • 1/2 čajovej lyžičky rímskej rasce

Okrem toho sa zásobme aj soľou a korením podľa chuti a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Často sa používa rasca, paprika, rasca a cesnak, ktoré jedlu dodávajú charakteristickú bohatú chuť. Čerstvá petržlenová vňať alebo koriander navyše dodajú pokrmu sviežosť a farbu.
Foto: pexels.com/Nataliya Vaitkevich

Shakshuka s vajíčkom je ideálnou voľbou na raňajky. Je rýchla na prípravu

Do veľkej panvice nalejte olivový olej a zohrejte ho na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju asi 5 minút, kým nezmäkne a nezačne mierne karamelizovať. Pridajte aj nasekaný cesnak a smažte ďalšiu minútu, kým neuvoľní svoju vôňu. Taktiež nakrájanú papriku a počkajte asi 5 minút, kým zmäkne. Potom do panvice pridajte paradajky z konzervy aj so šťavou. Väčšie kúsky rozdrvte drevenou lyžicou. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a nechajte variť asi 10-15 minút, kým omáčka mierne nezhustne. Shakshuku ochutíme sladkou paprikou, rascou, rímskou rascou, soľou a korením podľa chuti. Nakoniec do omáčky urobte zárezy a do stredu rozklepnite vajcia. Varte na miernom ohni, pričom panvicu prikryte pokrievkou, kým bielka nezostanú pevné a žĺtky mierne tekuté (približne 5-7 minút). Pokrm je hotový, teraz ho posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte horúci, najlepšie s kúskom chleba, ktorý nasiakne lahodnú omáčku. Dobrú chuť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Klasické volské oko je nuda? Pripravte si vajíčka s pridaním talianskej pochúťky a nebudete ľutovať

Obalte v ňom vajcia a dôkladne ich opečte. Keď ich položíte na stôl, všetci sa na ne vrhnú


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Toto je najzdravšie ovocie sveta. Na Slovensku ho poznáme, ale jeme ho málo

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Traveler0205). Vedci roky skúmajú, ktoré ovocie je najlepšie pre naše zdravie. Americkí výskumníci konečne odhalili, ktoré si zaslúži titul…

Príliš ste sa spálili? Použite domáci prostriedok a začervenanie zmizne

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Useekate). Nastali dlho očakávané slnečné teplé dni. A to znamená, že ako nikdy predtým je potrebné dbať o ochranu…

Vložte si to do peňaženky 1. júla. Počas celých prázdnin budete mať dostatok peňazí

01.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrii Iemelianenko). Júl sa rýchlo blíži – horúci mesiac ideálny na výlety. Snívate o „luxusnej“ dovolenke? Ak si chcete…

Tajomstvo zdravého mozgu: Jahody ako zbraň proti demencii

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FamVeld). Cítite, že vám pamäť občas zlyháva? Vyskúšajte jahody! Vedci objavili, že každodenná konzumácia týchto šťavnatých plodov môže spomaliť…

Zdravší ako olivový olej? Tento elixír vám zníži cholesterol aj váhu

30.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/kungfu01). Chcete sa starať o svoje srdce a postavu bez drastických diét a drahých doplnkov? Zabudnite na olivový…

Auto Trendy

Kamión zrazil opravára vo výške 6 metrov. Neuveríte, ako to dopadlo

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Človek by si myslel, že vysoko nad cestou nemôžeme mať problémy kvôli vodičom, ale nie je to pravda. Nedávno totiž pracovníka na plošine zdvíhacieho vozidla…

BYD v problémoch: Výroba klesá, sklady sa plnia

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky automobilový gigant BYD, ktorý nedávno predbehol Teslu ako najväčší výrobca elektromobilov na svete, teraz čelí vážnym problémom. Spoločnosť musela znížiť výrobu a zastaviť rozširovanie…

Toyota chystá bombu! Nový motor dokáže vyprodukovať až 600 koní

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Japonský gigant Toyota pracuje na revolučnom štvorvalcovom motore, ktorý môže zmeniť budúcnosť benzínových áut. Zatiaľ čo celý svet sa ženie za elektrifikáciou, Toyota ide proti…

Kamión visel nad priepasťou! Vodič uviazol v kabíne smrti

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Polovica kamióna visela nad priepasťou, polovica stála na zvyškoch mosta. Situácia vodiča bola o to nebezpečnejšia, že kabína visela vo vzduchu. Nemal sa ako dostať…

Zákerný podvod s nabíjacími stanicami: Ako sa chrániť pred falošnými QR kódmi

1.7.2025 Redakcia Auto trendy Nový zákerný podvod ohrozuje elektromobilistov po celej Európe. Podvodníci prelepujú originálne QR kódy na nabíjacích staniciach svojimi falošnými, ktoré vedú na podvodné stránky. Predstavte si, že…

7 zlozvykov, ktoré ničia spojku a prevodovku auta. Robíte ich aj vy?

30.06.2025 Redakcia Auto trendy - Od nechania auta so zaradenou rýchlosťou na červenej až po jazdu s nohou na spojke - spôsob, akým riadite auto s manuálnou prevodovkou, výrazne ovplyvňuje…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov