Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Oui! Táto francúzska špecialita sa príjemne rozplýva na jazyku. Je tak dobrá, že u la la

7.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/bonchan). Francúzska kuchyňa má mimoriadne krásnu a dlhú tradíciu. Bez týchto popredných pochúťok by pravdepodobne nebola taká uznávaná a známa po celom svete. Medzi...

7.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/bonchan).

Francúzska kuchyňa má mimoriadne krásnu a dlhú tradíciu. Bez týchto popredných pochúťok by pravdepodobne nebola taká uznávaná a známa po celom svete. Medzi obľúbené a pridružené špeciality pochádzajúce z tejto krajiny patria predovšetkým chrumkavá bageta, aromatická cibuľová polievka alebo creme brulee. Privolajte si vo svojej kuchyni chute Francúzska a potešte celú svoju rodinu.

Privolajte si vo svojej kuchyni chute Francúzska a potešte celú svoju rodinu.
Foto: shutterstock.com/bonchan

Pripravuje sa z najkvalitnejších francúzskych surovín a je najcennejšou polievkou na parížskych stoloch. Kedysi spájala šľachtu s chudobou a dnes je symbolom dobrej francúzskej kuchyne. Vyskúšajte jej najlepšiu a najvýraznejšiu verziu so zapečeným syrom a sledujte, ako ju hltajú všetci domáci a pýtajú si ďalšiu.

Ako vznikla cibuľová polievka?

Vo Francúzsku bola aromatická a chutná cibuľová polievka známa pravdepodobne už v 14. storočí. Hovorí sa, že pôvodcom prvej verzie tohto pokrmu bol sám Ľudovít XV. Keď nemal v špajzi nič, našiel cibuľu, maslo a šampanské. Hladný po poľovačke skombinoval nájdené ingrediencie a pripravil vynikajúcu cibuľovú polievku, ktorú si obľúbil celý dvor. Predajcovia na trhu Les Halles však jej chuť posunuli na vyššiu úroveň. Pridávali do nej nastrúhaný syr, ktorý sa po zapečení príjemne rozťahuje. Polievka sa rýchlo stala osviežením a raňajkami pre robotníkov zo štvrte Halles, ktorí si mohli dovoliť len jedno jedlo denne.

Tajomstvo „Gratinée des Halles“ – cibuľovej polievky zapečenej so syrom

Parížska cibuľová polievka, ktorá si získala prestíž a slávu po celom svete, chutí najlepšie so syrom gruyère. Možno ho nahradiť syrmi, ako sú napríklad čedar, ementál, comté, raclette, parmezán alebo grana padano. Tajomstvo jej chuti spočíva v dusenej cibuli, na ktorú potrebujete veľa trpezlivosti, ktorá sa vám v konečnej verzii pokrmu odmení.

Cibuľová polievka chutí najlepšie so syrom gruyère. Možno ho nahradiť syrmi, ako sú napríklad čedar, ementál, comté, raclette, parmezán alebo grana padano.
Foto: shutterstock/Robert Stedman Pte Ltd

Tradičná parížska polievka Gratinée des Halles

Ingrediencie:

  • 800 g cibule,
  • 200 ml suchého bieleho vína,
  • 25 g múky,
  • 80 g syra Gruyère,
  • 8 plátkov chleba,
  • 40 g masla,
  • 4 PL olivového oleja,
  • soľ a korenie podľa chuti

Príprava krok za krokom:

  • Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Vo veľkom hrnci rozohrejte maslo a olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a za stáleho miešania ju na miernom ohni smažte, kým nezhnedne. Pridajte biele víno a prikryte pokrievkou.
  • Pokračujte v dusení 30 minút, občas premiešajte.
  • Posypte ju múkou a dôkladne premiešajte, potom zalejte jedným litrom vody alebo vývaru a pokračujte v miernom varení ďalších 15 až 20 minút.
  • Všetko poriadne okoreňte, ale kvôli syru príliš nesoľte. Kým sa polievka varí, najemno nastrúhajte syr Gruyère.
  • Polievku nalejte do žiaruvzdorného riadu alebo zapekacích misiek. Na povrch položte dva plátky chleba vedľa seba a bohato ich posypte syrom.
  • Pečieme v rúre pod grilom, kým sa syr nerozpustí a nezačne hnednúť.
  • Polievku podávajte horúcu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Stroganov pripravujem vždy, keď sa počasie trochu pokazí. Toto jedlo zahreje a stimuluje všetky zmysly

Vynikajúce a jemné rebierka z rúry. Kľúčom k úspechu je správna marináda


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pôsobia ako balzam na srdce a šťava čistí organizmus. Najlepšie ovocie pre seniorov

Čerešne. Ovocie, ktoré pripomína leto. Sladké, pevné a šťavnaté, potešia svojou chuťou a lákavým vzhľadom. Ich ďalšou výhodou je vysoká výživná hodnota a priaznivý vplyv…

Pripravujete koláč a nemáte papier na pečenie? Nahraďte ho týmto

30.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek). V zhone kulinárskych príprav sa často stáva, že sa minie zásoba papieru na pečenie. V takejto situácii nezúfajte.…

Nechty v štýle vojvodkyne Kate sú hitom. Chystá sa nový hit na leto.

30.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lewis Patrick). Štýl nechtov Kate Middleton určuje trendy aj v letnej manikúre na rok 2025. Počas jednej zo záhradných…

Kam s panvicou, keď doslúži? Pozor, žltý kontajner nie je vždy riešenie

30.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lena Ogurtsova). Triedenie odpadu dnes považujeme za samozrejmosť. No keď dôjde na staré panvice a hrnce, mnohí z…

Bežný omyl mnohých žien. Tomu je lepšie sa vyhnúť v letnom make-upe.

30.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vgstudio). Leto je obdobím, keď si make-up vyžaduje osobitnú pozornosť. Vysoké teploty, vlhkosť a intenzívne UV žiarenie sú výzvami,…

Auto Trendy

7 zlozvykov, ktoré ničia spojku a prevodovku auta. Robíte ich aj vy?

30.06.2025 Redakcia Auto trendy - Od nechania auta so zaradenou rýchlosťou na červenej až po jazdu s nohou na spojke - spôsob, akým riadite auto s manuálnou prevodovkou, výrazne ovplyvňuje…

Ako správne udržiavať klimatizáciu v aute a šetriť palivo

30.06.2025 Redakcia Auto trendy - V teplom období je klimatizácia v aute nevyhnutná pre pohodlie vodiča aj cestujúcich. Aby však fungovala správne, musí sa pravidelne udržiavať. Odborníci vysvetľujú, ako znížiť…

Prehrievanie motora: Čo robiť, keď sa motor začne prehrieva

30.06.2025 Redakcia Auto trendy - Keď sa motor vášho auta začne prehrieva, je dôležité vedieť, ako konať rýchlo a bezpečne. Prehrievanie môže spôsobiť vážne škody na motore, ale správnym postupom…

Núdzový režim v aute môže zachrániť motor. Vodiči o ňom nevedia

30.06.2025 Redakcia Auto trendy - Moderné vozidlá majú množstvo bezpečnostných funkcií, ktoré pomáhajú vodičom s rôznymi problémami. Jednou z najdôležitejších je núdzový režim, ktorý chráni auto pred vážnym poškodením. Väčšina…

Xiaomi šokuje svet! Za 18 hodín takmer 300-tisíc objednávok

30.06.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky výrobca minulý týždeň uviedol na čínsky trh svoje prvé SUV. Xiaomi už získalo obrovské množstvo predobjednávok od miestnych zákazníkov.

Manspreading v doprave: Prečo muži rozťahujú nohy v doprave a ako to riešiť

30.06.2025 Redakcia Auto trendy - Cestovanie lietadlom a mestskou dopravou býva problematické kvôli malému množstvu miesta. Ľudia sa roky sťažujú na nevhodné správanie pasažierov. Príkladom môže byť manspreading. O čo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov