Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Záhrada,

Kedy kladie vijačka krušpánová vajíčka? Ako zachrániť krušpán po napadnutí vijačkou?

28.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tobias700). Vijačka krušpánová kladie vajíčka až štyrikrát ročne, čo vedie k skutočnému moru nenásytných lariev, ktoré môžu viesť k úplnému zničeniu kríka. Správna prevencia...

28.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tobias700).

Vijačka krušpánová kladie vajíčka až štyrikrát ročne, čo vedie k skutočnému moru nenásytných lariev, ktoré môžu viesť k úplnému zničeniu kríka. Správna prevencia môže váš živý plot zachrániť. Preto sa oplatí pravidelne kontrolovať kríky na prítomnosť vajíčok vijačky krušpánovej a pri prvých príznakoch kŕmenia lariev rýchlo reagovať.

Ako rozpoznáte vajíčka vijačky krušpánovej? Sú jasne žlté a malé, po čase sa na nich objaví tmavá škvrna.
Foto: shutterstock/Tobias700

Kedy kladie vijačka krušpánová vajíčka?

Motýle – dospelé jedince viajčky krušpánovej vylietajú, keď vonku pominú mrazy, t. j. v apríli alebo v máji. Pre kríky nepredstavujú hrozbu, pretože sa živia len rastlinnými šťavami a nektárom. Úplne inak je to s larvami tohto škodcu.

Kedy kladie vijačka krušpánová vajíčka? Samičky kladú vajíčka krátko po párení. Vzhľadom na niekoľko životných cyklov tohto škodcu sa to môže stať v máji, júli a koncom augusta. Vijačky si vyberajú zdravé výhonky krušpánu nachádzajúce sa vo vnútri kríka. Vajíčka kladú na spodnú stranu listov, a to po 20 kusov. Naraz môžu naklásť až 150 – 200 vajíčok.

Vajíčka vijačky krušpánovej sú jasne žlté a malé. Časom sa na nich objaví tmavá škvrna, ktorá je hlavou larvy. Po 5 až 15 dňoch, v závislosti od poveternostných podmienok, sa z vajíčok vyliahne niekoľko milimetrov dlhá, jasne žltá larva.

Tieto larvy sa začnú živiť listami krušpánu. Po krátkom čase larvy vijačky dosiahnu veľkosť 3,5-4,5 cm a stanú sa pre ker skutočnou hrozbou. Sú mimoriadne nenásytné. Žerú listy a mladé výhonky krušpánu a vytvárajú charakteristickú priadzu. Larvy sa živia 17 až 85 dní, potom sa premenia na kukly. Po 21 dňoch sa z kukiel vyliahnu dospelé mole.

Samičky vijačky krušpánovej kladú na spodnú stranu listu približne po 20 vajíčok.
Foto: shutterstock/Eileen Kumpf

Takéto životné cykly vijačky krušpánovej možno pozorovať približne trikrát ročne, čo znamená, že na kríkoch sa môže objaviť približne 700 vajíčok tohto škodcu. Ak je počasie priaznivé a jeseň teplá, možno pozorovať až štyri životné cykly vijačky krušpánovej.

Ako sa zbaviť vajíčok vijačky krušpánovej?

Čím skôr si všimnete výskyt vijačky krušpánovej vo vašej záhrade, tým väčšiu šancu máte zabrániť invázii alebo znížiť účinky žerúcich lariev. V apríli alebo v máji je dobré zavesiť na kríky feromónové lapače na vijačky krušpánové. Tie vám umožnia spozorovať, či sa motýle už prebudili a začínajú hľadať miesto na kladenie vajíčok. Lapače tiež pomôžu znížiť počet škodcov ekologicky bezpečným spôsobom.

V máji, júli a auguste alebo v septembri sa odporúča pravidelne kontrolovať kríky. Skontrolujte najmä výhonky vo vnútri kríka a listy zospodu. Ak spozorujete vajíčka vijačky krušpánovej alebo čerstvo vyliahnuté larvy – odstráňte ich z kríka a chráňte ich.

Je ťažké správne načasovať, kedy motýle nakladú vajíčka. Preto keď si všimnete prítomnosť dospelých jedincov vijačky krušpánovej v blízkosti kríka, orežte krušpán do dvoch týždňov. Odstránené výhonky zabezpečte v uzavretom plastovom vrecku na 48 hodín. Po tomto čase budete mať istotu, že vajíčka a larvy vijačky krušpánovej uhynuli. Tým sa výrazne zníži počet škodcov na kríku. Pre istotu môžete ker postriekať aj chemickými repelentmi proti moliam.

Na boj proti vijačke krušpánovej môžete použiť postrek.
Foto: shutterstock/Zerbor

Boj proti vijačke krušpánovej, ktorá vážne napadla kríky, je náročný. Chemické opatrenia nie sú vždy účinné. Larvy sa môžete pokúsiť zachytiť mechanicky, napr. postriekaním kríka silným prúdom vody alebo zatrasením kríka. V tomto prípade sa odporúča položiť pod krušpán čiernu plastovú fóliu, aby sa rýchlo zachytili larvy, ktoré spadnú z kríka.

Účinným spôsobom, ako znížiť účinky, je akýkoľvek spôsob odchytu lariev vijačky krušpánovej v jeho ranom štádiu. Aj keď sa vám nepodarí chytiť všetky larvy, môžete zabrániť úplnému zničeniu kríka.

Ako zachrániť krušpán po napadnutí vijačkou?

Pod vplyvom lariev vijačky krušpánovej krík pomaly odumiera. Prehryznuté listy nezabezpečujú správnu fotosyntézu. Poškodenie môže byť časom také vážne, že ker odumrie sám od seba a jediným riešením je jeho odstránenie zo záhrady.

Ak si však všimnete, že krušpán po napadnutí vijačkou vypučí nové výhonky, existuje šanca, že sa zotaví. Ako zachrániť krušpán po napadnutí vijačkou? Najprv na jeseň alebo skoro na jar zbavte ker suchých výhonkov a listov. Vytvoríte tak priestor pre nové, mladé výhonky.

Druhým krokom je správne hnojenie kríka. Začiatkom jari je najlepšie prihnojiť krušpán kompostom alebo použiť minerálne hnojivá bohaté na dusík, ktoré stimulujú rastliny k rastu listov a výhonkov. Hnojenie môžete zopakovať aj v máji.

V prvom rade odstráňte suché výhonky a listy.
Foto: shutterstock/Mykhailo Hrynchuk

Obnova kríka trvá až tri až štyri roky. Po uplynutí tejto doby sa však váš ker môže úplne zotaviť z napadnutia vijačky krupšánovej a stať sa odolnejším voči ďalšiemu napadnutiu týmto škodcom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vezmite z kuchyne, choďte do záhrady a posypte ním krušpán. Invázia húseníc sa skončí raz-dva

Účinné spôsoby boja proti vijačke krušpánovej. Zbavte sa škodcu v okamihu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako pestovať zemiaky? Pamätajte na to a naplníte svoje pivnice až po okraj peknými exemplármi

13.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/Rupprich). Dokedy sa môžu sadiť zemiaky? Termín sa pomaly končí. Ak si chcete na jeseň vychutnať chuť domácich hľúz,…

Previsnutý lopatkovec zalievajte výlučne týmto spôsobom. Vytvorí krásne kvety a listy

13.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (). O výhodách lopatkovca sa veľa hovorí, pokiaľ ide o jeho schopnosť zvlhčovať a čistiť vzduch v domácnosti. Mnohí z…

Ako pestovať paradajky v kvetináčoch? Použite pravidlo 20 cm. Budú veľké a krásne červené

13.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ChiccoDodiFC). Ako pestovať paradajky v kvetináčoch? Táto zelenina nie je náročná na pestovanie a zvládne ju aj začínajúci záhradkár.…

Pred siedmimi rokmi podstúpila liposukciu. Ukázala, ako vyzerá jej brucho dnes. „Malé varovanie“

13.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram/@missmalinsara). Mnohé ženy sa na zlepšenie svojho vzhľadu rozhodnú pre estetickú medicínu alebo plastickú chirurgiu. Nie vždy však všetko…

Samotné zalievanie nestačí. Nakrájajte, pridajte vodu a zalejte záhony. Jahody neboli nikdy sladšie

13.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/encierro). Čím hnojiť jahody? Namiesto kupovania drahých živín v záhradkárskych obchodoch sa rozhodnite pre organické a prírodné spôsoby. Táto…

Auto Trendy

Francúzsko predstavilo nový dron kamikadze. Veloce 330 sa rúti rýchlosťou 400 km/h!

13.5.2024 Redakcia Auto trendy - Francúzska spoločnosť EOS Technologie predstavila svoj najnovší dron kamikadze, ktorý dokáže dosiahnuť rýchlosť až 400 km/h.

USA. Umelá inteligencia odhalí zbrane v školách. Systém upozorní bývalých policajtov

13.5.2024 Redakcia Auto trendy - Americké školy začínajú využívať umelú inteligenciu a videokamery na odhaľovanie zbraní. Jednotlivé štáty tiež začínajú zavádzať zákony, ktoré nariaďujú používanie takýchto zariadení. V USA často…

Legendárny sedan po 60 rokoch končí bez nástupcu. Výrobca vsádza na auto, ktoré nikto nekúpi

13.5.2024 Redakcia Auto trendy - Legendárny sedan značky Chevrolet po 60 rokoch na trhu odchádza. Výrobca ho oficiálne vyraďuje zo svojho portfólia a namiesto toho vsádza na auto, ktoré nikto…

Obuv do auta - môžete šoférovať v žabkách alebo naboso?

13.5.2024 Redakcia Auto trendy - Mnohí vodiči zabúdajú na dôležitý detail - správnu obuv. Povoľuje dopravný zákon jazdu v topánkach s lodičkami, na podpätkoch, v žabkách alebo naboso?

Najbežnejšie typy motorov. Ktorý z nich má nižšiu spotrebu a je účinnejší?

12.5.2024 Redakcia Auto trendy - Výrobcovia automobilov vo všeobecnosti používajú tri typy motorov: undersquare, square a oversquare. Tu sú uvedené výhody každého z nich a ktorý je najúčinnejší.

Americká značka „Druhá Tesla“. Zákazníci už nemali trpezlivosť

12.5.2024 Redakcia Auto trendy - Americká značka bola prezentovaná ako „druhá Tesla“ a mnohé z predstavených riešení mohli skutočne zapôsobiť. Nakoniec sa však príbeh Fiskeru pomaly končí. Spoločnosť zodpovedná za…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov