Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Záhrada,

Pripravujete sadenice paradajok? Vysejte medzi sadenice, plody budú šťavnatejšie a aromatickejšie

27.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik/vecstock). Pri zakladaní zeleninovej záhrady s chutnými odrodami paradajok sa oplatí postarať sa o vhodné sprievodné plodiny pre sadenice, aby v susedstve záhonov poskytovali...

27.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik/vecstock).

Pri zakladaní zeleninovej záhrady s chutnými odrodami paradajok sa oplatí postarať sa o vhodné sprievodné plodiny pre sadenice, aby v susedstve záhonov poskytovali najlepšie podmienky pre rast a vývoj. Mnohé rastliny v šikovných medziplodinách umožňujú napríklad znížiť používanie ochranných chemikálií v záhrade, pretože vylučujú látky a pachy, ktoré odpudzujú škodcov. To však ešte nič neznamená, pretože niektoré vzájomne zlepšujú chuť plodín. Čo zasadiť medzi paradajky, aby mali šťavnaté plody? Tu je spoľahlivý spoločník pre vaše kríky – vďaka nemu budú vaše paradajky rozprávkovo voňať a ešte lepšie chutiť.

Výsadba paradajok – až po 15. máji sa môžete pomaly prestať obávať opakujúcich sa mrazov. Pre bacuľaté, sladké plody sa oplatí počkať, kým prejdú „traja zamrznutí“.
Foto: freepik/vecstock

Výsadba paradajok – až po 15. máji

Základným pravidlom správneho pestovania rastlín v zeleninovej záhrade bez ohľadu na druh alebo odrodu je dodržanie termínu výsevu alebo výsadby. Každý, kto sa aspoň raz pokúsil pripraviť sadenicu, dostať ju do zeme a postarať sa o jej adaptáciu a zakorenenie, presne vie, prečo je to také dôležité. Ak sa náchylná rastlina dostane do zeme príliš skoro, nad vašimi záhonmi bude visieť strašidlo nočných mrazov a na šťavnaté a chutné plody môžete zabudnúť.

Najlepší a najbezpečnejší termín na výsadbu paradajok je koniec mája. S vysádzaním otužilých rastlín je možné začať aj o niečo skôr, ale oplatí sa dodržať zmluvnú hranicu „troch zamrznutých“. Pred 15. májom môže byť počasie veľmi nepredvídateľné a výsledky môžu byť pre vašu úrodu naozaj zlé. Znamená to, že posledné dva májové týždne neprinášajú žiadne riziko nočných mrazov?

Neexistuje žiadna istota, že sa záporné teploty aspoň na chvíľu nevrátia. Za najrizikovejšie sa však už roky považuje obdobie medzi 10. a 17. májom, tzv. ide o jav charakteristický pre stredoeurópske oblasti, keď po niekoľkých teplých dňoch teploty prudko klesajú – barická níž a s ňou studené vzduchové hmoty prichádzajúce z polárnych oblastí. Pre rastliny je bezpečnejšie tento náročný okamih prečkať a vysádzať paradajky až po 15. máji, keď je už počasie stabilné a slnko záhony skutočne prehreje.

Sadenice paradajok presádzajte do zeme až v druhej polovici mája.
Foto: shutterstock.com/Joe Kuis

Čo zasadiť medzi paradajky, aby mali šťavnaté plody?

V kvetináčoch a balkónových debničkách nemusíte mať dostatok priestoru na pestovanie medziplodín. V záhrade, v skutočnej zeleninovej záhrade, sa však oplatí zabezpečiť paradajkám vhodný doplnok, pretože nielenže zabezpečí lepšie podmienky pre vývoj sadeníc, ale aj rôznymi spôsobmi zlepší ich výnos.

Samozrejme, hlavnou podporou pre mladé rastliny je solídne hnojenie „pod koreň“ v čase výsadby. Len tak sa v pôde udrží toľko živín, koľko paradajky potrebujú počas zakoreňovania a vývoja listov. Žravosť paradajok však nepominie a s ich rastom sa stáva stála podpora dôležitejšou. Preto je okrem správnej starostlivosti dobré poskytnúť rastlinám aj dobré susedstvo inej zeleniny.

Správne spojenie rastlín stimuluje vzájomnú výživu, ochranu a zlepšenie kvality plodín. Tu sú konkrétne tipy, ktoré mi dal priateľ záhradkár. Držím sa ich už druhú sezónu a paradajky rastú čoraz lepšie. Chcete vedieť, čo vysádzať medzi paradajky, aby mali šťavnaté plody, nepodliehali tak ľahko infekciám a poskytovali nechutné sústo pre bežných škodcov? Stavte na:

  • aksamietnicu a kapucínku – obe rastliny účinne odpudzujú vošky,
  • cesnak a cibuľu – pomáhajú znižovať riziko hubových ochorení vašej úrody,
  • petržlen a kôpor – zlepšujú chuť a vôňu dozrievajúcich paradajok,
  • rumanček, bazalka, šalvia a mäta – ich charakteristická vôňa pôsobí odstrašujúco na rôznych škodcov a v období intenzívneho kvitnutia samotné rastliny priťahujú užitočný hmyz, ktorý ochotne opeľuje blízke rastliny paradajok.
Cibuľa zasadená medzi paradajky znižuje riziko hubových ochorení.
Foto: shutterstock/Inga Gedrovicha

Výsadba paradajok, skorej kapusty, špargle, zeleru vedľa seba prináša vzájomné výhody a v rámci striedania sa oplatí umiestniť sadenice do záhonu po póre, kalerábe alebo cibuli. Kríky paradajok ľahko čerpajú živiny z hlbších vrstiev pôdy, takže ak chcete využiť voľný priestor v prospech rastlín, vysaďte ich tam, kde predtým kraľovala plytko koreniaca zelenina.

Prečo by sa paradajky nemali sadiť pred mrkvou?

Pravidlá pre pestovanie medziplodín a vynechanie určitých kombinácií zeleniny sú jasne definované a vyplývajú okrem iného z biochemických medzidruhových vzťahov. Je užitočné vedieť, prečo by sa paradajky nemali vysádzať pred mrkvou, vedľa zemiakov alebo pozdĺž radu červenej repy. Nebyť priateľa, nemal by som o tom ani potuchy.

  • Paradajky by nemali byť predplodinou pre mrkvu, pretože ako extrémne „žravý“ druh účinne znižujú pôdnu bohatosť.
  • Nesaďte vedľa seba zeleninu z rovnakej čeľade, napr. paradajky a zemiaky, pôsobia na seba veľmi negatívne.
  • Rastliny, ktoré čerpajú živiny z rovnakých pôdnych vrstiev, radšej nesaďte vedľa seba, pretože si budú úzko konkurovať.
  • Paradajky a uhorky sa neodporúča vysádzať vedľa seba najmä z dôvodu ich rozdielnych požiadaviek na živiny: dusík, fosfor a draslík a ich hnojenie.
Nikdy nesaďte paradajky pred mrkvou.
Foto: shutterstock/Uryupina Nadezhda

Taktiež sa odporúča držať tekvice a cukety ďalej od paradajok – nejde tu o žiadny chemický vplyv, tieto rastliny jednoducho rastú tak veľké, že vytvárajú na záhone skutočnú tlačenicu a vďaka svojmu charakteristickému habitu a veľkosti obmedzujú prístup nižších druhov k slnku. Dokonca aj vyššie druhy paradajok môžu byť prehlušené cuketami, preto je lepšie poskytnúť obom rastlinám potrebný priestor.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pôda pre paradajky. Do akej pôdy zasiať a zasadiť paradajky?

Ako strihať paradajky? Radšej buďte opatrní. Jedna chyba zničí celý krík


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Aké huby sa dajú zbierať v máji? Tieto druhy teraz nájdete v slovenských lesoch

8.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mahony). Začiatkom mája už v slovenských lesoch rastú niektoré huby. Tí, ktorí sa zúčastňujú na zbere húb počas mája,…

Hortenziu zalejte vodou zmiešanou s ovsenými vločkami. Ešte nikdy nemala toľko kvetov

8.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yoshi.D). Hortenzie sa pestujú v mnohých záhradách, kde potešia svojimi sviežimi, farebnými kvetmi, ktoré môžu kvitnúť od júna až…

Kedy sadiť jahody? Urobte to po „troch zamrznutých“ a vaše záhony budú plné sladkých plodov

8.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dan Race). Ekologické domáce ovocie nemá konkurenciu. Kedy teda vysádzať jahody? Záhradkársky kalendár uvádza jeden termín - najlepšie je…

Nakrájala som a zmiešala s týmito prísadami. Tieto fašírky vyšli lepšie ako klasické

8.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maria Tebriaeva). Ako vieme, fašírky sú naším obľúbeným jedlom k večeri. V závislosti od domácnosti sa dajú pripraviť na…

Máte radi pošírované vajíčka? Musíte poznať tieto tri pravidlá – budú vždy dokonalé

8.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/RomanaMart). Ako uvariť pošírované vajcia? Teoreticky to nie je nič zložité, avšak ako niekto, kto to už skúsil a…

Auto Trendy

Audi prejde výlučne na elektrický pohon, ale len pod jednou podmienkou. Existujú dva termíny

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Generálny riaditeľ Audi Gernot Döllner nedávno poskytol rozhovor, v ktorom vrhol veľa svetla na budúcnosť značky. Smerovanie je jasné, ale spoločnosť sa nemieni vzdať flexibility.

Štvorkolka ako žiadna iná.

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Sezóna je v plnom prúde, čo pravdepodobne znamená ďalší nárast počtu štvorkolkárov na Slovensku. Treba však pripomenúť, že nie všetky štvorkolky sú vhodné pre tínedžerov.…

Superautá. Kúpa ojazdeného auta sa môže stať nočnou morou!

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Ojazdené superautá môžu poskytnúť rovnako veľa vzrušenia ako nové, navyše sú podstatne lacnejšie. Bohužiaľ - okrem očakávanej dávky pozitívneho adrenalínu môže byť s neistou minulosťou…

Nemecko má nového kráľa výroby automobilov. Uhádnete, o aký model ide?

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Už dávno nie je známe, že značka Volkswagen kraľuje nemeckému trhu z hľadiska výroby aj predaja. Donedávna bolo tiež isté, že Golf je najvyrábanejším modelom…

Vošiel na nemeckú diaľnicu. Tu je to, čo videl

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Testy nových vozidiel sa vykonávajú dlho pred ich uvedením na trh. Preto výrobcovia používajú kamufláž, aby pred svedkami skryli, o aký model ide, alebo dokonca…

Málo dymia a nerozpadajú sa. Máme zoznam najlepších dieselov

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Hoci sa zdá, že naftové motory sa pomaly stávajú minulosťou, na trhu je stále veľa zaujímavých, rafinovaných a dokonca ekologických konštrukcií. Tentoraz som vybral päť…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov